Ogrevanje

Goreči les oziroma drva so nevarna

Goreči les preko lesnega plina ustvarja majhne delce, ki lahko povečajo tveganje za bolezni srca, sprožijo astmo in skrajšajo življenje


Kaj je lesni dim?
Kadar les ali druge organske snovi izgorevajo, nastane dim. Dim iz gorenja lesa je sestavljen iz kompleksne mešanice plinov in drobnih delcev (imenovane tudi onesnaženi delci ali PM. Ti mikroskopsko majhni delci lahko pridejo v oči in dihalni sistem, kjer lahko povzročijo zdravstvene težave, kot so goreče oči, izcedek iz nosu in bolezni, kot je bronhitis. Poleg onesnaženosti z delci lesni dim vsebuje več strupenih škodljivih onesnaževal zraka, vključno z benzenom, formaldehidom, akroleinom in policikličnimi aromatskimi ogljikovodiki (PAH).

Goreči les preko lesnega plina ustvarja majhne delce, ki lahko povečajo tveganje za bolezni srca, sprožijo astmo in skrajšajo življenje
Goreči les preko lesnega plina ustvarja majhne delce, ki lahko povečajo tveganje za bolezni srca, sprožijo astmo in skrajšajo življenje

Zdravstveni učinki lesnega dima
Dim lahko dobro diši, vendar to ni dobro za vas. Kratkoročne in dolgoročne izpostavljenosti onesnaženju z delci zaradi lesnega dima so povezane z različnimi učinki na zdravje.
Kratkotrajna izpostavljenost delcem (ura ali dnevi) lahko poslabšajo pljučno bolezen, povzročijo napade astme in akutni bronhitis, prav tako pa lahko poveča občutljivost na dihalne okužbe. Dolgotrajne izpostavljenosti (meseci ali leta) so bile povezane s težavami, kot so zmanjšana funkcija pljuč in razvoj kroničnega bronhitisa - in celo prezgodnja smrt. Nekatere študije tudi kažejo, da so dolgoročne izpostavljenosti PM 2,5 lahko povezane z rakom in škodljivimi razvojnimi in reproduktivnimi učinki, kot so umrljivost dojenčkov in nizka porodna teža.
Koga ogroža lesni dim?
Lesni dim lahko vpliva na vsakogar, vendar so najbolj ranljivi otroci, najstniki, starejši, ljudje s pljučnimi boleznimi, vključno z astmo in KOPB ali ljudmi s srčnimi boleznimi. Raziskave kažejo, da lahko debelost ali diabetes poveča tudi tveganje. Nove ali pričakovane matere morda želijo sprejeti tudi previdnostne ukrepe za zaščito zdravja svojih dojenčkov, ker nekatere študije kažejo, da so lahko večje tveganje. Pomembno je, da omejite izpostavljenost dimu še posebej, če ste bolj dovzetni kot drugi.

Možni zdravstveni učinki dihal vključujejo azbestozo, pljučni rak, kronični bronhitis, fibrozo, emfizem in zmanjšano oskrbo s kisikom v krvi
Možni zdravstveni učinki dihal vključujejo azbestozo, pljučni rak, kronični bronhitis, fibrozo, emfizem in zmanjšano oskrbo s kisikom v krvi

-  Če imate bolezen srca ali pljuč, kot so kongestivna srčna odpoved, angina pektoris, kronična obstruktivna pljučna bolezen, emfizem ali astma, se lahko pojavijo učinki na zdravje prej in pri nižjih ravneh dima kot zdravi ljudje.
-  Pri starejših odraslih je verjetneje, da jih bo dim prizadel, ker imajo večje verjetnosti, za kronične srčne ali pljučne bolezni kot mlajši.

-  Otroci so tudi bolj dovzetni za dim zaradi več razlogov, ker se njihovi dihalni sistemi še vedno razvijajo in pri dihanju porabijo več zraka (in prav tako onesnaženega zraka) na kilogram telesne mase, kot odrasli, saj so bolj aktivni na prostem.

Kardiovaskularni sistem

Način delovanja kardiovaskularnega sistema je premikanje hranil, plinov in odpadkov v telo in iz telesa, da pomaga stabilizirati telesno temperaturo in se boriti proti boleznim in okužbam s prenašanjem belih krvnih celic na pomembna področja. Vključuje srce, kri, arterije, žile in kapilare. Možni vplivi na zdravje vključujejo srčno popuščanje in nezmožnost krvi, da prenaša potreben kisik v telo. Tudi ogljikov monoksid pogosto najdemo v nepravilno ali okvarjenih ogrevalnih kotlih.

Lesni dim in vaše zdravje
Lesni dim in vaše zdravje

Detektorji dima

Vsako leto umre po svetu v stanovanjskih požarih več tisoč ljudi, predvsem zaradi inhalacije dima. Pravilno nameščeni in vzdrževani alarmi za dim je eden izmed najboljših in najcenejših načinov, kako se pravočasno izognemo potencialno smrtonosnemu požaru.

Nasvet

Napačno kurjenje z drvmi ni le težava za okolico ali za tistega, ki to počenja. Če zmanjšamo v peč dovod zraka, se bo zmanjšala temperatura v kurišču in drva ne bodo gorela z vso močjo. To pomeni slab izkoristek in temen dim, slab toplotni izkoristek in s sajami obložen dimnik. Še vedno lahko beremo v časopisih tudi o smrtnih primerih, saj gre tukaj za zelo resno zadevo.

Pregled kamina in dimnika_1
Pregled kamina in dimnika_1

S pečmi in kotlih na plin ali olje lahko moč kurilne naprave spreminjamo. V ogrevalni kotel lahko usmerimo več goriva in zraka ali obratno. S tem dosežemo, da plin ali olje gorita z vso močjo, saj se odmerja ustrezna količina zraka in goriva.

Pri kurjenju z drvmi je pravilno, da se pri vgradnji ogrevalnega sistema odločite za nabavo vsaj za 10 odstotkov manjše ogrevalne naprave od zahtevane. Tako bo ogrevalni kotel deloval s polno zmogljivostjo in s skoraj popolnoma odprtim dotokom zraka. Tako ne bo vidnega dima iz dimnika in izkoristek kuriva bo visok.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje