Vodovod

Kako naj vem, zakaj WC školjka ne tesni?

Če še nikoli niste zamenjali tesnilnega obroča, ki je vgrajen med talnimi ploščicami in straniščno školjko, se ne ustrašite.


WC školjka stoječa s spodnjim iztokom in nadometnim splakovalnikom
WC školjka stoječa s spodnjim iztokom in nadometnim splakovalnikom

Prvi znak, da voda pod straniščno školjko izteka

Prvi znak, da tesnjenje z voskom prepušča vodo, je pogosto prisotnost vode na tleh okoli dna straniščne školjke ali ob straneh, ker tesnilni obroč pod školjko pušča vodo. Če je tesnilni obroč straniščne školjke lepo zavit okoli stranišča, na tleh ni vidne vode.

Tesnilo za WC školjko - spodnje-
Tesnilo za WC školjko - spodnje-

Vendar pa bi voda lahko še vedno nekje odtekala oziroma tesnjenje spuščalo vodo, kar bi posledično poškodovalo talno podlago ali strop prostora pod vašo kopalnico. Neprijetni vonj, ki izhaja, je še en znak, da je tesnilo poškodovano, kar omogoča vstop kanalizacijskih plinov v kopalnico.              

Talna prirobnica za vgradnjo straniščne školjke
Talna prirobnica za vgradnjo straniščne školjke

Drugi vzroki za puščanje vode
Voda na tleh ne pomeni vedno, da je tesnilni obroč slab. Lahko bi prišlo do puščanja med kotličkom za vodo in straniščno školjko. Preveriti pa je treba tudi pritrdilne vijake, saj so lahko razrahljani ali pa so pod straniščno školjko lahko razpokana tla. Če se stranišče premika naprej in nazaj, se lahko poškoduje toaletna prirobnica. Ne glede na to, ali je voščeno tesnilo okvarjeno ali ne, morate po odstranitvi stranišča namestiti novo tesnilo.

Namestitev in pritrditev straniščne školjke           

Zamenjajte tudi tesnilni premaz
Če še nikoli niste zamenjali voskastega tesnilnega premaza, se ne ustrašite. To je preprosta naloga in narediti jo lahko sami. Po odstranitvi starega voščenega premaza preverite tudi tesnilno prirobnico s premerom DN 160 mm. Če je ta poškodovana, jo morate obvezno zamenjati. Ko ste pripravljeni za namestitev novega tesnila, imate dve možnosti. Postavite jo na spodnjo stran straniščne školjke in jo namestite nazaj na prostor, kjer je bila nameščena.

Potem previdno postavite nazaj tako, da se bo školjka ujemala z luknjami za pritrditev vijakov. Vijake privijte toliko, da bo školjka dobro pritrjena in se ne bo majala.

Namestitev straniščne školjke na talno prirobnico    

Izberite novo zvonasto tesnilo
Tesnilni obroč iz voska so ene velikosti in so na voljo z ali brez gume, ki štrli s prirobnico v odprtino pritrjeno na straniščno školjko. Stopničasti prstani so lepi, če pa je straniščna prirobnica nekoliko visoka, lahko to prepreči, da bi stranišče ležalo ravno na tleh. Preprosti tesnilni obročki nimajo dodatne zaščite pred začetkom delovanja, ampak se prilegajo v vsako straniščno školjko. Če je prirobnica nižja od običajne, lahko dobite debelejši voščeni obroč, da zapolnite dodaten prostor.

Tesnilo za WC, za priključitev z redukcijo cevi s tesnilom
Tesnilo za WC, za priključitev z redukcijo cevi s tesnilom

Če vidite znake poškodovanega tesnilnega obroča, morate to hitro proučiti, da se težava ne poslabša. Zamenjava voščenega ali gumijastega tesnila je sorazmerno preprost projekt, ki zagotavlja dobro tesnjenje in preprečuje škodljivo uhajanje.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje