Ogrevanje

Ogrevanje in hlajenje v vašem domu


Tako kot vaš avto je tudi vsak sestavni del vašega doma posebej oblikovan tako, da deluje v harmoniji z drugimi. Če se kaj okvari, boste v poletnih mesecih takoj vedeli, da sistem za hlajenje ne bo hladil, ali v zimskem obdobju vaš dom ne bo ogrevan.

Osrednji hladilni sistem distribuira klimatiziran zrak skozi omrežje kanalov
Osrednji hladilni sistem distribuira klimatiziran zrak skozi omrežje kanalov

Seznanjanje z osnovnim razumevanjem vašega ogrevalnega in hladilnega sistema bo pomagalo zagotoviti, da bo osrednja klimatska naprava delovala gladko in učinkovito čim dlje. To znanje vam bo prihranilo tudi denar, kar vam bo omogočilo s pametno nastavitvijo svojega hišnega termostata in rutinsko upravljanje in vzdrževanje, namesto da pokličete dragega izvajalca.

Branje člankov v naši reviji, ki vam jih nudimo za pravilno ravnanje z napravami za ogrevanje in hlajenje, vam bo omogočilo hitro odpravo napak na ključnih sestavnih delih sistemov. Pomagal vam bo pri odpravljanju nekaterih najpogostejših težav in ugotoviti, kdaj lahko sami obravnavate težavo ali ko je čas, da pokličete profesionalce.

Kako delujeta v vašem domu sistema za ogrevanje in hlajenje
Koliko veste o svojem sistemu ogrevanja in hlajenja? Glede na to, da sta lahko vaša klimatska naprava in ogrevalna enota mehansko najbolj kompleksen kos opreme v vašem domu, je osnovno razumevanje temu, kako deluje, kar je zelo pomembno. Dan za dnem vam centralno ogrevanje in sistem za hlajenje služita, da opravljate ključno nalogo, da ohranite v svojem domu prijeten hlad poleti in toploto v hladnih zimskih mesecih.

Kako deluje osrednji sistem ogrevanja
Jasna razlaga, ki jo lahko dobimo s pomočjo diagramov, o tem, kako osrednji sistem ogreva hišo s kroženjem grelnega sredstva skozi svoj sistem.

Sistem ogrevanja ima primarno napravo za ravnanje z zrakom in je izven kraja namestitve, kot sta klet ali podstrešje. Ta aparat črpal hladen zrak po celotni hiši in jih s pomočjo zračnih kanalov, pogosto z enakim presekom, kot na grelni strani s pomočjo ventilatorja transportira med ogrevalno sezono. Ena ali več termostatov v hiši, vklopi in izklaplja ogrevalni sistem, ko se sobne temperature dvigajo ali padajo.

Kako deluje osrednji sistem ogrevanja z električnim ogrevanjem
Sistem deluje z električno energijo in odvzema toploto iz zraka z osnovnimi načeli hlajenja. Ko termostat vključi v delovanje klimatsko napravo za znižanje temperature zraka, se začne celotno zaporedje dogodkov.

Naprava za uravnavanje in kroženje zraka kot del sistema za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje, odtegne zrak iz različnih delov hiše. Ta zrak gre nato skozi filter, kjer se odstranijo onesnaženi delci iz zraka, kot je prah in podobno. Izpopolnjeni filtri odstranijo še mikroskopsko majhna onesnaževala. Nato se zrak usmeri v kanal za dovod zraka, ki ga vrne nazaj v prostore.

Toda kako se prvotno ohladi medij v uparjalniku?

Na tem mestu so pomembna hladilna načela. Vsaka klimatska naprava ima tri glavne dele: kondenzator, uparjalnik in kompresor. S tipično deljenim sistemom (»split-sistem«) se kondenzator in kompresor nahajajo v zunanji enoti; uparjalnik je nameščen v enoti za obdelavo zraka, ki je pogosto prisilni grelnik zraka. V paketnem sistemu so vsi elementi združeni v eni zunanji enoti, ki je lahko na tleh ali na strehi.

Ogrevanje in hlajenje hiše--
Ogrevanje in hlajenje hiše--

Slika - Osrednji hladilni sistem se hladi z zunanjo kompresorsko in kondenzacijsko napravo, povezano z grelnikom in uparjalnikom, ki sta nameščena v notranjem prostoru

Hladilno sredstvo kroži skozi bakrene cevi, ki potekajo med temi komponentami. To hladilno sredstvo prejme in sprošča toploto, ko se dvigne in se zniža pri določeni temperaturi, da preide iz tekočine v plin in nazaj v tekočino. Hladilno sredstvo se še posebej ohladi, ko začne krožiti skozi notranjo tuljavo.

Ker se toplota preide skozi vgrajeni ventil se topel zrak v tuljavo, absorbira hladilno sredstvo toliko toplote iz zraka, da se pretvori v hlape. Ko hlapi potujejo do kompresorja, kjer se pomaknejo skozi zunanjo tuljavo, ki povzroča toploto. Pri odvajanju toplote pomaga prav tako ventilator. Hladilno sredstvo nato prehaja skozi raztezno napravo, ki jo pretvori v nizkotlačno tekočino z nizko temperaturo, ki se vrne v notranjo tuljavo. In tako se nadaljuje ves postopek.

Kako deluje sistem centralnega ogrevanja
Kako delujejo sistemi centralnega ogrevanja?
Sistemi centralnih ogrevanj imajo primarno ogrevalno napravo, kot so peči in ogrevalni kotli, ki je lahko izven mesta ogrevanja, na primer v kleti ali garaži. Toplota se prenaša po celotni hiši ali s črpanjem tople vode ali prenosom pare skozi cevi do sobnih radiatorjev in podobnih ogreval z ogrevanim zrakom in z razvejanimi zračnimi kanali po celotni hiši.
Pri napravah s prisilnim in gravitacijskim sistemom z enim ali več termostati se ob vklopu in izklopu ogrevalne enote dvigajo ali padajo sobne temperature. Domovi brez osrednjega ogrevanja običajno uporabljajo električne grelnike za ogrevanje ali v nekaterih primerih stenske grelnike oziroma talne grelnike.

V sodobnih domovih so najpogosteje vgrajeni sistemi vodnega centralnega ogrevanja ali toplotnega zračnega sistema z ogrevanjem in hlajenjem. Če ima vaš dom klimatsko napravo, toplotno črpalko ali peč za ogrevanje, je to zračni sistem.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje