Vodovod

Trije sistemi s PEX cevmi za vodovodne instalacije


Z vgradnjo vodovodne instalacije s PEX vodovodnim cevmi in cevnimi razdelilniki lahko varčujemo z vodo in energijo, ker tako odstranimo večino cevi med grelnikom vode in izlivno armaturo. Čeprav so v teh primerih prikazane cevne linije v modri barvi (hladna voda), bi bila vgradnja vroče vode podobna. Obstajajo različne možnosti projektiranja za vodovodne sisteme s PEX cevmi, to so: glavni cevni vodi in podsistemi za razdeljevanje na posamezne veje.

Tradicionalni sistem za razdeljevanje na posamezne veje-
Tradicionalni sistem za razdeljevanje na posamezne veje-

Tradicionalni sistemi so sestavljeni z velikim premerom glavnega cevovoda, ki je po navadi premera ¾« in služi za distribucijo vode v hiši. Majhni preseki cevi med ½« in 3/8« so za napajanje posameznih naprav. Instalacijski podsistemi so lahko vgrajeni z več pomanjkljivosti, zato potrebujejo veliko število pribora, za namestitev so veliko dražji in izvedba veliko počasnejša, ostaja pa veliko večja verjetnost, da lahko na spojih spuščajo vodo. Tudi veliko vode se izliva navzdol proti izlivu, preden priteče vroča voda na vodovodni pipi.

Podsistemi sistemi so zasnovani tako, da varčujejo z vročo vodo-
Podsistemi sistemi so zasnovani tako, da varčujejo z vročo vodo-

Sistemi za domačo uporabo porabijo najmanj vroče vode

Cev velikega premera 3/4" služi običajno za glavni dovod. Njena uporaba spodbuja mnogoterost, na primer za manjše priključke, ki vodijo od razdelilnika do vsakega priključka. Vsak priključek v hiši lahko blokiramo s številnimi vgrajenimi zapornimi ventili. In ker ti sistemi niso odvisni od velikosti cevi, se lahko varčujejo s porabo vode in energije. Preprosto povedano, ni treba odpirati pipe za vodo, dokler vroča voda ne doseže umivalnika. Vendar je ta prožnost vgradnje dražja.

Sistem za domačo uporabo porabi za vgradnjo najmanj cevi in ima najmanjšo porabo vroče vode-_1
Sistem za domačo uporabo porabi za vgradnjo najmanj cevi in ima najmanjšo porabo vroče vode-_1

Podsistemi so lahko zasnovani tako, da varčujejo z vročo vodo

Obstaja veliko načinov za oblikovanje podsistemov, ki zahtevajo veliko manj cevi in vrtanje kot pri hišnih sistemih. Vsako kopalnico, pralnico in kuhinjo namesto enega glavnega zbiralnika dobi lasten pod sistem. Najpreprostejši sistem, ki je prikazan tukaj, ne bo prihranil vode pri sistemih debla in razdelitve po vejah, vendar se lahko drugi podsistemi nastavijo kot varčevalci vode in energije z vključitvijo glavnega razdelilnika in obtočne črpalke.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje