Ogrevanje

Lončene peči in utekočinjanje


Odlok o malih in srednje velikih kurilnih napravah določa pravila za delovanje majhnih in srednje velikih kurilnih naprav za proizvodnjo toplote v zasebnih gospodinjstvih in malih podjetjih. Zato govorimo tudi o "uredbi o malih kurilnih napravah". Vertikalno postavitev omogoča zmanjšanje peči in zagotavlja lepo in popolno izgorevanje lesa v višini skozi izgorevalne komore. Vžig peči lahko opravite kot običajno skozi spodnja vratca pred gorilno komoro ali od zgoraj, zahvaljujoč oskrbi s hranjenjem toplega zraka v zgornjem delu peči.

Velika lončena peč-- copy
Velika lončena peč-- copy

Lončena peč ima dvoje neprepustnih litoželeznih vrat. Zgornja vrata zgorevalne komore so opremljena z ognjevzdržnim steklenim oknom, ki zaradi sistema "čistega stekla" vedno ostane vidno do dna.

Skozi spodnja vrata pepelnika je mogoče nastaviti dovod zraka in s tem vsak način izgorevanje v peči - od intenzivnega do ekonomičnega.

Nova generacija lončenih peči s kovinskim kuriščem je v zadnjem obdobju dosegla velik tehnološki napredek in delujejo prav tako učinkovito z nizkimi emisijami kot lesni kotli na utekočinjanje.

Ta razvoj omogoča predvsem nova zasnova zgorevalne komore. Ločeni primarni in drugotni zračni vodi ter elektronske krmilne enote (nadzor lambda senzorja). Ta opravi nadzor skozi celotno obdobje izgorevanja goriva in samodejno ustavi dovod zraka za optimalno izgorelost, visoko zmogljivost shranjevanja in odličen izkoristek, tudi več kot 90 %. Sodobne pečice so opremljene s popolnoma samodejnim vžigom goriva.

Utekočinjanje  
Utekočinjanje

Utekočinjanje
V znanosti o materialih je utekočinjanje proces, ki ustvarja tekočino iz trdne snovi ali plina ali ki ustvarja ne-tekočo fazo, ki se obnaša v skladu z dinamiko tekočine. To se dogaja tako naravno kot umetno. Kot primer slednjega je "velika komercialna uporaba utekočinjanja zraka, ki omogoča ločevanje sestavin, kot so kisik, dušik in plemeniti plini". Druga je pretvorba trdnega premoga v tekočo obliko in je uporabna kot nadomestek za tekoča goriva.

Zamisel je bila povečati učinkovitost toplotne črpalke z uporabo toplotnega izpušnega zraka iz obloženih ploščic, namesto zunanje toplote. Zamisel je bila predstavljena že leta 2012, ko je bila predstavljena zamisel o sistemu ogrevanja s toplotno črpalko, ki ga je financiralo Ministrstvo za tehnologijo in znanost. Skupaj s proizvajalci lončenih peči. Prva elektrarna je bila zgrajena Golicze. Od tistega časa obratujejo trije sistemi. Patent je zavarovan že od jeseni.

V tukaj predstavljenem sistemu deluje toplotna črpalka zraka, ki črpa energijo poleti in v prehodne, obdobju z zunanjim zrakom, v pozimi času pa z obnovljivim zrakom iz pečice. Pečica in črpalka sta blokirani in komunicirata med seboj. Preklapljanje med zunanjim zrakom in pečjo zraka je samodejno.
Če je zunaj dovolj toplo, lahko toplotna črpalka prevzame samo ogrevanje vroče vode. Pečica takrat obstoji in ne proizvaja toplote. Toda tudi če je treba ustrezno ogrevati, neprekinjeno odstranjevanje energije iz ovoja za lončene peči v smeri toplotne črpalke preprečuje pregrevanje bivalnih prostorov. Vrhunec je nova vrsta toplotne črpalke, ki se lahko spopada s pomočjo temperaturne vroče vzmeti do 70 stopinj v pečici. Kako to počne, ostaja poslovna skrivnost.

Visoka vrata peči omogočajo maksimalno polnjenje zgorevalne komore z lesom za dolgo neprekinjeno gorenje.

Okrepljeni oporniki znatno povečajo toplotno moč peči in svojo stabilnostjo ter hkrati izključujejo deformacijo med nihanjem pri visoki temperaturi. Notranja obloga zgorevalne komore, ki pokriva trdne opore, zagotavlja dodatno zaščito pred močnim sevanjem toplote. Peč je z zunanje strani opremljena s kovinsko ploščo. Konvekcijske odprtine v stranski in zadnji steni, kjer ima v spodnjem delu zadnje stene odprtine v sredini pečice, da dobro zagotavljajo obtok zraka. Za vrati iz litega železa so notranja vrata za vžig peči in čiščenje pepela. Pečico lahko uporabljate tudi kot peč. Vroča plošča iz okroglih podstavkov iz litega železa z različnimi premeri omogoča kuhanje v lončkih različnih velikosti.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje