Najlepše hiše

Razmerje med notranjostjo in zunanjostjo stavbe


Na način ločujemo ta dva elementa v svoji zasnovi na fasado ali zunanji del hiše, ki deluje kot maska ali obraz v našem telesu in notranjost, ki se šteje kot osebnost in je zajeta v masko za zagotavljanje zasebnosti lastnika. Ta esej skuša izraziti sodobna vprašanja o odnosih med notranjostjo in zunanjostjo v poselitve in načinov v interakciji. Zato je prva ideja prostora terminologija s socialnega vidika in je arhitekturni vmesnik med zunanjostjo in notranjostjo strukture. To je včasih prevedeno kot prostorski prehod med "zasebnim" in "javnim", ali bolj poglobljeno kot prehod iz javnega mestnega prostora na bolj zasebni prostor. Večinoma naletimo na stvari, kot so ustvarjanje odnosov med notranjostjo in zunanjostjo prostora skozi fazo projektiranja. Vendar pa je vprašanje, kako je to mogoče? Kako bi oblikovalec dosegel tako abstrakten in nejasen cilj? In nazadnje, zakaj bi to naredil?

Hiša, štiri pomladi
Hiša, štiri pomladi

Ovire na zunanje okolje, da arhitekti gradijo, imajo tako fizične in psihične posledice za uporabnike. Bi katera koli druga oblika razmišljanj odprla meje domnevnih mej grajenega okolja s tem, kar obstaja izven?

Stavbe ločujemo z dveh videzov, to je obraz ali zunanjost, ki se zavrti proti notranjosti. Pregrada med tema dvema deloma se imenuje koža ali fasada, ki je povezana med zunanjim svetom in notranjimi prostori stavbe. To so misli, ki v sodobnih družbah predstavljajo masko in se uporabljajo za kritje osebne identitete.

Za razliko od primitivnih družb, v katerih so bile maske izdelane z zahtevnimi orodji, da so povišale ugled, kar pomeni, da je določen izraz lahko imel različne namene ali vrednosti na podlagi družbenih prepričanj in srečanj. Tako ni nujno, da bi zunanjost hiše vedno predstavljala tudi notranjost hiše, saj je fasada v teh igrah maska, ki v tej enačbi prav tako predstavlja notranji zasebni del bivalnih prostorov. 

Lepo urejena notranjost s pregradami
Lepo urejena notranjost s pregradami

Preglednost

Tako kot moderne obleke je tudi zunanjost stavbe vse manj podobna sodobnemu industrijskemu oblikovanju v primerjavi s primarnim načinom človeškega življenja. Prva človeška vrsta je živela zunaj na prostem in je uporabljala naravne elemente za varovanje in pokritost.

Toda na podlagi varnostnih težav in obrambnega značaja je človek okoli bivalnega prostora zgradil stene in ovire, ki so bile zgrajene za zaščito njegovih dragocenih stvari, kot so debla, hrana, obutev in oblačila itn. S tem je torej dodajal vedno več za notranje prostore, kar je bilo v korist njegove zasebnosti. To je eden izmed prvih razlogov, zakaj tudi sodobni ljudje na tej ravni dajejo vedno več na zasebnost in se poskušajo izogniti visoki ravni v sodobnem načinu življenja.

Če pogledamo večino industrijskih objektov, ki so zgrajeni iz opeke in betona ugotovimo, da večina fasad na vidnih delih površine igra manjšo vlogo. Fizična pregrada deluje kot neprozorni ovoj (maska) za kritje zasebnih prostorov pred zunanjim svetom.

Hiša v obliki kupole v lepo zasajenem naravnem okolju
Hiša v obliki kupole v lepo zasajenem naravnem okolju

V zadnjih desetletjih je v zunanjosti bilo narejenih kar nekaj prelomov, ki nas spominjajo, kako lahko preglednost vrnemo barvo do življenja v naših domovih in bivalnih prostorov. Steklo hiša je odličen primer, kjer je pomen kombinacije navznoter in navzven povezana na ta način, da ne čutimo, ali stojimo v stavbi, oziroma na zunanjem območju. Ker je stavba v celoti zgrajena iz stekla, oči ne more registrirati fizične pregrade med zunanjostjo in notranjostjo strani v prostoru. To ustvarja močan dialog med notranjimi in zunanjimi prostori.

Štiri pomladi

Štiri pomladi, ki jih doživiš v hiši iz stekla, je drugi dobri primer na takšno radikalno misel. Zato vodilni pri takšni tematiki vabijo na oglede s prevladujočo temo in zagotavljajo objektivno dobavo stavbe, ki dobesedno predstavlja naravo na prostem.

Steklena hiša v naravnem okolju
Steklena hiša v naravnem okolju

Različni prostori v hiši na sliki imajo različne pomene in razdelitev prostorov, ki jih uvaja ta preglednost v stavbi. Ko se na primer uporablja kuhinja kot v tej stavbi na sliki, ne bo namen te kuhinje samo zgolj kuhanje. To je zdaj kraj za sedenje in klepet s prijatelji ali užitek ob pitju skodelice čaja in uživanju ob prekrasnem pogledu na zunanjost. Tudi kuhanje, ki je glavna uporaba kuhinjskega prostora, bi bil nameščen z mešanimi stvarmi.

Ta metoda z odprtim notranjim prostorom in pogoji na zunanje okolje, na nadzorovan način, je za oblikovalce danes vedno bolj in bolj sprejemljiva ter se uporablja tudi za komercialne projekte. Ena od najnovejših obnov je obnova stare stavbe. Po zamisli arhitekta so zgradili stekleno kupolo nad sodobno opremljenimi sejnimi sobami na strehi, in ji dal nov pomen, ki ima značaj delovnega mesta. Ljudje lahko zdaj na tem mestu uživajo ob pogledu v nebo, medtem ko imajo drugi nadstropje nižje v notranjosti sestanek.

Ti primeri, kot prozoren element na fasadah izražajo zasnovo "okno v svet". Ignorirajo pa tudi svojo glavno zasnovo, kot je vpoj svetlobe in prezračevanja, saj so okna tam, da poberejo zunanje naravne danosti in da so naša povezava z naravnimi elementi, ob vstopu v sobo. To je odgovor na nezmotljiv občutek ljudi, da se ukvarjajo z naravnimi elementi. Uvedba več in bolj preglednih delov ovoja na stavbah je pogled nazaj na življenje naših prednikov v smislu življenja odprto in odkrito, le v bolj modernem slogu!!!

Pisarniški prostor
Pisarniški prostor

Razmerje med notranjostjo in zunanjostjo bo šlo naprej le kot togi ovoj in lahko služijo kot sistem, ki bo uporabnikom predstavljen v različnih oblikah in funkcijah. "Sharifi-ha hiša" v Teheranu (Iran) je naslednji urad, ki se je na res radikalen način odločil izvesti fasado kot obnovljivi element v stavbi. Vrteči se balkoni na stavbi ponujajo prilagodljiv pogled in dober sprejem v prostoru, ki v fizičnem pomenu delujejo ogroženo in pomenijo pregrado, ki ji dajejo na primer novo dimenzijo, kot je občutek svobode v ovojnici.

Tu se jasno pokaže, kako lahko svojo prvotno staro hišo preoblikujemo, da nam najbolj učinkovito služi za več namensko uporabo.

Razširitev te teme bi presegala funkcionalnost fasade in postane del sistemov upravljanja z energijo. Kot primer, v vseh zgoraj navedenih objektih, imajo različni fasadni sistemi za posledico različne stopnje porabe in učinkovitosti energije, saj razsvetljava in klimatizacija prostorov zajemata večino porabe energije v stavbi. Bolj prozorne fasade prinašajo več svetlobe in imajo posledično manjšo porabo umetne svetlobe čez dan. Vendar pa to pomeni več toplotnih dobitkov in izgub skozi ovoj stavbe in večje potrebe za hlajenje. Iskanje ravnotežja in pravilen izbor prozornih elementov je ključni del procesa načrtovanja, ki spada v del programa "Zelena zvezda" in spada v prioritetni sistem v večini razvitih držav.

Počitniška hiša v naravnem okolju
Počitniška hiša v naravnem okolju

V primeru predhodno omenjene hiše "Šarifa-ha", omogoča uporabnikom, da uživajo svetlobo sonca v času dnevne svetlobe in ponuja minimalne odprtine za zračenje na terasah tudi v njihovi odsotnosti čez mrzle, zasnežene zime Teherana. To pomaga pri zmanjševanju vpliva zunanjih pogojev v zaprtih prostorih, obenem pa prinaša potrebno svetlobo, ki temelji na uporabnikov okus.

Notranji materiali

Še en način povezovanja z naravo in ponovne povezave med notranjim in zunanjim razmerjem z uporabo naravnih materialov za notranjo opremo. V notranjosti želijo ustvariti bolj topel občutek z materiali iz narave in jih prenesti v notranjost prostora. Velikokrat rečemo vse, kar želimo v svojih prostorih, je, da ljudje čutijo snov vse okoli sebe, za to, da nanje deluje, da vedo, da niso v zaprtem prostoru, da občutijo tkanine, les, predvsem pa, da jih zaznavajo in čutijo, s pogledom in dotikom na njih. Želja vsakogar je, da udobno sedi in občuti stol na velikem območju njihovih zunanjih telesnih čutov.

To kaže, da je izbira materialov za oblikovanje notranjosti pomemben dejavnik, ki določa bistvo tega, kar bi lahko bil delilnik med različnimi prostori in kako lahko z izkušnjami spreminjamo zasnove in prehode v eno celoto. To bi lahko bila neprekinjen prehod v naslednje prostore. Da bi imeli tudi nemoten vstop v prostor od zunaj, morajo biti materiali in postavitev prehoda skrbno zasnovani tako, da vplivajo na uporabnika tako, da občutijo čim manj motenj pri vstopu v sobo.

Steklena kupola z lepo urejeno notranjostjo
Steklena kupola z lepo urejeno notranjostjo

Uporaba opeke za oblogo kamina in kamnita tla, skupaj z usnjenim pohištvom dajejo topel občutek v notranjosti hiše, vendar na zelo naraven način. Zasebnost, ki jo ustvari gosto zasejano rastlinstvo okoli hiše in nekaj lesenih okrasnih plošč proč od hiše, se uporabi za dodaten občutek, da živijo v naravi in so se z njo uskladili.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje