Vodovod

Kako popraviti slab vodni tlak in vodni pretok


Izboljšati šibko stopnjo pretoka vode pri ponorih, kadi, prhah ali brizgalicah ali v visokih zgradbah?

slika 01-_1
slika 01-_1

Metode za popravilo in izboljšanje slabega pretoka v vodovodni instalaciji pripelje do zamašenih vodovodnih cevi. V tem članku je opisano, kako izločiti slab vodni tlak, če so zamašene vodovodne cevi. Razloženi so procesi, nasveti in stroški popravila. In zakaj vedno najprej pomislimo, da je kriv slab tlak vode, bolj natančno pretok vode? Hitra ugotovitev, ki kaže, da je slab tlak vode stalnica v stavbi. Zamašitve cevi, je opaziti, že ob prvem izpustu vode. V tistem prvem trenutku, je vodni tlak precej dober, a skoraj takoj pade na veliko počasnejšo raven.

Popravilo zamašenih vodovodnih cevi in slabega vodnega tlaka ter pretoka

Vodni tlak pade zelo hitro:
Ko je slab vodni tlak v cevi ugotovljen, obstaja več načinov za popravilo, ki jih lahko poskusite izvesti. Tukaj je nekaj zapisanih nekaj poskusov za popravilo zamašenih cevi in kako verjetno je, da bodo pomagali.

Na skici je prikazana zamašitev jeklene rjave pocinkane cevi, ki prikazuje, kako se notranji premer vodovoda zmanjša znotraj stene cevi. Takšno odlaganje je lahko posledica rje, mineralnih ostankov ali drugih ostankov v cevi.

Pocinkane jeklene cevi-_1
Pocinkane jeklene cevi-_1

Zmanjšanje premera cevi pomeni ustrezno zmanjšanje pretoka, ki ga vidimo pri vgrajenih vodovodnih instalacijah. Ko prvič izpustite vodo na pipi, je vodni tlak lahko normalen ali "visok", toda takoj, ko voda začne teči, se tlak in pretok zmanjšata na opazno nižjo raven. To je klasični način za ugotavljanje zamašenih vodovodov. Ampak ne vemo, kako velika je zamašitev, ali samo za eno pest, ali celotna dolžina vodovodnih cevi, ki lahko ustvarijo ta učinek.

Predlogi, ki sledijo, so domneve, da ste morda že sledili nekaterim predlogom, da bi dobili idejo o tem, kakšna je težava vodnega toka pri oskrbi z vodo.

To je pomembno, ker so nekatere težave z vodnim tlakom posledica težav s pretokom vode, ki jih lahko povzroča vodna črpalka, nadzor tlaka vodne črpalke, rezervoar za vodo in na komunalnih sistemih oskrba z vodo. Težave s pretokom so lahko posledica težav z regulatorjem tlaka vode, iz komunalne oskrbe ali celo vodomerov in z glavnimi ventili.

Bodite pozorni, saj ljudje še vedno na splošno uporabljajo izraz vodni pritisk, da se pogovorijo o sili ali količini vode, priteče na pipo ali druge armature vodovodne napeljave. Pravilni izraz je pretok vode oziroma vodni tlak v sistemu, ki je le eden od dejavnikov, ki določa količino pretoka vode pri napeljavah. Zamašene cevi, delno zaprti ventili, dolžina cevi, število spojnikov so tudi drugi dejavniki so stalnica, ki zmanjšajo dejanski pretok ali "tlak" na vodovodnih instalacijah.

Tukaj se gre za ugotovitve, kako popraviti slab vodni tlak zaradi očitnih zamaškov v cevovodih za oskrbo z vodo. Najprej je treba opraviti še kakšno nadaljnjo raziskavo, da se ugotovi, ali je težava z vodo na vseh izpustnih mestih v stavbi ali samo pri nekaterih od njih.

Vodni tlak v sistemu je le eden od dejavnikov, ki določa količino pretoka vode v cevnih instalacijah. Zamašene cevi, delno zaprti ventili, dolžina cevi, število spojnikov so tudi drugi dejavniki, ki so stalnica za zmanjšanje dejanskega vodnega pretoka ali "tlaka" na vodovodnih instalacijah.

Kako popraviti slab tlak in pretok vode pri vodovodnih napeljavah, ko so nekateri deli napeljave dobro pretočni

Čeprav ljudje običajno govorijo o "slabem pretoku vode", še posebej, če se nanašajo na šibek pretok vode na pipi, o hitrosti pretoka vode, pa dejansko vodni pretok v resnici ni enak kot "tlak vode", čeprav sta povezana. Višji tlak nam omogoča boljši pretok vode v instalaciji, vendar so tukaj prisotni tudi drugi dejavniki, kot so premer in dolžina cevi, številni zavoji in izguba vode, ki teče skozi sistem in močno vplivajo na zaznani tlak vode za kopalno kad ali prho.

Grafikon prikazuje razmerje med tlakom in pretokom vode na primer, za dimenzijo cevi 1/2 " in 3/4". Opazili boste, da je padec tlaka pri uporabi cevovoda 3/4 "precej manjši kot pri uporabi cevi 1/2".

Prikazani padec tlaka-_1
Prikazani padec tlaka-_1

Na grafu je tudi razvidno, da se bo pri določenem izhodnem vodovnem tlaku (statični tlak) tlak v dovodu vode pri katerikoli vodovodni napravi zmanjšal, ko se bo ta pretok povečal. Zato se zdi, da prhe delujejo pri višjem tlaku kot kadi: hitrost pretoka skozi majhne okrogle odprtine v pršni glavi je običajno manjša kot pri izlivu pipe.

Samo z razpravo je težko razložiti razliko, o tlaku in pretoku vode, na primer:

Težko je razumeti, da sta pretok in vodni tlak v cevi ali na pipi obratno sorazmerni. Eden od načinov, ki ga želim razložiti, je razmišljati o vrtni cevi brez pritrjene pipe. Ko odprete pipo, voda priteče brez močnega tlaka, vendar pa hitro napolni vedro. Če postavite palec čez cev in blokirate večino odprtine, se voda izliva z veliko večjim tlakom. Z nastalim tlakom lahko poškropite nekoga, ki je oddaljen 10 metrov in več. Vendar pa bi trajalo veliko časa, da napolnite vedro.

Kopalna kad je še en dober primer. Potrebno je veliko časa, da napolnite kad s pršno glavo. Pipa je veliko hitrejša. Po drugi strani pa prha prenaša veliko večji tlak in je boljša za izpiranje šampona iz vaših las.

Kako ugotoviti in popraviti posamezne zamašene pipe, čistilne kose ali ventile

Primerjava statičnega z dinamičnim tlakom vode

Upoštevati je treba tudi, katere informacije dobivate pri merjenju tlaka vode.

Statični vodni tlak je merjenje tlaka, ki ga dobimo (z uporabo merilnika tlaka), ko voda v vodovodnem sistemu ne teče. Statični prikaz tlaka vode nam daje izhodišče pri razumevanju tlaka vode in pretoka v stavbi. V navpičnih ceveh je tlak vode približno za 0,3 bar nižji za vsako nadstropje višine. Besedo dinamični tlak vode uporabljamo za odčitavanje tlaka, ko voda teče. To je poenostavljen pogled in ima nekakšno pomanjkljivost nekaterih hidravličnih izrazov, ki imajo bolj posebno uporabo za ta izraz.

Statični tlak vode-_1
Statični tlak vode-_1

Glejte merjenje vodnega tlaka, če morate meriti tlak vode v stavbi.

Statični tlak vode.

Risba pojasnjuje, ali voda ne teče, je merjeni tlak v vodovodnem sistemu enak.

Višinski učinki na tlak vode

V navpičnih ceveh je vodni tlak za približno 0,3 bara nižji za vsako nadstropje nadmorske višine, ko voda ne teče. Višina instalacije vpliva na tlak in pretok vode pri višjih instalacijskih elementih, ko voda teče. Torej v visokih stavbah, katerih oskrba z vodo poteka od ravni ulice ali nižje, je lahko tlak vhodne vode zelo pomemben. Večje cevi lahko pripomorejo k izboljšanju pretoka vode pri napeljavah, vendar v stavbah nad tremi nadstropji boste morda potrebovali sistem za obnovo črpalk.

Tlak se zamnjšuje z višino-
Tlak se zamnjšuje z višino-

Skica ilustrira dejstvo, kako lahko odpravimo težavo z vodnim tlakom.

Če povzamemo, moramo pred iskanjem specifičnih težav z vodo v stavbi, preveriti naslednje:

  • Kakšen je statični tlak vode?
  • Kakšna je višina stavbe?
  • Kakšne so velikosti in stanje cevovodov za oskrbo z vodo in kakšna je njegova dolžina in število zavojev.

Kadar je slab pretok vode samo na enem mestu, lahko iščemo težavo na samo enem mestu, ki bi jo morali popraviti brez obsežnejših vodovodnih operacij.

Počasen ali šibek pritok vode na pipi umivalnika je treba preveriti, ali so ostanki krivi za zamašitve mineralov na vodnem razpršilniku (perlatorju).
Če je počasen iztok na napeljavi za umivalnik, najprej preverite na pipi vodni razpršilnik, če je zamašen z ostanki drobirja. Če je tlak še naprej slab, potrebujete nov ali očiščeni vodni razpršilec, to je vse.

Počasno polnjenje vode v stranišču. Preverite ali zamenjajte ventil za polnjenje vodnega kotlička.

Ob počasnem polnjenju WC kotlička, je treba v notranjosti odviti ventil za polnjenje, da se ugotovi, če je zamašen z raznimi ostanki nesnage. Iz ventila je treba odstraniti vse ostanke, ga dobro očistiti in ponovno namestit. Če so zamašitve pogoste, je najbolje namestiti novega. Včasih tudi najdemo zamašitev v majhnih zaprtih ventilih ali vodovodu do WC-ja.

Ob počasnem polnjenju vode skozi glavo prhe, se lahko, če je to mogoče zavrti samo glava prhe in se hitro pokaže dober pretok vode.

Če ugotovimo, da je težava samo z glavo prhe, jo preprosto zamenjajte. Nekateri modeli s tušem so odporni proti zamašitvi z minerali z uporabo gume ali drugih fleksibilnih komponent, da nastanejo razpršila.

Slabi vodovodni ventili ali slabo vzdrževani iztoki za vodo

Vodovodni ali zapiralni ventili na posamezni napeljavi, ki so namenjeni za vzdrževanje posameznih odsekov cevovodov za oskrbo z vodo, se lahko zamašijo zaradi naplavin in razbitinami, minerali ali celo zlomljenimi delci.

Postopek pri zamašenih pipah, vodnih filtrih ali ventilih

Najprej preverite, ali je zamašitev na cevovodu ali na razpršilniku pipe. Nato jo odvijte in preglejte ter očistite. Če je razpršilnik z razjedami, kupite novo nadomestno. Nove niso drage, vendar se velikosti in tesnila zelo razlikujejo, zato se prepričajte, da kupite tisto, ki ustreza.

Preverite, ali je notranjost same pipe neprepustna, kar bo zahtevalo zaprtje vode na cevni instalaciji, demontažo pipe, nato pa počasi pripirajte vodo, da izpraznite ostanke, ki so se morda nakopičili na sedežu ventila.

Preverite, ali je zamašena cev na zapornih ventilih (lokalni zapiralni ventili), ali opravite enak postopek.

Zamašene cevi za vodo

Če imate na nekaterih izpustnih mestih dober vodni pretok, ne pa tudi na drugih mestih, lahko pride v notranjosti cevi do oplaščenja (na primer, zaradi mineralnih ostankov, rje ali celo čez mernega spajkanja pri izvajanju nove cevne instalacije), pa tudi zaradi mineralov razpršilnikov na pipah in prhah, kar je treba najprej preveriti.

Še posebej je treba paziti, če so vodovodne napeljave na različnih območjih različnih starosti (recimo, da ste dodali kopalnico po izgradnji stavbe), je lahko slab vodni tlak na vseh izlivnih mestih in določenih instalacijskih območjih še vedno zaradi zamaškov motena, predvsem na izlivnih armaturah. Toda, če preverjate, ali čistite ali zamenjate ventile in je vodni tlak na nekaterih mestih še vedno slab, obstaja dvom na težavo pri cevovodih. Ti so najpogosteje zaradi slabih delovnih pogojev, ki nastanejo zaradi mineralov, spajkanja ali raznih ostankov itn.

Kako izboljšati vodni tlak / pretok vode

Slab pretok tople vode, vendar dober pretok hladne vode na enem ali več vodovodnih napeljavah po navadi ugotavljamo bodisi z blokado na sami napravi za ogrevanje vode bodisi zaradi zamašitve z minerali v cevovodih za pretok ogrevane vode. Toplota povzroča mineralne sestavine iz tekoče vroče vode hitreje kot pri mrzli vodi. Zaradi tega se mineralni zamaški najprej pojavljajo v topli vodi.

Kadar je samo na oskrbi z vročo vodo, tlak ali pretok slab, medtem ko je tlak hladne vode dober, potem se sprejmejo drugačni pristopi, ki se osredotoča na oskrbo s toplo vodo z opremo, cevi in kontrole.

Vodni tlak v stavbi, ki je slab pri vseh izpustnih elementih v hladnem vodu, je lahko posledica zamašenih cevovodov za hladno vodo. Druge povezave na koncu tega člena zagotavljajo vodnike za ugotovitev in popravilo drugih vzrokov slabega vodnega tlaka v celotni stavbi.

Kako popraviti slab vodni tlak v celotni zgradbi ali na posameznih območjih

Popravila, ko je vsa vroča voda in vsi izlivi s hladno vodo in so vsa izlivna mesta vroče in hladne vode v kopalnici

Kako ugotavljati vodni tlak v celotni stavbi ali na velikih območjih

Če ima celotna stavba ali velik stanovanjski objekt območja s slabim vodnim tlakom, preverite, ali je prišlo do zamašitve na ventilu, cevnem odseku ali cevnem zavoju blizu vira vode. Včasih se je ugotovilo, da je imela stavba slab vodni tlak po izvedbi vodovodne sanacije v bližini rezervoarja za vodo. Montažer je v cevno koleno potisnil preveč spajke, s tem pa preprečil prehod vode. Ugotovljeno je bilo, da je treba na več zaporednih spojnih kosih dovodnega cevovoda, ki se začnejo blizu vira, preveriti za dober pretok vode.

Zamašeni filtri za vodo povzročajo slab vodni tok skozi celotno stavbo in lahko povzročijo težave z vodno črpalko.

Kako ugotavljati slab vodni tlak na posameznih področjih

Kadar en ali dva spoja vodovodnega omrežja povzročata slab tlak vode, zaradi slabe namestitve (spajkalni stik), poškodbe na razbiti pipi za pranje ali druge ostanke, ki zamašijo zavoj na cevi ali ventilu, jih je treba najti in popraviti ali zamenjati.

Kaj storiti, da bi izboljšali vodni tlak, če so vgrajeni dolgi deli cevi ali cevi s preveč majhnim premerom

Pojasnilo - ne mešajte "tlaka vode" s "pretokom vode". Večina ljudi misli na "tlak vode" v smislu, kako močno se zdi, da voda izstopi iz pipe ali je na koncu vrtne cevi. Kar vidite, je nekaj pretoka vode v litrih na minuto (l/min.). Če lahko dobimo količino pretoka na izhodu iz pipe 4 l/min., ko smo imeli le 2 l/min., večina ljudi to imenuje »boljši vodni tlak«, toda resnično je to pretok vode.

V cevi 3-4  je za več kot dvakrat večji tlak kot v cevi 1-2
V cevi 3-4 je za več kot dvakrat večji tlak kot v cevi 1-2

Natančno merjenje tlaka vode v sistemu se izvede, ko voda ne teče. To izvedemo s tlačnim merilnikom do katere koli točke dovoda v sistemu (recimo konec vaše vrtne cevi) do izliva vode.

Domovi z zasebnim vodnjakom imajo (po možnosti primerno natančen) manometer v rezervoarju za vodo in ga imenujemo »statični vodni tlak«. To pomeni, dokler se nič ne zažene, bo tekoča voda nekje spremenila tako vodni tlak, ki ga merimo v sistemu, kot tudi količino pretoka vode, ki jo bomo opazili, ko odpremo drugo pipa.

Lokalni cevni zamaški lahko povzročijo slab vodni tlak na celotnem delu vročih, hladnih ali vroče hladnih vodovodnih cevi in napeljave k stavbi. Lokalna oskrba z vodo zaradi mineralov v vodi lahko v tako dolgih ceveh se zdi, da je treba zaradi slabega pretoka opraviti zamenjavo vodovodnih cevi.

Opomba:

Cev z največjo obremenitvijo v sistemu za oskrbo z vodo določa najvišji pretok za vsako napravo pri uporabi vode in je nižja od te omejitve.

Formula za površino kroga, površina = pi x r2

-     Seveda, če ugotovimo, da je to potrebno, obstajata dva pristopa, ki lahko zaščitita naložbo za izboljšani vodni pretok. To je mogoče opraviti, ali pa lahko izberete le eno od njih.

-      Namestite mehčalec vode, ne pozabite pa, da je treba zamenjati zamašene vodovodne cevi, ki niso bile oprane s kislino. Namestitev naprave za mehčanje vode ne bo "odmašila" z minerali zamašene cevi za vodo.

-      Namestite vodovodne cevi z večjim premerom. Ta metoda zagotavljala, da bo cevovod daljši čas zagotavljal zadosten pretok in tlak vode, preden se zamašijo zaradi visoke vsebnosti mineralov v oskrbi z vodo.

Kot je prikazano v skicah, pa številni strokovnjaki menijo, da bi s povečanjem premera cevi iz 1/2" na 3/4" lahko podvojili pretok vode!

Padec vodnega tlaka v cevnih instalacijah-
Padec vodnega tlaka v cevnih instalacijah-

Zamenjava katerega koli dela cevi za oskrbo z vodo vzdolž njegove dolžine izboljša celoten sistemski tlak / pretok na vseh vodovodnih napeljavah, ki so navzdol od te točke. Zakaj? Premična voda izgubi nekaj svoje energije vsak centimeter na poti. Manjša je cev, večje je trenje in večja izguba energije. Vsak centimeter večje cevi zmanjša količino energije, ki jo voda izgubi, ko teče skozi.

Mogoče je opraviti tudi drugačen pristop, kjer se ugotovi, da je vroča voda zamašena s kombinacijo mineralov in železa.

Pri rezanju starih cevi za dovod tople vode se lahko vidi, da je notranjost cevi blokirana zgolj v luknji preostalega prehoda vode. Toda voda za hladno vodo je bila v bistvu jasna. Zato je pri tem treba zamenjati cev s hladno vodo s cevjo za vročo vodo, vključno z ravnimi progami in vsemi zavoji, ki jo izvedemo z bakreno cevjo ¾ ". Takšno popravilo lahko deluje še naprej tudi do 30 let in več.

Ko povečate hitrost pretoka vode, pazite na poškodbo vodnega kladiva

Pazite: ko se pogovarjamo pri vodnem kladivu o ustvarjanju vodnega hrupa in zdravja, če je hitrost vode v vašem cevovodnem sistemu prehitra in če so pipe ali druge naprave v delovanju, se tok vode lahko sliši grozno kot udarec s kladivom ali udarec po cevovodnem sistemu. Vodno kladivo je več kot grozen hrup, lahko poškoduje opremo, povzroča potencialno nevarno puščanje pri temperaturnih / tlačnih ventilih in lahko celo povzroči razpoke.

Druga težava z zelo velikimi hitrostmi vode skozi vgrajene cevi je čiščenje ali obraba notranjosti cevi. Težava, ki se pojavi pri zelo velikih hitrostih vode (izmerjena v metrih na sekundo) v cevovodnih sistemih. Na splošno je najvišja hitrost ali hitrost varne vode v stanovanjskih vodovodnih sistemih 2.1 m / s, za cevi 2" in več, pa ne sme presegati 1.5 m / s. Čiščenje je zahtevnejše za kovinske cevi kot za bolj gladke (manjša trenja) plastične cevne sisteme. Čiščenje in korozija sta pogosto skupni vir puščanja vode v cevovodih za oskrbo z vodo.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje