Solarno ogrevanje

Solarni sistemi ogrevanja z velikim letnim skladiščenjem vode

Pri varčevanju z energijo je pomembno tudi hlajenje odpadne vode, da se voda ohladi, ko jo vrnete v daljinsko ogrevanje.


Ali lahko dobite daljinsko ogrevanje?
Več kot 60 % domov v razvitih delih po svetu lahko dobi svojo toploto prek daljinskega ogrevanja. Daljinsko ogrevanje skupaj s toplotnimi črpalkami je trenutno najbolj okolju prijazna grelna metoda in pogosto poceni način ogrevanja vaše hiše.
Če živite v območju daljinskega ogrevanja, ga lahko doplonite ali spremenite. V svojem okolju za nov zagon lahko vidite, ali je na vašem območju že obstaja daljinsko ogrevanje. Predhodno si glejte tudi, če lahko shranite več, če se preklopite na popolnoma drugačno vrsto toplote.
Preverite tudi, ali lahko dobite donacije od energetskega podjetja ali drugih institucij, če se preklopite na daljinsko ogrevanje iz okolju prijazne vroče oblike. O tem lahko preberete več v brošurah o donacijah za varčevanje z energijo

Ogrevanje in hlajenje na daljinsko ogrevanje-_1
Ogrevanje in hlajenje na daljinsko ogrevanje-_1

Dober nasvet
Pri varčevanju z energijo je pomembno tudi hlajenje odpadne vode, da se voda ohladi, ko jo vrnete v daljinsko ogrevanje. V mnogih mestih dobite za takšno varčevanje tudi bonus, če je temperatura povratne vode dovolj nizka in dodatni stroški, če je temperatura ogrevalnega medija previsoka. Vprašajte v svojem območju pristojno podjetje za daljinsko ogrevanje in kaj, je pomembno za vas, da se lahko na sistem priključite.

Ne pozabite preveriti tudi svojega grelnega sistema. Zagotovite si lahko stabilno delovanje sistema, tako da ga redno preverjate. Preverjanje mora opraviti strokovnjak na primer vsako ali dve leti. Strokovnjak mora prilagoditi sistem ogrevanja in zagotoviti, da je vaš ogrevalni sistem z radiatorji dovolj velik. Nekatere družbe za daljinsko ogrevanje ponujajo to storitev kot del svojih storitev.

Vprašajte pri pristojnem podjetju.
S samodejnim krmiljenjem lahko prilagodite temperaturo po potrebi. Predhodno samodejno prilagajanje ogrevanje na ogrevalnem sistemu, vedno prilagaja notranjo temperaturo zunanji temperaturi. Poleg tega samodejni sistem zagotavlja, da imate nižje temperature ponoči in v drugih časih dneva, ko ste manj potrebni visokih temperatur ogrevanja. Poraba energije je odvisna tudi od vedenja. Del vaših skupnih stroškov za ogrevanje in porabo vroče vode je odvisen od vašega vedenja, to je odvisno od dobre ali slabe navade.

Napravo nastavite na poletno obratovanje
Prihranite denar tako, da v poletnem času nastavite ogrevalni sistem, da ne greje, ko ne potrebujete toplote.

Kako narediti:
Izklopite poletni ventil. Večina ogrevalnih sistemov ima vgrajen tri ali štiri potni ventil nastavitev za zimsko oziroma poletno delovanje. V primeru dvoma o pravilnem delovanju se obrnite na svojega lokalnega izvajalca za daljinsko ogrevanje ali ponudniku za izvedbo v svojem objektu.

-    V poletnem obdobju, ko je ogrevalni sistem izključen iz delovanja, vključite obtočno črpalko vsaj za 10 sekund, enkrat na mesec. Na ta način se izognete težavi pri delovanju obtočne črpalke na začetku kurilne sezone.

-    Izpuščanje zraka iz prezračevalnih ventilov lahko povzroči vlago v vašem domu. Še posebej je težava, ko živite v dobro izolirani hiši ali pa je hladno poletje.
Ogrevanje

Metoda je odvisna od trenutne uporabe toplote
-   Če ogrevate svoj dom danes z oljem, lahko svoje obstoječe radiatorje uporabljate tudi za daljinsko ogrevanje in jih ni treba zamenjati. Torej je za obrtnike potrebno samo 1-2 dni, da preklopite svojo hišo na daljinsko ogrevanje.
-   Če imate električno ogrevanje, morate namestiti radiatorje. Zato projekt stane več in traja najmanj 1 teden.

Kako to storiti?

Najprej se posvetujte z lokalnim podjetjem za daljinsko ogrevanje, če lahko dobite daljinsko ogrevanje. Če vaš obstoječi ogrevalni sistem odgovarja vsem pogojem daljinskega ogrevanja, se obrnite na podjetje za daljinsko ogrevanje ali poskusite z novim ogrevanjem.

Ko ste sklenili pogodbo s podjetjem za daljinsko ogrevanje, je treba po navodilih izkopati ozek jarek s ceste do svoje hiše, kjer se kasneje vgradi tako imenovana napajalna cevna instalacija, ki povezuje vaš dom z glavno instalacijo na cesti.

Obrnite se na izvajalca ogrevalnih naprav
Izvajalca ogrevalnih naprav povabite na razgovor za odstranitev in predelavo obstoječega ogrevanja in pripravi celoten sistem za priklop na daljinsko ogrevanje. S strokovnjakom se sočasno tudi dogovorite o vgradnji samodejne naprave za krmiljenje, tako da boste lahko uporabljali klimatsko napravo in nočno znižanje.

Nekatera podjetja za daljinsko ogrevanje ponujajo namestitev naprave hkrati s priključkom na glavni cevni razvod.

Z izvajalcem se pred začetkom del pogovorite:
Prosite izvajalca, da pred vami poda ustno ali pismeno razlago o delovanju ogrevalnega sistema in potrebnega vzdrževanja naprave in za vas pridobi uporabniški priročnik. Znati oziroma poučeni morate biti o tem, kako te stvari delujejo: krmilna enota, klimatska naprava in nočno znižanje, poletno in zimsko obratovanje, nastavitev radiatorjev in toplotnega hranilnika za uporabo sanitarne vode.

Nadzirajte delovanje
Ko je nameščeno daljinsko ogrevanje, lahko naredite nekaj, da bi bil sistem ogrevanja optimalen. Pomanjkanje prezračevanja ogrevalnih elementov lahko povzroči vlago v vašem domu. Še posebej je težava, če živite v dobro izolirani hiši ali pa je hladno poletje.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje