Razno

Mnogi ljudje po vsem svetu nimajo dostopa do čiste vode.

Rutinsko testiranje se izvaja na manj kot en del na milijon celotnih raztopljenih trdnih snovi.


Principi solarne destilacije so bili narejeni že stoletja nazaj. V 4. stoletju je Aristotel predlagal metodo izhlapevanja morske vode za proizvodnjo pitne vode. Vendar pa prva sončna energija še vedno ni bila proizvedena do leta 1874, ko so v Čilu zgradili napravo, da bi zagotovila svežo vodo skupini za miniranje nitratov.

Ta naprava še vedno proizvaja 24000 litrov vode na dan. Trenutno obstajajo še velike naprave v Avstraliji, Grčiji, Španiji in Tuniziji ter na otoku sv. Vincent na Karibih. Manjše naprave se običajno uporabljajo v drugih državah.

Destilacija morske vode v pitno vodo
Destilacija morske vode v pitno vodo

Praktično lahko ob številnih obalah morij in v številnih puščavskih območjih postanejo naseljena z uporabo sončne svetlobe za črpanje in čiščenje vode. Sončna energija črpalka (glej poglavje o foto napetosti), čiščenje in krmiljenje morske vode s pomočjo foto napetostnega prenosa.

SOLAR STILL OSNOVE
Za najbolj pogosto so še vedno v uporabi sončne celice. Še vedno je sestavljena iz zračnega kotla, ki ima onesnaženo ali slano vodo, prekrito s poševno plastjo ali steklom. Dno bazena je črno, da pomaga absorbirati sončno sevanje. Pokrov omogoča sevanje, da mirno vstopi in izhlapi voda. Voda se nato utekočini na spodnji strani pokrova (ki se ohladi z zunanjim zrakom) in poteka po nagnjenem pokrovu v korito ali cev. Tudi cev je nagnjena tako, da zbrana voda teče iz miru.

Postopek je Naturajeva metoda pridobivanja sveže vode. V oblake iz oceanov, jezer, močvirja in podobno. Vsa voda, ki smo jo kdaj koli porabili, je bila več kot tisočkrat že solarno destilirana s hidrološkim postopkom.

Delovanje sonca še vedno ne zahteva rutinske opreme

Delovanje še vedno ne zahteva rutinskega vzdrževanja in nima rutinskih operativnih stroškov. Ocena proizvodnje je še vedno ocenjena na letno povprečje in ni točna, saj se količina obsijanega sonca močno razlikuje. V večjih vremenskih razmerah se pojavljajo bolj vroča podnebja kot v mrzlih zimskih dnevih. To se dogaja bolj na nizkih širinah kot pri visokih in bolj poleti kot pozimi.

Destilacija umazane vode copy
Destilacija umazane vode copy

Na 23° severne zemljepisne širine je bila ocenjena povprečna proizvodnja naprave v juniju dvakrat višja kot v sredini zime. V višjih širinah dodajanje zrcala na zadnji del vsakega še vedno povečuje zimsko proizvodnjo. Nekatere naprave delujejo tudi v zamrznjenih podnebjih. Na splošno sonce lahko še vedno proizvede 1 liter destilirane vode dnevno na kvadratni meter. V zelo sončnih dnevih lahko dobite več kot 1 liter vode. Po navadi se običajno napolnijo enkrat na dan, ponoči ali zjutraj.

STROŠKI

Stroški sistema za destilacijo sončne energije bodo zaradi velikosti in specifičnih lokacij zelo različni. Slike po navadi prikazujejo poceni izgradnjo. Nekateri majhni modeli, izdelani v ZDA, stanejo 25 USD s steklom ali 18 USD s plastiko (količina proizvedene vode pri plastiki je manjša). Če se bodo naprave s foto celicami uporabljale eno leto, bodo proizvajali vodo približno 10 centov na liter.

Shema sončnega sistema za razsoljevanje morske vode_1
Shema sončnega sistema za razsoljevanje morske vode_1

KAKOVOST VODE
Proizvedena destilirana voda je zelo kakovostna, običajno boljša od tiste, ki jo kupujemo v steklenicah, ki se prodaja kot destilirana voda. Rutinsko testiranje se izvaja na manj kot en del na milijon celotnih raztopljenih trdnih snovi. Voda je prav tako prezračena, saj se utekočinjata v prisotnosti zraka znotraj zaprte posode. Vodo okusimo najprej kot malo čudno, ker destilirana voda nima mineralov, ki jih je večina ljudi navajena piti. Preizkusi so pokazali, da so tiho odstranjene vse bakterije in da se je zmanjšala incidenca pesticidov, gnojil in topil za 75-99,5 %. To je zelo pomembno za mnoge države, kjer kolera in druge bolezni, ki se prenašajo z vodo, dnevno ubijajo veliko število ljudi.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje