Razno

Energetsko svetovanje ali finančne tehnologije

Navsezadnje potrebuje vsakdo, ki hoče prihraniti energijo in s tem denar na dolgi rok pri gradnji ali posodobitvi objekta, strokovnjaka, ki natančno ve, kaj naj stori.


Ljudje doma ali na delovnem mestu preživimo večino svojih življenj v zaprtih prostorih. Ne glede na to, ali gre za samostojno hišo ali večnadstropno stanovanjsko ali poslovno stavbo, imajo nekaj skupnega, vse je treba redno ogrevati, ohlajevati in prezračevati. Poleg tega potrebujejo elektriko za lahke in druge gradbene storitve. Vsi našteti vidiki stanejo denar in onesnažujejo okolje s porabo energije.

Na tej točki pride v poštev svetovalec za energijo zgradb. Navsezadnje potrebuje vsakdo, ki hoče prihraniti energijo in denar na dolgi rok mora pri gradnji ali posodobitvi doma se posvetovati s strokovnjakom, ki natančno ve, kaj storiti, da bo poraba energije in onesnaženje okolja, čim manjša, prihranek denarja pa, čim večji.

Varčevanje z energijo se zahtevan tudi po zakonu
Poleg pripravljenosti lastnikov, da prihranijo denar, zakonodajalci redno postavljajo vprašanje za hiše. Na primer, z odloki o varčevanju z energijo določajo vedno strožje zahteve za porabo energije v novih in starih stavbah za 30 odstotkov. Za nadzor služi obvezni energetski certifikat. Hkrati bi morali visoki programi državnih subvencij podpirati uporabo ukrepov za varčevanje z energijo.

Nasvet: Za stavbe velja Odlok o varčevanju z energijo od 1. maja 2014 (EnEV 2014). Ta uredba od leta 2016 povečuje energetski standard za ne stanovanjske in stanovanjske stavbe ter za nove stavbe.

Uspešno energetsko svetovanje
Glede na naraščajoče stroške energije in regulativne zahteve industrija od energetskih svetovalcev doživlja vedno večji razcvet. Usposabljanje kot (gradbeni) energetski svetovalec odpira pot arhitektom, obrtnikom in tehnikom, da vstopijo na prihodnji trg z ogromnim potencialom, ker energija postaja vse manj prisotna in varčevanje z energijo vedno bolj pomembno. To pa še posebej od takrat, ko smo ugotovili, da so največji energetski prihranki pri pravilni gradnji objektov z največjim poudarkom toplotne izolacije in pravilnega zračenja.

Tisti, ki področje energetike poznajo, ne trdijo »najboljše je ogrevanje s toplotno črpalko, peleti, plinom ali podobno. S pravilno oziroma dobro toplotno izolacijo bodo stroški goriva, s katerim ogrevamo povsod skoraj primerljivi. To pa je tudi glavna naloga svetovalcev, da vse, ki tega ne vedo o tem poučijo. V tujini sem velikokrat videl prikaze, da lahko dobro zaščiteno stanovanje ogrejem samo s svečami. Zato je pri varčevanju z energijo to ključno vprašanje. 

Vsakdo, ki lahko razvije energetsko učinkovite konstrukcijske in posodobljene koncepte, bo hitro odprl nove skupine kupcev. Mnogim gradbenikom je prispevek k varovanju okolja pomemben poleg srednjeročnih in dolgoročnih prihrankov pri stroških z zmanjšanjem obratovalnih stroškov.

Kaj točno mora narediti energetski svetovalec?
Za vsako stanovanjsko in ne stanovanjsko stavbo lahko energetski svetovalec z ustrezno kvalifikacijo ustvari tako imenovani energetski certifikat. Pri tem so vrednosti porabe energije v hiši označene z določenimi lastnostmi. V skladu z odlokom o varčevanju z energijo mora biti ta energetski certifikat na voljo pri najemu, prodaji ali najemu stavbe.

V javnih zgradbah z neto tlorisno površino več kot 1000 kvadratnih metrov mora biti energetski certifikat prikazan tudi na jasno vidni lokaciji. Poleg tega vsem lastnikom stanovanj grozi denarna kazen, če tega dokumenta ne predložijo na zahtevo prihodnjega uporabnika stavbe.

Poleg čistega beleženja porabe energije in energetskih slabosti v hiši energetski svetovalec, kot, že razkriva njegovo ime, vendar ima veliko pomembnejšo funkcijo, da svetuje gradbenikom ali lastnikom stanovanj glede možnih izboljšav in popravkov energetskih slabosti.

Kot strokovnjak na tem področju je energetski svetovalec sposobni partner naročnika v smislu energetsko učinkovitega načrtovanja, podeljevanja okolju prijaznih gradbenih storitev in gradbenega nadzora. Uresničuje uporabo energijsko varčnih klimatskih metod, razsvetljave in tehnologije ogrevanja, ki omogočajo gradnjo nizko ali celo plus energijskih hiš. Prav tako preverja in izračunava uporabo obnovljivih virov energije, na primer z uporabo fotovoltaičnih, solarnih sistemov ali geotermalne energije.

Kdo lahko postane energetski svetovalec?
Ker pomen energetski svetovalec ni zaščiten, obstaja veliko ponudb za takšno usposabljanje. Za kakovostno izobraževanje so zato uradno priznana potrdila, kot jih izdaja »Obrtna zbornica«, žal pa tam večinoma svetujejo ne usposobljeni strokovnjaki ali pa razpoložljivi učitelji iz strokovnih šol. Zahteva samo po osnovni kvalifikaciji je premalo. Obrtniki plačujejo dovolj visoke članarine, da bi lahko pripravljali kakovostna strokovna izobraževanja. Se pa to žal še hitro ne bo spremenilo.  

Kako se to dela smo številni imeli priložnost spoznati v strokovnih šolah v Avstriji in Nemčiji že pred več kot dvajsetimi leti.

Premalo je tudi, da na primer o energetiki in varčevanju z energijo predava samo strojni inženir, kar je premalo za energetsko dejavnost, ki se iz dneva v dan vse bolj spreminja in združuje številne dejavnosti, kot so električarji, dimnikarji, gradbinci, kleparji, in podobno. Zato mora biti kvalifikacija vseh udeležencev tečaja, tako da je v vsakem primeru podana celovita raven znanja vseh diplomantov. Usposabljanje je zato primerno tudi za strokovnjake, kot so arhitekti, gradbeni fiziki, gradbeni inženirji, strojni inženirji, inženirji elektrotehnike, za samozaposlene in zaposlene ter obrtniki iz gradbenih in širitvenih dejavnosti.

Le usposabljanje za svetovalca za energijo stavb s potrjeno stopnjo izobrazbe bo omogočalo, da ponudite ustrezne storitve.

Če imate ustrezne kvalifikacije za gradnjo ali širitev, ne smete zamuditi te priložnosti za nadaljnje izobraževanje. Svetovalec za predikatno energetsko gradnjo odpira donosno pot novim skupinam kupcev in zanimivim nalogam. Delate v prihodnosti in lahko zapišete opazno znižanje stroškov ter uresničljivo zaščito okolja.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje