Ogrevanje

Gorivo za misli: Vodnik za ogrevanje vašega doma


Če ste kot večina nas, boste vzeli konvencionalni pristop in izbrali med elektriko, oljem, lesom, zemeljskim plinom ali propanom. Žal je tu nekaj ironije. Nobena od teh ni pogajalska še posebej, ni "zelena". Čeprav ima vsaka svojo lastno Ahilovo peto, imajo še vedno nekaj trdnih prednosti. Vsak je dokazan na trgu. Za servis in vzdrževanje je potreben le telefonski klic. Poleg tega boste imeli na svoji strani čisti zagon - vsi potrošniki so bili s tem tako dolgo prepričani, dokler ko se niso soočili z možnostjo zamenjave stare peči sredi zime, da so številne nove bolj primerni za preizkušene in resnične.

 Ogrevanje običajno predstavlja 60 odstotkov celotne energije, ki jo uporabljamo doma, kar je v zadnjem desetletju naraslo za več kot 120 odstotkov. Kljub temu se stroški domače toplote močno razlikujejo: po območjih, po sezoni in s številnimi drugimi dejavniki. Nekateri sistemi ogrevanja so po naravi učinkovitejši od drugih pri pretvorbi goriva v toploto. Prav tako nekatere vrste goriva zagotavljajo več toplotne energije kot druge, vendar pa lahko tudi stane veliko več za nakup. Zato izbira lahko veliko spremeni vaš proračun.

Hiša na Boču z majhno porabo energije
Hiša na Boču z majhno porabo energije

"Ogrevanje običajno predstavlja 60 odstotkov celotne energije, ki jo uporabljamo doma, kar je strošek, ki se je v zadnjem desetletju povečal za več kot 120 odstotkov."

Glede na nihanje cen več vrst goriva, ki predvideva stroške ogrevanja v naslednjih 20 letih (povprečna življenjska doba ogrevalne naprave) je nemogoče. Edino, kar lahko rečemo, je, da se stroški ne bodo znižali. Najbolje je torej, da izberete možnost, ki proizvaja največ toplote za najmanj količino goriva.

In kaj je bolj zelena alternativa? Če sem iskren, sta dve od njih nepraktični v kanadskem podnebju. Le sončne plošče so redko stroškovno učinkovite na Velikem belem severu in so primernejše za proizvodnjo elektrike, ne toplote. In medtem ko pasivna sončna in južna okna, usmerjenost v sonce in druge energetsko varčne arhitekturne trike, ki omogočajo sončenje, lahko prihranijo na stotine dolarjev za stroške ogrevanja, se nihče ne bi mogel zanašati na to, da bi gospodinjstvo toplo pozimi. Do danes se je pojavila le geotermalna energija, kot pravi zeleni nasprotnik proti običajnim gorivom. Uporaba energije iz zemlje (glej "Zelena izbira", stran 213), njena zvezda je vsekakor naraščajoča, toda hkrati tudi stroški. Pravzaprav se morate soočiti s tem.

Gravitacijsko radiatorsko ogrevanje-_1
Gravitacijsko radiatorsko ogrevanje-_1

Toplota ni poceni. Evo, kako različni možnosti oblikujejo ceno:

Olje
Kurilno olje zagotavlja energijsko vsebnost 38,2 MJ / liter ("Megajoules" - je standardni ukrep za energetsko produktivnost), kar ni slabo v primerjavi z drugimi gorivi. Oljne peči (priključene na dimne sisteme) in kotli (za sisteme ogrevanje s toplo vodo) so že več generacij, vendar so današnje ponudbe neskončno učinkovitejše od starih načinov. V najboljšem primeru so te stare enote imele približno 70-odstotno učinkovitost, medtem ko današnji novi modeli s svojo napredno zasnovo gorilnika dosegajo oceno do 86 odstotkov.

Vrste ogrevalnih sistemov-_2
Vrste ogrevalnih sistemov-_2

Da bi izkoristili novejšo tehnologijo, boste morali nadgraditi svoj zidani dimnik s podlogo iz nerjavnega jekla. Za poceni način izboljšanja učinkovitosti starejše peči / kotla je zamenjati starega litijskega gorilnika z novo »plamensko glavo brez motenj (retencijska glava)«, ki bolje opravlja mešanje goriva in zraka. Druga možnost je, da namestite prostor-grelnik v prostoru, ki po navadi hladi pozimi. Nekateri modeli so na voljo v različnih velikostih in ravneh odrezkov, tako da lahko dobijo skoraj toliko toplote kot majhna peč, z dodatnim bonusom pri delovanju ob izpadu električne energije. Kar se tiče cene, je kurilno olje še vedno hlapno blago, ki naj bi v ne tako oddaljeni prihodnosti doseglo nove višine.

Ne segrevajte z oljem, če:
       -      imate težave z zamislijo o neobnovljivih, petrokemičnih kemikalijah.
       -      hočete korak za korakom po celotni svetovni politiki, ki se vrti okoli nafte.

  • želite vnaprej napovedati svoj letni proračun za ogrevanje.
  • še nimate ali ne morete porabiti za kanalizacijo.

Naravni plin in propan
Tako naravni plin kot tudi propan sta se kot alternativa konvencionalnemu kurilnemu olju povečala v ospredje, ne da bi se iztegnila iz družine nafte. Obe gorijo čistejša od nafte in pred nastopom današnjih boljših oljnih peči niso bili prizadeti "opečni" vonj, ki je pogosto spremljal olje. Energijska vsebnost zemeljskega plina (37,5 MJ / kubični meter) je rahlo nižja od nafte, medtem ko je propan še toliko večji, le pri 25,3 MJ / liter. Propan je pred leti izgubil cenovno ugodnost in danes stane veliko več kot zemeljski plin, čeprav to ni garantna, ki jo je nekoč imela.

Med njimi je izbira manj povezana s stroški in bolj povezana z razpoložljivostjo. Zemeljski plin je dobavljen po cevovodu in bolj pogosti v mestu, kjer je dovolj kupcev za amortizacijo cene infrastrukture. Propan, ki je stisnjen in dostavljen s tovornjakom, je verjetnejša izbira za prebivalce v državi.

Oba zemeljskega plina in propana privoščita možnost plinskega kamina, da se pred hladnimi zimskimi nočmi pripelje navzgor. Z nobenim od obremenitev konvencionalnega kamina ni njihova pritožba nedvomna. Ampak prav tako kot njegov bratranec, ki pere lase, plinski kamini niso skoraj tako učinkoviti kot peči: primerjajte 70-odstotno učinkovitost, v najboljšem primeru, na 96 odstotkov za peč s pečjo z največjim izkoristkom ali propanom. Spodnja črta? Če ste vzpenjali za eno od teh dragih goriv, naredite domačo nalogo in poiščite enoto, ki vam bo dala največji udarec za svoj denar

Sestavni deli tipičnega stanovanjskega sistema ogrevanja  s plinom
Sestavni deli tipičnega stanovanjskega sistema ogrevanja s plinom

Ne segrevajte s propanom, če:
       -    ste v tesnem proračunu. V mnogih krajih se propane šteje za najdražje od vseh običajnih goriv.

  • vaša zelena vest preprečuje uporabo fosilnih goriv.
  • ne morete se držati velikega velikega rezervoarja za gorivo poleg vašega dovoza.
  • Glejte olje.

Elektrika

Električna energija zagotavlja 3,6 MJ toplote na kilovatno uro, vendar je pravi resnični adut, ki izkazuje njeno učinkovitost: polnih 100 odstotkov energije se pretvori neposredno v toploto, ki presega vsa ostala običajna goriva - brez odpadkov. Sliši se odlično, vendar sta dve opozorili. Ena je strošek: v večini sodnih oblasti električne peči in podstavki spadajo med najdražje načine za ogrevanje vašega doma.

Hranilnik tople vode in za ogrevanje-
Hranilnik tople vode in za ogrevanje-

Drugič, električna energija ni bolj zelena kot fosilna goriva, če poznate dobavitelja. Če je nastala, recimo, iz stare hidroelektrarne na premog, so emisije pri viru enako problem, kot pri nafti ali plinu.

Ne ogrevajte z električno energijo, če:
se znebite po ceni. To se lahko zgodi, če živite v Quebecu.
 - 
tvoja zelena vest te ne bo pustila. Razmislite o nakupu električne energije od zelenega ponudnika.
 - 
iščete romanco utripanja ognja.

Les

Drva je bilo edino gorivo, ki je bilo na voljo vsem, ki živijo na podeželju. Danes je to še vedno uspešna možnost za tiste, ki živijo v gozdnih delih države - je obilen, obnovljiv in relativno poceni. Dejstvo je, da je les pogum med običajnimi gorivi, še posebej, če ga sami rez ali sami nabavite. Morda to pojasnjuje, zakaj od leta 1999 prodaja peči za pečenje lesa raste za 25 odstotkov letno.
Les zagotavlja presenetljivo 30.600 MJ na m3 in še več, nakup lokalnih ogrevanj ne prispeva k nobeni veliki nacionalni korporaciji ali globalnemu političnemu biču, ter krepi aktiviste med nami.

Drva za kurjenje
Drva za kurjenje

Čeprav ima les ugled kot okolijska izbira, les ni nujno škodljiv. Pravzaprav je lesni dim poudarjen kot grd vir zračnega onesnaževanja. To je manjša težava, saj, če kupite peč, opremljeno s katalizatorjem in drugimi kontrolami emisij (kar je obvezno v nekaterih pokrajinah) je to veliko dražja zahteva. Današnje peči z visoko učinkovitimi kaminskimi ploščami so veliko bolj učinkovite pri porabi goriva, kot so bile včasih, in ostajajo precejšnje izboljšave pri odprtih ognjiščih.

Kamini, zidani še pred stoletjem, so pravzaprav iz hiše izgubljali veliko več toplote. Danes, visokotehnološke peči za kurjenje z lesom dosegajo približno 75-odstotno učinkovitost z minimalnimi emisijami in kreozotom (lesni katran). Najboljše, kar lahko pričakujete od peči za kurjenje lesa, je učinkovitost, ki znaša 55 odstotkov, z višjimi emisijami.

V glavnem bivalnem prostoru, zlasti v tlorisu odprte zasnove z nekaj notranjimi stenami, lahko s sodobno pečjo z visokim učinkom zagotovite skoraj vso toploto, ki jo potrebujete. In če živite v starem ali večjem domu, ki je že opremljen z oljno, plinsko ali električno pečjo oziroma s kotlovnico za osrednje ogrevanje, lahko s kaminom prihranite bistveno večje stroške goriva.

Geotermalna zelena izbira

Ko je bila v devetdesetih letih uvedena prevladujoča smer ogrevanja, je geotermalna energija zvenela kot del raztezanja. Energija iz zemlje? Da ogrejem svojo hišo? Nikoli več ne plačujte za kurilno olje?

To je zadnja zamisel, ki je v odvisnosti od nafte in je spremenila plimovanje geotermalne energije. S tem jo je naredila za najhitreje rastočo tehnologijo ogrevanja predvsem v Severni Ameriki in izvedljivo alternativo olja, elektrike in drugih običajnih goriv. Pravzaprav je to ena od redkih namenskih programov za ogrevanje doma, ki se ne zanaša na fosilna goriva in je tako najvarnejši način za ogrevanje vašega doma. In ker cena nafte še naprej narašča - in zagotovo še bo - so njegova pričakovanja videti dobro za potrošnika, ki se zaveda proračunov. Pred desetimi leti bi bili težko pritisnjeni, da bi našli izvajalca, zdaj pa na seznamu rumenih strani ducate. Samo v Ontariu je približno 50.

Namesto da bi ustvarjali toploto, kot je običajna peč ali peč, geotermalna voda preprosto premakne toploto iz vira - to je tla (ali v primeru vodnega kamna, vdolbine ali jezera) - in jo prenese v hišo. To je kot hladilnik v obratni smeri. Deluje zato, ker je zemeljska temperatura bolj ali manj konstantna - približno 10 °C ali 50 °C letno, z uporabo zanke cevi, ki je zakopana v zemljo, katerega edini namen je sesati toploto iz tal in jo prenesti v hišo. Kompresor prinaša sobno temperaturo do udobne stopnje. Bonus: poleti, se sistem preklopi v obratno smer in črpalka za vroči gospodinjski zrak se lahko uporablja za pripravo sanitarne vode v gospodinjstvih.

 Ne segrevajte z geotermalno energijo, če:
-    
si ne morete privoščiti stroškov vnaprej.

-   niste lastniki hiše dovolj dolgo, da boste povrnili stroške namestitve.

Geotermalna zelena energija
Geotermalna zelena energija

Lesni peleti - druga zelena izbira

Tudi lesni peleti so dobra izbira za ogrevanje. Čeprav pomeni naprava visok strošek, jih številni lastniki stavb uporabljajo za ogrevanje prostorov. Pred nakupom morate izračunati v kolikem času se naložba vgradnje, glede na strošek povrnila. Tudi ta goriva so pogosto draga in nestabilna pri določanju cen in ogrožajo svetovno podnebje in trajnost skupnosti. Dokazane alternative za fosilna goriva za ogrevanje obstajajo in se v številnih državah že uporabljajo. Prednost goriv iz biomase je ta, da spadajo med lokalni obnovljivi vir za zagotavljanje zanesljive toplote. Je pa vrsta biomase, ki bo obravnavana tudi prihodnosti, kot lesni peleti.

 

Lesni peleti so stisnjeni stranski proizvodi iz industrije gozdnih proizvodov, pogosto lesnih sekancev in žagovine. So lokalno razpoložljivo in stroškovno učinkovito kurilno sredstvo s številnimi prednostmi pred drugimi vrstami biomase. Lesni peleti ponujajo popolnoma trajnostno alternativo drugim virom goriva. Izgorevajo čisto in zaradi razlogov za zdravje in kakovosti zraka imajo lesni peleti prednost pred premogom za proizvodnjo električne energije. Izdelani brez dodatkov in dela naravnega ogljikovega ciklusa so lesni peleti nevtralni, ki ne ustvarjajo večjih emisij toplogrednih plinov, če vir peletov izhaja iz trajnostnih upravljanih gozdov ali gozdnih ostankov.

Lesni peleti
Lesni peleti

Veliko materiala iz peletov prihaja iz odpadne žagovine in ostružkov, ki ostanejo pri proizvodnji lesa. Ta odpadek nato stisnemo v drobne, gosto stisnjene pelete, ki jih opečemo bolj učinkovito kot druge oblike lesa. Peleti so izdelani s 100 % biološkimi materiali, pritisnjenimi skozi majhne luknje v krogličnem stroju, ki pelete povezuje skupaj.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje