Ogrevanje

S toplimi oblačili privarčujemo energijo

Kako ostati toplo, ko je zunaj hladno?


Ne samo človeka, še psa zebe
Ne samo človeka, še psa zebe

 

Zamisli o zimskem slogu Winter Style 2018
Zamisli o zimskem slogu Winter Style 2018


Toploto boste izgubili iz katerega koli neizoliranega dela telesa. Prav tako ni dovolj dobro, da preprosto dodamo toplotno izolacijo na dele telesa, ki so hladni. Vaše roke so pogosto prva stvar, kjer se počutite hladno. Da, to je delno zato, ker niste nosili rokavic, vendar je to večinoma simptom celotnega telesa, ki je mraz in daje prednost segrevanju vaših bistvenih organov v trupu, preden krvno toploto spustite v svoje ude, da segrejete dele telesa, ki jih lahko preprosto grejete brez prekrivala. Če so vaše roke hladne, je znak, da ne opravljate dovolj dobrega dela, da bi bilo vaše telo toplo.

Kaj nositi na dan snega - Ne lahkih plasti - Vzemite si toplo, suho in čudovito elegantno s temi petimi preprostimi deli in oblačil z idejami snežne odeje
Kaj nositi na dan snega - Ne lahkih plasti - Vzemite si toplo, suho in čudovito elegantno s temi petimi preprostimi deli in oblačil z idejami snežne odeje
Naravni material, zato so oblačila vedno sveža in topla
Naravni material, zato so oblačila vedno sveža in topla

Medtem ko vaš trup potrebuje največ izolacije, ne morete zanemariti svojih udov ali ne izolirati delov, kot so vrat, glava in ušesa, kjer tečejo krvne žile blizu površine najhitreje, izgubijo toploto. Zato volnene plasti, debeli volneni puliji, ki pokriva vrat ter klobuk in kape, zdaj zamrznjeno toploto.

Vsak dodatni sloj, ki mu dodajate lastne plasti zraka, kar dejansko zagotavlja izolacijo in pomeni, da je na vsaki osnovni ravni vsaka plast, ki jo lahko dodate, olajšala delo vsakega sloja.

Od te lepotice, vročina kar žari
Od te lepotice, vročina kar žari

 

Vsaka plast ima tudi svojo edinstveno nalogo
Kako izbrati odlične bazne plasti, da boste to toplo ohranjali
Hladno? Stavim, da lahko to popravimo. Biti toplo v kateremkoli stanju - pisarna, potovanje, smučišče ...

Kanada je ponosna, da je zemlja ledu in snegu
Kanada je ponosna, da je zemlja ledu in snegu

Temeljni sloji: Ti posušijo s sušenjem vlage proč od kože. Obstajajo osnovni sloji za vsako vremensko stanje, celo zelo vroče vreme, kjer lahko učinek naravnega izhlapevanja vašega telesa poudarijo posebna oblačila. Ker smo razpravljali o izolaciji, predpostavimo, da kateremu koli zimskemu baznemu sloju dodajo izolacijo, medtem ko vas tudi zadržujejo na suhem. Zakaj je pomembno ostati suh, ko je mraz? Če nosite vse te stvari, lahko z lahkoto prekinete znoj v zelo hladnih razmerah, če se lotite naporne telesne dejavnosti. To bi ubilo nepripravljenega zunanjega v dnevu, saj bi njihov znoj namakal svoja oblačila, zmanjšal njihovo sposobnost, da zadržijo toploto, nato pa se zamrznejo. Zaradi napredka materialov, tako sintetičnih kot naravnih, se to skoraj več ne dogaja. V idealnem primeru bo vaš osnovni sloj deloval v številnih pogojih.

Če boste delali nekaj malce bolj športnega, boste želeli osnovni sloj, ki daje prednost znoju nad toploto, vendar še vedno zagotavlja izolacijo, ko upočasnite. Odlična za to je volna Merjina.

Lepa in topla zimska oblačila
Lepa in topla zimska oblačila

Večplastni sloji: Pomislite na suknjiče in kopalne plašče. Volna puloverji tudi štejejo. To je tudi verjetno prvi sloj, ki ga boste odvajali, ko se bodo temperature zviševale ali se boste preselili v atletske dejavnosti. Največje toplotno-tehtne in toplotne do večje količine, želite najtoplejši srednji sloj z najmanjšo količino velikosti in teže, saj se s temi dejavniki povečuje vaša sposobnost preprostega premikanja ali udobnega sedenja.

Neverjetno fotografije kažejo vsakdanje življenje v najhladnejših
Neverjetno fotografije kažejo vsakdanje življenje v najhladnejših

Na svojih osnovnih slojih bom običajno dodal modni volneni pulover, nato pa majico ali jakno. Preklop med tremi mi omogoča, da se ukvarjam s spreminjanjem izolacijskih potreb.

Lupina: Torej ste poskrbeli za znojenje in svojo izolacijo do kože s kakovostnim, prilagodljivim osnovnim slojem in vašimi glavnimi izolacijskimi potrebami s sredinskimi plasti. Zdaj morate ob lupini obdržati veter, dež in sneg.

Videli boste "mehko" lupino in "trde" hlače kot školjka. Toda mehka lupina je običajno bolj udobna za obrabo in za lažje dihanje, vendar je odporna proti vodi in vetru nad vodo in proti vetru. Kaj je najbolje za vas? Za splošne ljudi v kampu in dejavnosti na prostem je mehka lupina lažja obraba. Če se spopadate s skrajnimi vremenskimi razmerami ali celo z vztrajnim dežjem, boste želeli trdo lupino. Večina ljudi, ki redno hodi zunaj pozimi, ima v lasti oba, ne glede na to, kdo bo najbolje ustrezal njihovim potrebam v vsakem trenutku.

Otroci so v hudi zimi najpomembnejši, da jim je toplo
Otroci so v hudi zimi najpomembnejši, da jim je toplo

Na vsaki vrsti oblačila poiščite odprtine, ki jih lahko odprete, ko začnete delati športne stvari in narašča temperatura.
S hlačnicami so kavbojke običajno primerne za osnovno kampiranje, če imate spodnji sloj, vendar vam bo bolje, da vam bodo ponudili kakovostne podložene hlače.

Stopala in roke: Enako načelo nanosa velja za vaše noge in roke, saj boste najtoplejši in suhi z dobrimi svilenimi nogavicami ali rokavicami, ki se nosijo pod izolacijo iz volne. Vaši čevlji morajo dodati malo izolacije, medtem ko ohranjajo toploto. Tudi zunanji sloj rokavic mora zagotoviti enako toploto. Poiščite večplastne rokavice, da je membrana pritrjena na lupino, kar poveča spretnost na posameznih slojih.

Topli hišni copati
Topli hišni copati

Par ljubkih volnenih rokavic bo vaše roke grel in držal tople, če se bo vse, kar počnete, dogajalo okoli ognja, vendar potrebujete zaščito pred vremenskimi vplivi, če delate kaj več. Upamo, da vsi veste, da so rokavice brez palčkov tanjše, ker omogočajo, da se vaši prsti med seboj segrejejo, vendar ta oblika močno zmanjšuje ročne spretnosti.

Ljubke volnene rokavice
Ljubke volnene rokavice

Pri nakupu čevljev se prepričajte, da je dovolj prostora za obutev obeh svilenih vrst nogavic in dober par debelih volnenih nogavic. Preprosti čevlji bodo omejevali vaše kroženje. Kot opomba o nogavicah, te zelo težke, ohlapne volnene nogavice ne bodo tako učinkovite kot par tesno tkane volnenih nogavic.

Glava in vrat: Osnovna kapa za prekritje lobanje, ki so v bistvu narejene iz volne, ali karkoli drugega iz materiala, ki ne izgubi izolacije, ko je mokra, je običajno zadostna izolacija za glavo. Enako velja za vaš šal - kupite volno ali svilo ali pa uporabite puloverje in jakne, ki tesno zapirajo vrat.

Tudi glava in vrat morata biti dobro zaščitena
Tudi glava in vrat morata biti dobro zaščitena

Kakšna izolacija: Izolacija ščiti - ohranja toploto. To pomeni, da ste odgovorni za ustvarjanje toplote. Če ste hladni, ko plazite v spalno vrečo, boste ostali hladni. Najprej pred spanjem z večjim ogretim kamnom ali napolnjeno steklenico s toplo vodo ogrevajte vrečo, nato pa splazite vanjo.

Če nimate primerne steklenice za vodo ali tople vode? Zavite vroče kamnine iz požarnega obroča v brisačo ali jakno in jih vzamete s seboj v vrečko. Presenečeni boste nad tem, kako učinkovite so vse tri metode.

Spanje po sončnem zahodu na višini 2515 m v spalni vreči
Spanje po sončnem zahodu na višini 2515 m v spalni vreči

Kako toplo in udobno spati: Spalne vreče imajo minimalno temperaturno oceno. To je kot skrajno, udobno so le do približno 10 ali 15 stopinj nad tem številom, odvisno od tega, kako spite.
Zavedajte se tudi, da se na hribih ohladi, hladneje, kot boste verjetno videli napoved, ki bo pred najbližjim mestom in morda ne bo upoštevala dodatnih višin ali lokalnih vremenskih razmer, v katerih dejansko taborite. Vzemite toplejšo torbo, kot mislite, da jo boste potrebovali, nikoli ne boste obžalovali.

Ali želite eno vrečko uporabiti skozi celo leto? Kupite kakovostno postavko, ki je ocenjena na 20 stopinj. V vročih poletnih nočeh odprite ali spite na vrhu. Spomladi in jeseni bo popolna. Če temperatura pade, nosite svoje osnovne plasti, klobuk in nogavice v posteljo.
Šotori prav tako lahko dodajo pomembno toplino. Veste, kako se dvigne toplota? Šotor, ki je tesno povezan z vašim telesom, bo zadržal bolj topel zrak, bližje telesu kot velik. Daj dež na zrak, da zadrži ta zrak.

Bencinski postanek na cesti med Yakutskom in Oymyakonom, kjer v parku Cafe Cuba, lahko podobno kot ljudje zmrzujejo tudi psi.
Bencinski postanek na cesti med Yakutskom in Oymyakonom, kjer v parku Cafe Cuba, lahko podobno kot ljudje zmrzujejo tudi psi.
Ja, res je mrzlo!
Ja, res je mrzlo!

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje