Vodovod

Kako lahko našemu modremu planetu zmanjka sveže pitne vode?


Naš planet vsebuje več kot milijardo bilijonov litrov vode. Toda zelo malo tega je varno piti. Več kot 97 % vode na Zemlji je slana voda. Od sveže vode, ki ostane, je več kot dve tretjini zaklenjenih stran od ledenih kap in ledenikov. Večina ostanka je ujeta v tleh ali v podzemnih vodonosnikih. To nam omogoča uporabo le manjšega deleža. In to ni samo pitna voda, ki jo potrebujemo. Skoraj vse, kar delamo, vključuje na neki način vodo.

Če se voda izsuši?

Dolgo smo vedeli, da bo pomanjkanje čiste pitne vode postala glavna svetovna težava. Kaj ni že dolgo jasno, da se bo to zgodilo? Če se vodni dotoki izsušijo in bodo sosednji narodi ali skupnosti morali med seboj tekmovati za iste omejene vodne vire.

Strokovnjaki in vlade so predvideli vrsto možnosti. Polom bi lahko nastal, če država ne bi mogla pridelati dovolj hrane. Slaba oskrba s pitno vodo pomeni, da bodo ljudje pili iz umazanih virov. Bolezni, ki se prenašajo z vodo, kot so tifus, se hitro širijo. Konflikti med narodi nad vodnimi viri bi lahko postali oboroženi spopadi.

Membranski element z reverzno osmozo znotraj tlačne posode-
Membranski element z reverzno osmozo znotraj tlačne posode-

Strokovnjaki in vlade so napovedali vrsto možnosti, ki se lahko zgodijo zaradi pomanjkanja vode. Pojavi se lahko lakota, če države ne bodo mogle pridelati dovolj hrane. Uporaba slabe pitne vode iz umazanih virov pomeni več prenosljivih bolezni, kot so typhoid ki se v takih primerih širijo veliko hitreje. Med narodi bo zaradi vode prihajalo do vse več vojn, ki lahko pripelje tudi do oboroženih spopadov.

V združeni Evropi smo bolj dovzetni za težave s svetovno oskrbo z vodo, kot si mislimo. Do 40 % naše hrane je uvožene, večinoma iz območij z visokim stresom oskrbe z vodo. Težave v teh pokrajinah bodo neposredno vplivale na cene in razpoložljivost hrane. To se je zgodilo leta 2008, ko so suše in visoke cene nafte prispevale k svetovni krizi s prehrano. V Združeni Evropi so se stroški mleka in sveže zelenjave povečali za do 30 %.

Čiščenje umazane vode

Znanstveniki so našli številne tehnologije, ki bi nam lahko pomagale pri reševanju vse večje krize zaradi vode.

Polprepustna membrana -
Polprepustna membrana -

Z morsko vodo do sveže vode - čarobna rešitev?

Razsoljevanje je pretvorba morske vode v svežo vodo - se zdi najboljša rešitev za vodno krizo. Ampak to ni tako preprosto, kot se sliši. Naravi postopek se imenuje osmoza, kjer voda teče skozi pol prepustno membrano iz območij z nizko koncentracijo soli na območja z visoko koncentracijo. Toda za razsoljevanje je potrebno delo, ki ga potrebuje, da se premaknete na drug način. Da voda teče skozi membrano, je potreben je velik tlak, ki je energetsko intenziven in drag. Če bo razsoljevanje resničen vir za pridobitev sveže vode, potrebujemo veliko poceni energije ali način, ki bo postal učinkovitejši.

Nanotehnologija
Uspešno razsoljevanje mora odgovorno ravnati z odpadnimi proizvodi in proizvodnjo sveže vode. Ogljikove nanodubice lahko filtrirajo odpadke.

Celične membrane
Sedanje metode za razsoljevanje so zelo energetsko intenzivne. Proteini, ki se imenujejo akvaporini, opravljajo isto delo v celicah - lahko so del nižje energetske rešitve.

Sončna energija
Razsoljevanje porabi veliko energije, ker mora spremeniti naravni proces osmoze. Energija iz sonca bi lahko to energijo zagotovila čisto.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje