Ogrevanje

Varčujem z energijo

Nasveti za varčevanje z energijo s pomočjo notranje opreme


Kaj je energetsko učinkovito oblikovanje notranjosti
Skratka, energija je v bistvu sposobnost ustvarjanja dela. Lahko se meri v Joulih ali kilovatih. Da bi energijo uporabljali v določenem času in kraju, moramo pretvoriti energijo iz ene oblike v drugo. Na primer, peka kruha v pekaču vašega štedilnika pretvori električno energijo v toploto.
Ker so energetski viri, kot so nafta, plin in električna energija, vsak dan omejeni in postajajo vse dražji, so strokovnjaki in oblikovalci iskali alternativne in zadostne rešitve za izboljšanje življenja, kot je ustvarjanje zasnove energetsko učinkovitega oblikovanja.

Energijsko učinkovita (ali občutljiva) notranja zasnova je oblika, ki ima namen zmanjšati porabo energije.

Kako začeti?

Energijsko učinkovite domače ideje za oblikovanje
Vedeti morate, da energetsko učinkovita notranja zasnova pride med fazo načrtovanja. To pomeni načrtovanje prostorov in specifikacija materialov. Vendar ni nikoli prepozno ... Če je vaš dom že zgrajen, ideja o energetsko učinkovitem oblikovanju pa se je nekoliko zamudila, imate še vedno možnost, da jo preoblikujete tako, kot želite, zahvaljujoč izvedbi nekaj trikov in tehnik, ne da bi žrtvovali slog ali okus.
Če ste na nizkem proračunu, ne skrbite. Izbira je velika in vedno na voljo ... Vendar ne smete pozabiti, da bo poraba denarja dolgoročno prihranila bogastvo, zato ne oklevajte, da boste porabili nekaj evrov, če je zagotovljena zadostnost po vaši izbiri.

Preberite ta članek, če želite izvedeti nekaj nasvetov in zvijač za preoblikovanje vašega doma od znotraj navzven. Toda preden začnete, morate vedeti še eno stvar, kaj je toplotna masa.
Toplotna masa je gosta snov, ki lahko dnevno absorbira toploto in jo hrani, dokler se temperatura ne zmanjša. Toplota se nato naravno sprosti iz materiala.

Nasveti za varčevanje z energijo skozi notranjostjo zgradbe
Nasveti za varčevanje z energijo skozi notranjostjo zgradbe

Deli hiše, kot so stene in tla, se štejejo za toplotno maso. Sposobnost vpijanja se razlikuje od materiala do materiala in je odvisna od vrste mase, njene barve, teksture in teže.

Igrajte z barvami

Svetlost in temnost barv igrata pomembno vlogo pri vpijanju ali odsevu toplote in svetlobe. To pomeni, da je barva v sobi lahko odgovorna za vaš občutek toplote ali mraza.
Barve svetlobe, kot so bež, rožnate in smetane, je treba uporabiti za odražanje toplote iz toplotnih mas, kot so zgornje meje, in običajno so uravnotežene z barvami temne vrednosti na toplotni masi.
Na drugi strani je treba toplo barvo, kot sta rdeča in rumena, uporabljati v prostoru s hladno temperaturo (sobe, ki niso izpostavljene neposredni sončni svetlobi), da se boste počutili toplo.

Igrajte z barvami
Igrajte z barvami

Bodite previdni pri tleh
Stvari, kot so preproge in odeje, so odličen vročinski lovec, zato se večinoma uporabljajo v zimski sezoni. Torej, ne premišljujte preveč, saj lahko z lepo preprogo opravite veliko, ko gre za iskanje učinkovitih rešitev. Površinske preproge so lahko dobra izbira, so tako udobne in lahko omehčajo sobo.

Dobro prekritje oken
Če so okna prekrita s pokrivali skozi katera prehaja svetloba je najbolje, da se odločite za zamenjavo z gostejše tkanimi prekrivali. Takšna vam omogočajo nadzorovanje sončne svetlobe, da ne omenjamo njegove prefinjene funkcije.

Izberite pravo pohištvo
Pohištva z dolgimi krili na tleh in visokimi naslonjali je idealno za zmanjšanje prepiha v hladnih dneh, toda v toplejših dneh poskrbite, da vaše pohištvo ne blokira zračne odprtine.

Namestitev stropnega ventilatorja z vgrajeno osvetlitvijo

V zimskih in poletnih mesecih se vse bolj priporoča vgradnja stropnih ventilatorjev. Lahko vas ohladijo in hkrati vam nudijo svetlobo. Bodite previdni pri njihovi uporabi in poskrbite, da se bodo vaši ventilatorji v poletnem času zavrteli v nasprotni smeri urnih kazalcev, da bi v zimskem času ustvarili vleko navzdol in obratno. Tako boste omogočili kroženje toplega zraka s stropa skozi ves prostor.

Stropni ventilator s svetilko za varčevanje z energijo
Stropni ventilator s svetilko za varčevanje z energijo

Toplotna izolacija
Toplotna izolacija je v sedanjem času najboljša izbira za vzdrževanje toplote v vašem domu. Poskrbite, da boste izbrali pravo vrsto izolacije, ki vam bo zagotovila lep rezultat. Nekatere vrste izolacije se uporabljajo za posamezne domove ali območja, zato poskrbite, da boste dobili pomoč, ki jo potrebujete pri svoji odločitvi, ker je lahko malo težavno.

Preverite energetsko oceno svoje kopalnice in kuhinjskih pripomočkov
Preden kupite kopalnico ali kuhinjsko napravo, upoštevajte energetsko oceno svoje kopalnice. Tako bo vaš znesek varčevanja precej bolj sorazmeren z bonitetno oceno.

Hladne strehe
Hladne strehe so oblikovane tako, da znižajo temperaturo vaše strehe z razmišljanjem sončne svetlobe. Izdelane so iz odsevnih materialov, kot so prekrivne plošče, strešna opeka, skodle ali druge snovi. Ta tehnika omogoča hitrejše aklimatiziranje stroškov in vam ponuja manj ugodno rešitev.

Hladne strehe_2
Hladne strehe_2

Optimalno vrednotenje
Optimalno vrednotenje ali preprosto hišno oblikovanje je sodobna tehnika, ki se upošteva v zgodnjih fazah gradnje in oblikovanja stanovanj. Okvirjanje hiše je tehnika, v kateri je hiša zgrajena z malo količinami odpadkov in lesa. Gradnja je sestavljena z uporabo manj lesa in več izolacije. Takšna gradnja le znižuje materialne stroške, temveč zmanjšuje tudi stroške dela in letne stroške ogrevanja ter hlajenja.

Preklopite na LED osvetlitev
Prehod z žarnicami na žarnice lahko zmanjša porabo energije tudi za 40 %. LED žarnice danes postajajo cenejše in še bolj energetsko učinkovite.

slika - LED osvetlitev

Izberite nestrupene materiale
Izdelki, ki ne vsebujejo kemikalij, kot so organske barve in les, ki niso bili obdelani s pesticidi, postajajo vse bolj priljubljeni in na voljo v lokalnih trgovinah. Torej, poskrbite, da boste vedeli za izdelek, ki ga kupujete.

Ustvarite delovna področja za dva
Delovni prostor za zmanjšanje porabe električne energije. Domača pisarna za dve osebi, namesto enega, vam omogoča, da osvobodite dodatno sobo ali prostor. Ob dveh osebah v eni sobi namesto vsakega posebej v svoji sobi očitno zmanjša porabo električne energije in varčuje denar.

Naprave ne odklopite iz vtičnice
Poskrbite, da boste izklopili naprave, kot sta računalnik in mikrovalovna pečica, potem ko jih uporabljate, ker porabljajo energijo, tudi če se ne uporabljajo.

Preverite nalepko na hladilniku
Zaradi tesnjenja hladilnika se hladilnik ohladi in prisili, da porabi več energije, da zagotovi pravilno hlajenje v svoji notranjosti.

Ne prezrite na prostem
Če imate ob svoji hiši dvorišče, vzgajajte na njej nekaj listnatih dreves. V poletnih dneh vam omogočajo, da je vaša hiša senčna in pozimi dobite več naravne svetlobe.

Upam, da vam je všeč ta energetsko učinkovita notranja zasnova z nasveti in načini, poskrbite, da imate kombinacijo varčevanja z energijo, arhitekturo z neverjetnim dostojanstvom, kot ga želite.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje