Ogrevanje

Čudovita pasivna hiša


Pasivna sončna energija je dobro nameščena, ker ni žic, plošč ali baterij ter drugih razgradnih materialov. Tukaj se gre predvsem le za načrtovanje in ne za nove zasnove. Ljudje po vsem svetu že tisoče let vključujejo pasivne značilnosti sončnega oblikovanja v svoje domove.

Aktivna sončna energija se nanaša na kateri koli sistem sončnih celic, ne glede na to, ali gre za električno energijo dobljeno s proizvodnjo sončnih celic ali toplotno sončno energijo, s pomočjo tekočine, ki prehaja skozi cevi in zbira toploto, ki jo je treba razširiti skozi vašo hišo.

Lepo oblikovana pasivna ničelna hiša--
Lepo oblikovana pasivna ničelna hiša--

Glede na poznane podatke, daje sonce vsak dan na Zemlji 10.000-krat več energije, kot jo ljudje porabimo ljudje. Pasivna solarna hiša je zasnovana preprosto tako, da lahko izkoristi to energijo, kot je največ lahko.

Sončna pasivna energija je še ena zelena stavba, ki vam bo prihranila denar in izboljšala kakovost življenja. Razsvetljava v umetnih okoljih, ki jih ustvarjamo sami, vpliva na naravni človeški bioritem in lahko povzroči utrujenost in zmanjša našo sposobnost zbiranja.

Ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne, na nas neposredno vplivata količina in kakovost svetlobe, na katera smo izpostavljeni. Da bi podprli to dejstvo, je 99,5 % certificiranih poslovnih zgradb, ki ponujajo zunanji pogled in naravno svetlobo, poročajo o večji produktivnosti in zadovoljstvu stanovalcev.

Če zato še vedno potrebujete prepričanje, potem morate preprosto paziti na dinamiko v kateri koli kavarni na sončni strani v zimskih dneh, ko ljudje krožijo v krogu, samo da dobijo sedež ob oknu.

Kako deluje

Obstajata dva datuma, ki sta temelj pasivnega sončnega oblikovanja, 21. december in 21. junij, ko je sonce na najvišjih in najnižjih točkah neba. Velikost in postavitev oken skupaj s previsi in senčenjem se določita na podlagi teh dveh datumov, da se zagotovi najvišja izpostavljenost okoli 21. decembra in največje senčenje ob 21. uri.

Ta dva podatka sta pomembna, ker medtem ko želite, da v zimskem času absorbirate čim več toplote, pa lahko nezadostno senčenje poleti pomeni, da je energija, ki ste jo shranili pozimi, verjetno šla v klimatsko napravo.

V fazi projektiranja lahko določite, kateri deli vaših tal in sten so izpostavljeni soncu, in tam postavite materiale, ki bodo absorbirali toplotno sevanje. Temnejši materiali s težko maso, kot so beton, kamen ali opeka, bodo absorbirali največ toplote. Za stene lahko preprosto dodate drugi sloj ali več, če želite ohraniti tradicionalni videz.

Izbira oken je pomembna, okna z dvojnim ali trojnim plinskim polnilom z nizkimi premazi pa zagotovijo, da toplota, pridobljena v dnevu, odtehta izgubo toplote ponoči.

Toplotna energija, ki se absorbira čez dan, se sprošča ves čas, visoko izolirana pasivna sončna hiša pa lahko dejansko absorbira dovolj toplote čez dan, da se odpravi potreba po drugotnem viru toplote. To je skrajno zelena stavba, vendar modeliranje energije dokazuje, da je to mogoče storiti.

Z uporabo programske opreme, razvite za nemški standard Pasivno hišo, je študija Ecohomeja inženirja Denisa Boyerja določila zahteve za R - vrednost stene, strehe in oken, potrebne za pasivno sončno hišo.

Da bi dosegli popolnoma samozadostno ogrevanje hiše, je potrebna seveda precejšnja izolacija, vendar bi bili dodani stroški predvsem uravnoteženi, ker ne bi bilo treba namestiti običajnega vira toplote in drugič, ker bi uživali v življenju brezplačne toplote.

Pomembno je upoštevati, da pasivno sončno ogrevanje ni nekaj, kar bi vas moralo ustrahovati v fazi načrtovanja, in ni zasnova "vse ali nič". To je starodavna in relativno preprosta zasnova, ki je bila v času številnih generacij prezrta na področju gradnje stanovanj.

Nujno za naš planet in posledično uspeha celotne družbe je, da se sončna toplotna kolekcija ne samo ponovno vnese v domače oblikovanje, temveč da je to prva stvar, ki jo moramo obvezno upoštevati.

I.K.Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje