Vodovod

Kako zgraditi preprost in lep vodnjak


Ustvarite ribnik, nato ga pokrijte s slapom iz ročno izrezljanega kamna. Če imate krožno žago in kotno brusilko, lahko preživite približno eno uro v oblaku prahu in se pojavite z izklesanim kamnom, kot je ta na sliki. Ne boste potrebovali nobenega posebnega talenta, le nekaj zvijač in diamantni žagin list (glej slikoj).

Vikend je dovolj časa za izrezovanje kamna in za ustvarjanje majhnega vodnjaka. Vaša mojstrovina bi lahko bila videti popolnoma drugačna od tiste, ki je prikazana na sliki. Vse pa je odvisno od oblike kamna, ki ga izberete. Kupljeni kamen za celoten projekt stane približno 200 €, toda če imate dostop do brezplačnega kamna, lahko to ceno znižate na polovico.

Lepo obloženi ribnik s kamni_1
Lepo obloženi ribnik s kamni_1

Izbira kamna
Peščeni kamen, ki je bil uporabljen za izdelavo, je bil približne širine od 12 do 25 cm, dolžine okoli 20 do 40 cm. Kamen, ki ga uporabljate, je lahko vsaka velikost in oblika, dokler ima ravno točko, ki znaša vsaj 15 cm. Sama skodelica za vodo naj meri v premeru nekaj več kot 16 cm in globine od 10 do15 cm.

Mehki kamen je najboljši za ta projekt. Čeprav lahko kupite zelo trdo kamenje, pa se to enourno delo potem spremeni v celodnevno delo. Prav tako se izogibajte kamenju z močnimi "žitnimi" plastmi težjega in mehkejšega kamna, ker se nagiba po plasti. To pomeni, da je delo z dletom naporno in tvegano, saj že en napačen udarec lahko uniči vaš projekt.

Trda kamnita zrna niso vedno očitna z videzom in dotikom. Torej, če vzamete kamen poleg ceste, ne boste vedeli, ali je to mogoče, dokler ne poskusite. Če kupujete kamen, obvezno prosite za priporočila. Na večini področij je najboljši beton, peščenjak in nekatere vrste apnenca.

Zarišite skledo in odvodni kanal

Zarisovanje sklede in kanala
Zarisovanje sklede in kanala

Sledi zarisovanje z uporabo črnega flomastra, tako da se bo pri brušenju krog pojavil skozi gosti prah. Odvodni kanal najprej zarišite s svinčnikom in nato črte zatemnite s flomastrom. Rezanje kamnitih delov prinaša nevihto prahu, zato o tem, da bi to počeli v garaži niti ne razmišljajte. Delajte čim dlje od vsega, kar ne želite, da se prevleče s prahom. Še posebej pazite, če boste delali blizu hiše, da niso odprta okna vaše ali sosedove hiše.

Vzemite si pet minut časa, da nastavite trdno delovno podlago (uporabite nekaj lesnih plošč). Dobili boste boljše rezultate, če boste delali udobno, na primerni delovni površini okoli 80 cm, kjer boste obdelovalni kamen lahko stabilizirali z lesnimi podstavki.

Izrezovanje sklede z diamantnim rezilom
Izrezovanje sklede z diamantnim rezilom

Nato označite skledo in kanal. Če želite zakrivljeni kanal, kot je na sliki, se izogibajte tesnim krivuljam. Vse tisto, ki je bolj tesno od prikazane krivulje, bo težko izrezati s strojem za rezanje kamna. Kanal naredite za okoli enkrat in pol večje širine in ga na drugi strani pred skledo še dodatno razširite vsaj za dve in pol širini. S tako izdelano širino na začetku izlivnega kanala boste ustvarili močan pretok vode skozi izlivno mesto na sprednji strani kanala.

Izrezovanje kanala z diamantno ploščo_1
Izrezovanje kanala z diamantno ploščo_1

Gradnja ribnika

Ta ribnik je majhne ovalne oblike in meri od 30 do 50 cm v globino okoli 55 cm. Je pa gradnja precej bolj preprosta. Izkopati je treba primerne velikosti luknjo, ki jo obložite s oblogo za ribnik, ki ji sledi gumijasta obloga ter obloga s kamni. Nato zgradite preprosto dvižno steno, ki podpira kamenje vodnjaka.

Nekaj nasvetov za izvedbo:

- Izberite večje kamnite plošče za prvo plast, ki bodo obdane okoli ribnika. Poskrbite, da bodo najboljše kamnite plošče, ki jih lahko uporabite obložene na previsu roba luknje v prvi vrsti vsaj za 2 do 3 cm preko luknje.

Nastavitev kamnov okoli ribnika
Nastavitev kamnov okoli ribnika

-  Med dvema ploskvama pustite majhno vrzel, da boste lahko pozneje vstavili cevovod za črpalko.

- Veliki ploščati kamni se uporabijo za oblogo stene tako, da se prilegajo precej tesno. To omogoča, da jih lepimo skupaj s poliuretanskim gradbenim lepilom. Če uporabljate kamne, ki se ne prilrgajo tesno, boste imeli večje vrzeli in malta bi bila boljša izbira. Če uporabljate velike kamne, morda ne boste potrebovali lepila ali malte. Težki kamni ostanejo tesno skupaj.

- Črpalka, ki je potrebna za obtok vode, je ocenjena za 210 litrov na uro. Tudi nekoliko manjša črpalka bi morda delovala, vendar je treba vedeti, da je bolje uporabiti nekoliko večjo, kot da bi kasneje odkrili, da je, črpalka premajhna.

- Če ima črpalka vgrajen gumb za nastavitev pretoka, lahko moč obtoka povečate oziroma zmanjšate, tako boste tudi hitreje in natančneje uredili nastavitev.

- Izberite cev, preden začnete z vrtanjem luknje v korito. Velikost luknje je odvisna od zunanjega premera cevi, ki jo boste vgradili, primerna je za cev ½« ali ¾«.

- Cev se mora tesno prilegati v luknjo. Nato je cev treba obdati s silikonskim kitom in jo vstaviti v odprtino tako, da zdrsne vsaj čez polovico v kamen in jo pustiti čez noč, da se sprime s kamnom.

Cev z ventilom za povezavo črpalke
Cev z ventilom za povezavo črpalke

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje