Vetrna energija

Kaj je vetrna energija?

Ponosni smo na varnost, kakovost in produktivnost pri ustvarjanju električne energije za prihodnost.


Vetrna energija je vrsta energije, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije, kot so fosilna goriva ali jedrska energija. Vetrna energija prideluje energijo iz vetra in jo pretvori v električno energijo. Vetrovi nastajajo zaradi temperaturnih sprememb v ozračju. Ko se topel zrak dvigne, se hladen zrak premakne v območje in gibanje ustvarja tisto, kar čutimo kot veter. Na vašem zaslonu je zdaj diagram, ki prikazuje proces vetra preko vodnega telesa, kar je zelo pogost prostor za pridobivanje vetrne energije.

Slika št. 1 - Vetrne turbine blizu morja zbirajo energijo iz vetrnih turbin--
Slika št. 1 - Vetrne turbine blizu morja zbirajo energijo iz vetrnih turbin--

Gibanje turbin se imenuje kinetična energija, kar pomeni energijo zaradi gibanja. Energijo lahko pretvorimo v različne oblike. Kinetična energija, proizvedena v turbinah, se uporablja za vrtenje tuljave žice okoli magneta znotraj elektromagnetnega generatorja, kot je ta, ki jo lahko vidite na prikazani sliki.

Premikanje žice okoli magneta povzroča, da električna energija teče skozi žico, ki se imenuje elektromagnetizem. Električna energija se nato lahko prenese v naše domove prek velikih stolpov, kjer so v podnožju nameščeni transformatorji. Ko pride do naših domov, lahko priključimo svoje telefone in računalnike ter jih napolnimo, da nadaljujemo tehnološko zdravo življenje. Oglejte si diagram na sliki št. 2.
Veter se uporablja za pogon turbine, ki generatorjem omogoča pretvorbo kinetične energije v vetrovi električni energiji na električni diagram

Kot lahko vidite, prikazuje celoten proces, od vetra, do turbine, do generatorja, do transformatorja v naše domove.

Slika št. 2 - Elektromagnetni generatorji pretvarjajo kinetično energijo v električno energijo
Slika št. 2 - Elektromagnetni generatorji pretvarjajo kinetično energijo v električno energijo

Sedanjim sodobnim naslednikom mlinov na veter pravimo vetrne turbine, ki se razprostirajo po številnih poljih s stalnim vetrom. Če so polja vetrnic zelo obsežna, lahko poglavitno spremenijo videz pokrajine.

Slika št. 3 - Vetrovi poganjajo pogonske turbine, ki generatorjem omogočajo pretvorbo kinetične energije v električno energijo
Slika št. 3 - Vetrovi poganjajo pogonske turbine, ki generatorjem omogočajo pretvorbo kinetične energije v električno energijo

Zemlja na poljih vetrnic pa je še vedno uporabna. Male vetrne kopenske objekte uporabljajo za zagotavljanje električne energije na posameznih lokacijah. Vse bolj pa postaja zanimiv presežek vetrne električne energije, proizvedene v malih domačih vetrnih turbinah. Čeprav je spremenljiv vir energije, nestalen veter redko povzroča težave pri uporabi vetrne energije za dobavo celotne porabe električne energije.

I.K.

 Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje