Najlepše hiše

Nizkocenovna pasivna družinska hiša

Neverjetna nizkocenovna pasivna družinska »Življenjska hiša«, izdelana iz recikliranih materialov


Ljudje, ki bodo živeli v takšnih zelenih domovih, bodo prav tako lahko proizvedli svojo lastno električno energijo iz rastlin, ki rastejo na njihovih vrtovih in tako pridelali svojo hrano. Stanovanja ne ponujajo samo trajnostne možnosti, ampak obravnavajo številna družbena vprašanja v Libanonu, kot je kriza zaradi smeti, ki je lansko leto privedla Bejrut na kolena.

Pasivna hiša izdelana iz recikliranih materialov
Pasivna hiša izdelana iz recikliranih materialov

Domovi z imenom »Življenjska hiša« vključujejo rastlinjak za pridelavo hrane in sončne celice za proizvodnjo obnovljivih virov energije. Spodbujajo tudi trajnostno rabo vode z zbiranjem deževnice in ponovno uporabo sive vode. In vse to prihaja s ceno, ki je približno polovica povprečnih stroškov neopremljenega libanonskega doma, ki znaša okoli 800 USD na kvadratni meter.

Življenjska hiša obravnava številna družbena vprašanja v njihovih trajnostnih stanovanjih, ki ponujajo način življenja bolj v stiku z Zemljo. "Gradbena industrija v Libanonu je ena od vodilnih dejavnikov preobrazbe v državi. Celotni hribi in gore se pretvarjajo iz smeti, saj povpraševanje po konvencionalnih zgradbah hitro narašča. Tudi z Libanonom, ki je povojna država, zaporedne vlade od leta 1990 do zdaj niso bile in še vedno ne morejo zagotoviti številnim državljanom države oskrbo s 24-urno vodo in električno energijo, zato jih veliko razmišlja o odhodu iz omrežja.

Libanon trpi zaradi epidemije smeti, kriza pa je napovedala, da bo ekipa začela delovati že leta 2015. Ker smeti več mesecev ostajajo na ulicah, so začeli razmišljati, da tako ne morejo več čakati in se popolnoma posvetili Življenjski hiši.

Družba Življenjska hiša obravnava odpadke kot zaklad, tako da v stanovanja vključi reciklirane materiale. Prav tako omogočajo kompostiranje organskih smeti za uporabo na vrtu kot gnojilo.

Pasivno oblikovanje ohranja Življenjsko hišo za odlično poleti in toplo pozimi. Domovi so lahko delno zakopani, s strehami, ki ponujajo dodatno hrano. To jim pomaga, da so bolj odporne proti potresom in zmanjšajo izgubo toplote. Nizkocenovna zasnova domov bi lahko delovala za stanovanja v državah v razvoju ali za begunce.

Tehnika gradnje, ki se opira na gradnje prednikov, kot so uporaba blata in gline v primerjavi z betonom ter obdelava teh materialov z lanenim oljem in apnom se počasi umika. In zdaj je čas, da se človeška vrsta uskladi z naravo. Kolektivni način življenja ni več trajnosten. Pri življenjskih hišah ne gre samo za gradnjo hiše, temveč zajema skupnosti in komunikacije. Upajo, da bomo okrepili občutek, da so v skupnosti in sporočajo močno sporočilo, da se vsi lahko spreminjamo, ne glede na to, kako temen se zdi svet.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje