Ogrevanje

Pasivno sončno razmerje

če načrtujete novo opasivno hišo, mora biti del nove južne strani vaše hiše neoviran za "pogled na sonce".


Soproizvodnjo toplotne in električne energije_2Pasivno sončno zasnovo izkoriščajo za gradnje, podnebje in materiale, da zmanjša porabo energije. Dobro zasnovane pasivne sončne hiše najprej zmanjšajo ogrevanje in hlajenje obremenitev s strategijami za energetsko učinkovitost in nato izpolnjujejo te zmanjšane obremenitve v celoti ali deloma s sončno energijo. Zaradi majhnega ogrevanja sodobnih hiš je zelo pomembno, da se izognemo čezmerni uporabi stekla proti severu, in da se zagotovi, da je steklo, usmerjeno proti jugu, ustrezno senčeno, da se prepreči pregrevanje in povečanje hladnih obremenitev spomladi in jeseni.

Pasivno sončno razmerje
Pasivno sončno razmerje

Preden dodate sončne naprave v vaš novo ali obstoječe hiše, ne pozabite, da je energetska učinkovitost najbolj stroškovno učinkovita strategija za zmanjšanje stroškov ogrevanja in hlajenja. Izberite strokovnjake za gradnjo in z izkušnjami pri energetsko učinkovitem oblikovanju z gradnjo hiše ter z njenimi detajli za optimiziranje energetske učinkovitosti svoje hiše. Če preoblikujete obstoječo hišo, je prvi korak, da imate energetski pregled nad hišo, morate prednostno obravnavati stroškovno najučinkovitejše izboljšave energetske učinkovitosti.

Če načrtujete novo pasivno sončno hišo, mora biti del južne strani vaše hiše neoviran za "pogled" sonca. Razmislite o možnih prihodnjih uporabah zemljišča na južni strani, kjer naj majhna drevesa postanejo visoka drevesa, prihodnja večstanovanjska stavba pa lahko blokira vaš dom do sonca. Na nekaterih območjih so predpisi o urejanju prostora in drugi zaščiti zemljišča zaščiteni pred soncem. Če sončni dostop ni zaščiten v vašem območju, poiščite veliko globino od severa do juga in postavite hišo na severni del ulice.

S preprostimi izrazi lahko rečemo, da pasivna sončna hiša zbira toploto, saj sonce sije skozi okna na južni strani, kjer se toplota shranjuje, kot toplotna masa. Delež domačega ogrevanja, ki ga lahko doseže pasivna sončna zasnova, se imenuje pasivna sončna frakcija in je odvisna od površine zasteklitve in količine toplotne mase. Idealno razmerje med toplotno maso in zasteklitvijo je odvisno od podnebja. Dobro zasnovane pasivne sončne hiše zagotavljajo dnevno svetlobo vse leto in udobje med hladilno sezono z uporabo nočnega prezračevanja.

Da bi bila pasivna sončna zasnova solarnega prostora uspešna, mora vključevati nekaj osnovnih elementov, ki delujejo skupaj:

S pravilno usmerjena okna je značilno, da morajo biti okna ali druge naprave, ki zbirajo sončno energijo, usmerjeno okoli 30 stopinj proti jugu, in jih med ogrevalno sezono ne smejo zasenčiti druge zgradbe ali drevesa od devete do petnajste ure vsak dan. Med pomladjo, jesenjo in časom hlajenja morajo biti okna zasenčena, da se prepreči pregrevanje. Poskrbite, da bodo stekla na  oknih čista.

Toplotna masa v pasivni sončni hiši je pogosto grajena z betonom, opeko, kamnom in ploščicami, ki vpijajo toploto iz sončne svetlobe med ogrevalno sezono in vpijajo toploto iz toplega zraka v hiši v času ohladitve. Drugi materiali toplotne mase, kot so izdelki za spreminjanje vode in faze, so učinkovitejši pri shranjevanju toplote, vendar ima zidanje prednost dvojnega delovanja kot strukturnega ali končnega materiala.

Sončna svetloba skozi leto za uporabo v pasivni sončni zasnovi
Sončna svetloba skozi leto za uporabo v pasivni sončni zasnovi

V dobro toplotno izoliranih hišah v zmernih podnebnih razmerah je lahko zadostna toplotna masa, ki je del domače opreme in suhih zidov, s čimer se odpravi potreba po dodatnih materialih za shranjevanje toplote.

Prepričajte se, da predmeti ne blokirajo sončne svetlobe na materialih s toplotno maso.

Sončna toplota se prenaša, od koder se zbira in shrani na različna področjih hiše s toplotno prevodnostjo, konvekcijo in sevanjem.

V nekaterih hišah, mali ventilatorji in pihalniki pomagajo distribuirati toploto. Pretvarjanje se zgodi, ko se toplota premika med dvema predmetoma, ki sta v neposrednem stiku med seboj, kot na primer, ko se na tleh, segretih na soncu, segrejejo vaše noge.

Konvekcija je prenos toplote skozi tekočino, kot je zrak ali voda, pasivni sončni domovi pa pogosto uporabljajo konvekcijo za premikanje zraka iz toplejših območij, sončnega prostora, v preostale dele hiše.

Sevanje je tisto, kar se počutite, ko stojite ob pečeh ali sončnem oknu in občutite toplino na koži. Temnejše barve vpijajo več toplote kot svetlejše in so boljša izbira za toplotno maso v pasivnih sončnih domovih.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje