Ogrevanje

Ogljikov monoksid (CO) se imenuje "tihi nevidni morilec"

Detektorji ogljikovega monoksida so eden najpomembnejših vzrokov smrti zaradi zastrupitve s plinom.


Nevarnost nastane, ko se ogljikov monoksid sprosti v zaprtem prostoru, kot je vaš dom, počitniška hiša, garaža ali drug bivalni prostor. Ogljikov monoksid nima vonja ali okusa, zato morda ne veste takoj, da ste zastrupljeni, ampak vaše telo zagotovo bo, že čez nekaj časa. Če imate zastrupitev z ogljikovim monoksidom, se lahko počutite omotično, stvari postanejo gnusne, razvije se glavobol, postanete zmedeni in podobno. Pogosto mislimo, da so znaki zastrupitve s CO morda podobni gripi.

Stvari, ki jih je treba upoštevati pri nakupu detektorja ogljikovega monoksida
Preden kupite detektor ali javljalnik plina, je dobro natančno razčistiti, kaj je treba iskati v detektorju ogljikovega monoksida. Večinoma poudarimo več ključnih dejavnikov, ki so značilni del postopka odločanja, da bi postali bolj ozaveščeni potrošnik in seznanjeni s podrobnostmi in o priporočenih modelih, kaj storiti, ko lahko pride do nevarnosti.

Javljalnik-detektor plina
Javljalnik-detektor plina

Kakšni so simptomi zastrupitve z ogljikovim monoksidom?
Na primer, vsako leto samo v Ameriki umre več kot 500 Američanov zaradi nenamerne zastrupitve z ogljikovim monoksidom (od gorenja goriv, ne v požarih) in preko 20 tisočim je takih, ki morajo vstopiti v prostore za nujno pomoč. Če ste nezavestni, medtem ko ogljikov monoksid polni vaš dom, ste zagotovo življenjsko ogroženi. To zelo hitro zaznajo detektorji ogljikovega monoksida. Po namestitvi detektorjev, vas ti zelo hitro opozorijo na visoke ravni ogljikovega monoksida v svojem domu, kar vam bo dalo več časa, da pridete do varnosti.

Kdo je najbolj dovzeten za zastrupitev s CO?
Za zastrupitev z ogljikovim monoksidom je dovzetni vsak človek, ki se sreča s strupenim plinom. Ampak, glede na Središče za nadzor bolezni in preprečevanje (CDC) so otroci, starejši ljudje, ki so telesno bolni, in hišni ljubljenčki, ki so najbolj izpostavljeni ogljikovemu monoksidu. Ko pride do tega, vam detektor za CO pomaga prihraniti svoje življenje in življenje ljudi, ki jih imate radi. Če želite izvedeti več informacij o detektorjih CO, si je treba ogledati razna navodila in predpise ter prebrati številne odgovore na vprašanja, ki so objavljena v raznem časopisju.

Krogelna pipa polix za plin -kpv-g-plin-prirobnica-1
Krogelna pipa polix za plin -kpv-g-plin-prirobnica-1

Kaj storiti, če sumite na visoke ravni ogljikovega monoksida
Če vi ali vaši družinski člani doživite simptome zastrupitve z ogljikovim monoksidom, morate čim hitreje zapustiti notranje prostore in se pomakniti ven na sveži zrak ter poklicati 911. Tudi če se počutite bolje, lahko imate v vašem telesu preveč strupenih vrednosti CO in morda potrebujete zdravniško pomoč. V tem primeru je dobra ideja, da vaša celotna družina preveri na zastrupitev, vključno z vašimi hišnimi ljubljenčki. Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom se ne morejo zgoditi takoj - se pa lahko to zgodi v dnevnih in morda celo tednih, odvisno od ravni CO v vašem domu.

Kaj je detektor ogljikovega monoksida (CO)?
Detektorji ogljikovega monoksida so podobni detektorjem dima, vendar namesto iskanja znakov ognja zaznavajo ravni ogljikovega monoksida. Glede na blagovno znamko detektorji delujejo na enega od treh načinov: z biomimetičnim senzorjem, polprevodnikom kovinskega oksida ali elektrokemijskim senzorjem.
Biomimetski detektorji uporabljajo gele, ki spreminjajo barvo po vpijanju določene količine ogljikovega monoksida - in potem zaznava senzor. Polprevodniki kovinskega oksida imajo silikonski čip, ki zazna CO in pošiljajo električne signale, da sprožijo alarm. Elektrokemijski senzorji veljajo za najboljše v industriji. Uporabljajo elektrode v kemičnih rešitvah, ki zaznavajo spremembe v električnih tokovih, ko je prisoten ogljikov monoksid, in opozarjajo na nevarnost preko z alarmom. Če imate nameščen strokovno nadzorovan varnostni sistem, morate vsekakor imeti tudi ustrezen detektor CO. Pred nakupom si oglejte nekaj najpomembnejših varnostnih ponudnikov, ki zagotavljajo nadzorne načrte.

Plinski senzor-
Plinski senzor-

Kje namestiti detektorji ogljikovega monoksida
Komisija za varnost potrošniških izdelkov priporoča, da detektor ogljikovega monoksida postavite izven vsakega ločenega prostora za spanje v svojem domu. Morda boste želeli dodati tudi detektor ogljikovega monoksida v kuhinji in kleti za dodatno varnost. Prav tako se prepričajte, da namestite detektorje blizu spalnic, tako da vas bodo alarmi prebudili, če boste spali.
Če imate zraven hiše garažo, boste postavili detektor CO na vhodu. Vozilo, ki je bilo zaprto v prostoru, je pogost vzrok za zastrupitev s CO. V veliki shemi je prikazano, da je treba postaviti stvari previdno, še posebej, če postavljate detektorji CO v vsako sobo, nadstropje in predsobe, kot da trpite zaradi zastrupitve s CO.

CO (levo) in plinski detektorji (desno)
CO (levo) in plinski detektorji (desno)

Kako namestiti detektor ogljikovega monoksida
Večina detektorjev ogljikovega monoksida traja povprečno pet let. Čeprav se življenjska doba izdelka razlikuje glede na vašo znamko in model, še vedno lahko iz svojega detektorja, kar najbolje očuvate tako, da ga vsaj enkrat tedensko obrišete, da so čisti od prahu in razbitin.
Prav tako je dobro, da vsak mesec preverite detektor CO. Začnite s pritiskom na tipko "test", da zagotovite delovanje sirene. Če je vaš detektor starejši, lahko kupite komplet za testiranje ogljikovega monoksida, da zagotovite, da je popolnoma delujoč. Če detektor ne ugasne, ko ga preizkusite, je verjetno čas za nakup novega.

Javljalnik (detektor) plina-
Javljalnik (detektor) plina-

Detektorji ogljikovega monoksida
Po veliko raziskavah smo našli najboljše detektorje ogljikovega monoksida. Od osnovnega akumulatorja do pametnih naprav najdete zgornje možnosti tukaj. Obstaja več tipov detektorjev ogljikovega monoksida, ki so na voljo za nakup. Medtem ko imajo vsi različno stopnjo izostrenosti, vas bodo vsi modeli opozorili, ali se bodo kopičile nevarne količine ogljikovega monoksida. Nekatere vključujejo več funkcij.

Brezžična nadzorna plošča
Brezžična nadzorna plošča

Tu so različne vrste:

Dvojna funkcija

Nekateri detektorji ogljikovega monoksida imajo tudi detektorje dima ali druge vgrajene plinske senzorje.

Detektorji ogljikovega monoksida
Detektorji ogljikovega monoksida

Digitalno
Te naprave imajo digitalni zaslon za prikaz ravni ogljikovega monoksida v vašem domu.
Pametno

Pametni alarmi

Pametni alarmi ogljikovega monoksida so najnaprednejša možnost. Delajo svojo diagnostiko, da se prepričajo, da delujejo pravilno in se sinhronizirajo z aplikacijami za avtomatizacijo doma, tako da lahko nadzorujete svoj dom od daleč.

S trdnimi vezji
Namesto uporabe baterij so ti detektorji ogljikovega monoksida priključeni v električno omrežje vašega doma. Če se napajanje ne ugasne, vam ne bo treba skrbeti, ali bi naprave izgubile baterijo in ne bodo delovale.

Baterijski pogon
Ta vrsta je osnovna, kot prihajajo. Baterijski detektorji ogljikovega monoksida imajo ali ne smejo imeti digitalnega zaslona. Boste morali preveriti svoje baterije enkrat na tri mesece, da zagotovite, da vaši detektorji delujejo pravilno.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje