Ogrevanje

Sončna pasivna oblika hiše

Pasivna sončna zasnova lahko kot oblikovalski pristop vsebuje veliko oblik.


Pasivna sončna zasnova se nanaša na uporabo sončne energije za ogrevanje in hlajenje bivalnih prostorov. Pri tem pristopu zgradba sama ali njen element izkoriščata naravni energetski lastnosti v materialih in zraku, ki jih povzroča izpostavljenost soncu. Pasivni sistemi so preprosti, imajo nekaj gibljivih delov in zahtevajo minimalno vzdrževanje ter ne zahtevajo mehanskih sistemov.

Velik  dom, zaščiten z zemljo in z lepim dizajnom -
Velik dom, zaščiten z zemljo in z lepim dizajnom -

Vgrajena okna, toplotna masa in termalni dimniki so skupni elementi, ki jih najdemo v pasivnem oblikovanju. Vgrajena okna so preprosto okna, ki jih je mogoče odpreti. Toplotna masa se nanaša na materiale, kot so zidarski zid in voda, ki lahko hranijo toplotno energijo v daljšem časovnem obdobju. Toplotna masa bo preprečila hitro nihanje temperature. Termalni dimniki ustvarjajo, ali krepijo učinek vročega zraka, ki se dviguje, da bi spodbudil gibanje zraka za namene hlajenja. Krilne stene so vertikalne zunanje stene, ki so nameščene pravokotno na sosednja okna, da izboljšajo prezračevanje skozi okna.

Pasivna zasnova se izvaja po vsem svetu in se je izkazala za gradnjo zgradb z nizkimi stroški energije, zmanjšanim vzdrževanjem in vrhunskim udobjem. Večina današnje literature, ki se nanaša na pasivno sončno tehnologijo, obravnava težave ogrevanja. Te informacije so koristne in pomembne na našem področju, vendar so ključna tudi vprašanja hlajenja, ki so enako pomembna in veliko manj dokumentirana. Ključni vidiki pasivnega oblikovanja in gradnje vključujejo primerno sončno usmerjenost, uporabo toplotne mase ter primerno prezračevanje in namestitev oken.

Upoštevanje visoke vlažnosti je ključno vprašanje v Austinu. Na primer, osnovna pasivna strategija hlajenja je omogočiti hladnejši nočni zrak, da prezrači hišo in ohladi toplotno maso (to so lahko opeke, kamen ali betonske stene ali tla ali velike posode za vodo) znotraj hiše. Toplotna masa absorbira toploto čez dan; vendar bo čezmerna vlaga zmanjšala učinek hlajenja iz hladnejše toplotne mase. Elementi notranjega oblikovanja doma v naši regiji prav tako igrajo pomembno vlogo pri učinkovitosti pasivnega hlajenja. Na primer, preproge, draperije in tkanine pokrito pohištvo absorbira vlago iz vlažnega zraka, zaradi česar klimatsko napravo, da težje dela, da odstrani vlažnost.

Pasivno oblikovanje-
Pasivno oblikovanje-

Pasivna sončna zasnova lahko kot oblikovalski pristop vsebuje veliko oblik. Lahko se integrira v večje ali manjše stopnje v stavbi. Ključne premisleke glede pasivnega oblikovanja določajo značilnosti gradbišča. Najučinkovitejši modeli temeljijo na posebnem razumevanju vzorcev vetra na gradbišču, terenu, rastlinstvu, izpostavljenosti soncu in drugim dejavnikom, ki pogosto zahtevajo profesionalne arhitekturne storitve. Vendar osnovno razumevanje teh vprašanj lahko pomembno vpliva na energetsko učinkovitost stavbe.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje