Vodovod

Vodovod in ogrevanje se v sistemih že večinoma prepletata


Vodovodni instalater je nekdo, ki namesti ali popravlja cevovodne sisteme, vodovodne napeljave in opremo, kot so grelniki vode in preprečevalci povratnega toka. Vodovodna industrija je temeljni in znaten del vsakega razvitega gospodarstva zaradi potrebe po čisti vodi in sanitarnem zbiranju in prevozu odpadkov. Beseda "vodovod" prihaja iz latinskega imena plumbuma za svinec, saj so bile cevi nekdaj izdelane iz svinca.

Vodovod, ogrevanje in odvajanje-
Vodovod, ogrevanje in odvajanje-

Vodovodne instalacije se običajno razlikujejo od vodovodnih in kanalizacijskih sistemov. Vodovodni sistem služi eni stavbi, vodni in kanalizacijski sistem pa služi skupini zgradb.

Sistem centralnega ogrevanja

Vaš sistem centralnega ogrevanja se premika v stalnem krogu, ki potisne vročo vodo iz vašega ogrevalnega kotla, na grelne elemente in nazaj, da se kopiči več toplote. Enaka voda je zaprta znotraj vašega sistema in se vedno znova približuje ogrevalu v prostoru, razen če izpraznite ogrevalni sistem.

Cevi so tisto, kar napaja centralno ogrevanje od kotla do oddajnikov toplote. Cevni delovni materiali so lahko bakreni, jekla ali iz plastike. Dela s plastičnimi cevmi že dalj časa postajajo vedno bolj priljubljena, saj je delo z njimi veliko lažje. Plastika in pritrdilni sistemi spojev, medtem ko bakrene cevi povezujemo s spajkanjem, kar je lahko tvegano, če jih pravilno ne spajkamo, prihaja do puščanja. Dimenzioniranje cevi je odvisno od ogrevalnih kotlov in pribora s katerimi cevi priključimo. Običajne velikosti cevi za vgradnjo so od 40 do 15 mm, vendar lahko segajo tudi od 8 mm do 50 mm.

Sistem centralnega ogrevanja z ogreto vročo vodo ali s toplim zrakom zagotavlja toploto celotni notranjosti stavbe (ali le v delu stavbe) od ene točke do več sob. V kombinaciji z drugimi sistemi, da bi nadzorovali celotno gradbeno ozračje, je celoten sistem za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo združen.

Vodovod in ogrevanje-
Vodovod in ogrevanje-

Centralno ogrevanje se razlikuje od lokalnega ogrevanja, saj pride do nastanka toplote na enem mestu, kot je peč za ogrevanje v hiši ali v strojnici v veliki stavbi, čeprav ni nujno, da ta stoji na "osrednji" geometrijski točki. Najpogostejši način pridobivanja toplote je zgorevanje fosilnih goriv v peči oziroma v ogrevalnem kotlu. Nastala toplota se običajno razporedi s prisilnim vlekom skozi instalacijo s toplim zrakom, ki kroži v ceveh za prezračevanje. Zgradbe večinoma uporabljajo sončne toplotne vire, pri čemer se v distribucijskem krogu ustvari kroženje zraka.
V večini zmernih podnebnih območjih je večina novih stanovanj bila opremljenih s centralnim ogrevanjem z vročo vodo šele po drugi svetovni vojni. Takšna območja običajno uporabljajo daljinsko ogrevanje ali ogrevalni sistem za kurjenje s kurilnim oljem. Sistemi za parno ogrevanje so v večini uporabljali premog, olje ali plin. Sistemi za ogrevanje z elektriko se pojavljajo manj pogosto in so praktični le z nizkocenovno električno energijo ali pri uporabi talnih toplotnih črpalk. Glede na kombinirani sistem s centralnim električnim ogrevalnim kotlom za ogrevanje bo splošna učinkovitost manjša od neposredne uporabe fosilnih goriv za ogrevanje prostorov.
Kot lahko vidite, je namestitev novega ogrevalnega sistema v vašem domu lahko precej zastrašujoča možnost, ki bo zahtevala, če ne stalni, pa vsaj občasni strokovni nadzor za pravilno vodenje ogrevalnega sistema v svojem domu, v katerem živite.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje