Razno

Kako izčrpam strup iz kačjega ugriza, želim živeti?

Običajno so v državah štiri vrste kač, ki lahko ubijejo s svojim strupom


Strah pred kačami, fobija, je ena najbolj razširjenih fobij na svetu. Obstaja veliko vrst neškodljivih kač, toda strup iz nekaterih strupenih sort lahko ubije osebo. Najhujše od najhujših je grobnica, dolga 4 metre, ki živi ob obalah južne Azije in se imenuje morska kača. S kljukastim nosom ne napade ljudi pogosto, toda ko se zgodi, lahko samo 1,5 miligrama njenega strupa povzroči smrt. Prednostni plen so ribe, ki jih kača paralizira s strupom.

Najbolj strupene kače

V več kot 130 milijonih letih, odkar so se pojavile, so se kače razvile v zelo vsestranske vretenčarje, ki se ponašajo z zmožnostjo vzpenjanja naravnost navzgor, puščanjem po vodi in pri nekaterih vrstah celo letenjem, in to vse brez udov. Združite to mobilnost s prisotnostjo po vsem svetu in včasih smrtonosnim ugrizom, kače pa lahko hitro postanejo miti.

Death Adder-
Death Adder-

Avstralija in Nova Gvineja sta dom smrtno nevarne kači. Ti ostri morilci se ne hranijo od običajnih glodalcev in malih živali, kot večina drugih kač. Pogosto se hranijo z drugimi kačami, tudi z nekaterimi smrtonosnimi.

Klopotača je ameriška kača. Ropotanje na koncu njenega repa je opozorilo tistim, ki se ji preveč približajo. So člani skupine kačjih jam Pit Viper in lahko udarijo do 2/3 dolžine svojega telesa.

S prijateljem bosta odšla na sprehod. Sonce bo sijalo, ptice pele in vaše počutje se bo zlilo z naravo. Potem se zgodi nepredstavljivo, ko stopite na poti pod drevesom, v manjše skalno grmovje, kjer se podnjo skriva kača in potopi svoja očesca v vaše telo. Iz vseh paničnih misli, ki tečejo po tvoji glavi, se običajno najglasneje zakriči, nekaj, kar si se naučil v preteklosti. Kača se hitro odzove in v trenutku z ugrizom, izbrizga strup. Hitro se obrneš k svojemu prijatelju in mu rečeš, naj začne iz vboda vidne rane sesati strup, a ta pametno odgovori: "Nikakor, človek! Potem bova oba umrla."

Je storil prav? Ali pa je samo velik strahopetec, ki ga je treba prečrtati s seznama prijateljev?

Majhna puščavska kača, ki je pripravljena ugrizniti tudi v roko
Majhna puščavska kača, ki je pripravljena ugrizniti tudi v roko

Plazilci, majhna puščavska klopotača, ki je pripravljena ugrizniti tudi v roko.

Tukaj je vaš odgovor: Najverjetneje vaš prijatelj ne bi bil zaužil kačjega strupa in zakaj ne. Če ima odprto rano v ustih, lahko strup vstopi v krvni obtok, kar je zelo nevarno. Na levi strani so njegova usta, tako kot vsa človeška usta, založena polnih klic, ki lahko povzročijo okužbo v vaši rani. Torej, tako ali drugače, ga sesanje strupa ni zmagovalna rešitev.

Klopotača_1
Klopotača_1

Da bi razumeli, kako zdraviti in kako ozdraviti kačji ugriz, morate razumeti, kako to vpliva na vaše telo. Upoštevajte, da besede "strup" ne uporabljamo, ko govorimo o ugrizih kač. Strupi so strupeni, če jih pogoltnete ali vdihnete. Po drugi strani pa so strupi samo strupi, če se vbrizgajo v mehko tkivo in krvni obtok.

Torej, tehnično, če iztisnete strup iz ugriza kače in nimate odprte rane v ustih, ne boste prizadeti. Toda to ne pomeni, da morate to storiti! Čeprav se strokovnjaki že dolgo ukvarjajo z zdravim načinom zdravljenja, odsvetujemo odsesavanje strupa iz rane iz kačjega ugriza. Kaj jim je premislilo?

Nevrotoksični strup v Tiger kači je izredno močan. Ta kača, lahko povzroči smrt v 30 minutah po njenem ugrizu-
Nevrotoksični strup v Tiger kači je izredno močan. Ta kača, lahko povzroči smrt v 30 minutah po njenem ugrizu-

Venomous Snakebites - klopotača v dolini Rio Grande v južnem Teksasu

Preden se pogovorimo o zdravljenju kačjega ugriza, je pomembno opozoriti, da so možnosti, da boste dobili kačji ugriz, zelo majhne. Po vsem svetu je letno med 1 in 2 milijona incidentov z ugrizom kače. Vendar pa te številke povzročijo okoli 50.000 do 100.000 smrtnih žrtev kačjih ugrizov in ne pozabite, da je to na celotnem planetu. V Združenih državah Amerike je na primer pet odstotkov ali približno 25 vrst kač strupenih. Klopotače predstavljajo približno 70 odstotkov strupenih ugrizov v ZDA. 

Kako razločiš razliko med strupeno in ne strupeno kačo?

Mnogi strokovnjaki opozarjajo na kačje oči. Ne strupene kače imajo okrogle oči. Strupene kače pa imajo eliptične oči kot mačje. Poleg tega imajo jajčne dušice, ki so vse strupene, majhno luknjo ali luknjo med nosnicami in očesom. Seveda ta informacija pomeni, da boste verjetno gledali v obraz tega bitja, ki ne bi bil zelo pameten.

Nestrupena kača-
Nestrupena kača-

Nestrupena kača

Kače so strupene, da se seznanite s krajevnimi kačami na svojem območju in si zapomnite njihove barvne trakove ali oznake. Na primer, strupena koralna kača in neškodljiva mlečna kača ali škrlatna kača sta videti skoraj enako, razen vrstnega reda njihovih rdečih, črnih in rumenih pasov. Za razliko se otroci učijo rime, "Rdeča črta se stika črne, ni strupena." Rdeča črta se stika rumene, je strupena."

Strupena filipinska-Kobra
Strupena filipinska-Kobra

Streupena kača

Če vas ugrizne kača, pazite na simptome strupenega ugriza. Simptomi se razlikujejo glede na velikost in vrsto kače. Pik gada je najpogostejši strupeni pik v Združenih državah, vključno s klopotačami. Prvi simptom hipofiznega ugriza je običajno bolečina, ki ji sledi rdečina in oteklina v 20 do 30 minutah. Drugi vzroki so mrzlica, zvišana telesna temperatura, šibkost, slabost ali težave z dihanjem.

Nevrotoksični strup v Tiger kači je izredno močan. Ta kača, lahko povzroči smrt v 30 minutah po njenem ugrizu
Nevrotoksični strup v Tiger kači je izredno močan. Ta kača, lahko povzroči smrt v 30 minutah po njenem ugrizu

Torej bodite pozorni na zamegljen vid ali kapljanje veke. Hude modrice se lahko pojavijo nekaj ur po ugrizu. Po drugi strani pa kačji ugrizi koral ne povzročajo takojšnje bolečine. Slabost mišic, težave pri požiranju, čezmerna slina in potencialno usodne težave z dihanjem. Če v tistem času niste v bolečini.

Mogoče se sprašujete, kako bi vam bilo treba ukrepati po ugrizu. Težko je odgovoriti na to vprašanje, ker je vključenih toliko spremenljivk. Odvisno je od tega, kakšen strup se sprosti v vaš sistem, kaj počnete in kako ga zdravite. Ampak ena stvar je prepričana, prej, ko kačji ugriz dobi zdravniško pomoč, tem bolje.

Fierce Snake, celinski Taipan, je boter strupenih kač, ki živijo na našem planetu. Zabeležen ugriz kače je pokazal, da ugriz z 11 mg strupa ubije do 100 ljudi
Fierce Snake, celinski Taipan, je boter strupenih kač, ki živijo na našem planetu. Zabeležen ugriz kače je pokazal, da ugriz z 11 mg strupa ubije do 100 ljudi

Preprečevanje je seveda najboljše zdravilo. Izogibajte se območjem, kjer se kača lahko skriva, kot pod skalami in hlodi. Če mislite, da niso strupene, vam verjetno ni treba. Tudi kače ne izzivajte. Ko se sprehajate po območjih, kjer živijo kače, nosite dolge hlače in škornje. Če želite stopiti na območje, kjer ne morete videti svojih nog, tapnite najprej s palico.

Kačji ugriz in prva pomoč - Napačna in pravilna
Do zadnjih nekaj let je bila prva pomoč, ki je bila priporočena za ugriz kače, to, da je bilo območje nad ugrizom narezano, koža odprta, sesal se je strup in si ga izpljunil. Razlog za to je bil, da je bila priložnost za vstop v krvni obtok žrtve. Strup vstopa po venah v krvni obtok zelo hitro, in poskušati ga izsesati, je neučinkovit in nevaren postopek. Najboljša stvar, ki jo lahko naredite za dober spanec, je, da ste mirni in da je vaše telo pod dobrim nadzorom.

Ugriz kače Venomous z okužbo in zdravljenjem z zeliščno medicino
Ugriz kače Venomous z okužbo in zdravljenjem z zeliščno medicino

Številni kompleti za prvo pomoč in kačji ugriz vsebujejo sesalno napravo za odstranjevanje strupa iz rane kačjega ugriza. Te naprave niso mogle in niso zahtevale zarez na koži (ki je nevarna in lahko povzroči okužbo). Nasvet, če vaš komplet kačjih ugrizov vsebuje navodila za izdelavo zarez na rani, ga zavrzite in kupite aktualnejši komplet. V letu 2004 je bil podan predlog, da ekstraktorji sprostijo praktično strup, samo kri in druge tekočine.

Uporaba podveze lahko poškoduje živce in pretok krvi. Neki dobronamerni mimoidoči je pomagal nekemu kmetu, ki ga je pičila strupena kača tako, da je uporabil žico. Ko je kmet prišel v bolnišnico, je bil njegov krvni tlak tako nizek od podveze okoli roke, da je bil le nekaj minut pred smrtjo. Še eno zdravljenje, ki izginja, je območje ugriza. Zdravniki ga sicer ne svetujejo, saj lahko povzroči, da strup ostane na enem mestu, kar povzroči večjo škodo, kot, če bi se strup malo raztezal.

In kaj storiti, če kača ugrizne?
-   Žrtev kačjega ugriza naj bo mirna. Omejite gibanje in pustite območje pod srčno ravnijo, da zmanjšate tok strupa.

-   Če imate sesalno črpalko, sledite navodilom proizvajalca.

-   Odstranite obročke ali zožite predmete iz prizadetega območja. Ustvarite ohlapno opornico, ki bo pomagala omejiti gibanje območja.

-   Če se območje začne nabrekniti in spremeni barvo, je kača verjetno strupena.
-   Spremljajte vitalne znake osebe. Če se pojavijo znaki šoka, postavite osebo ravno, dvignite noge okoli noge in pokrijte osebo z odejo.

-   Takoj poiščite zdravniško pomoč.

V primeru preživetja sta hrana in pijača najbolj kritična. Brez njih boste kmalu oslabeli in sčasoma umrli
V primeru preživetja sta hrana in pijača najbolj kritična. Brez njih boste kmalu oslabeli in sčasoma umrli

Če je to varno, pripeljite mrtvo kačo v bolnišnico. Ne zapravljajte časa za lov za kačo in ne ogrožajte novega ugriza, če kače ni lahko ubiti. Bodite previdni zaradi refleksa lahko kača dejansko ugrizne do ene ure po njeni smrti.

Najboljša prva pomoč za kačji ugriz je vaš mobilni telefon. Klicanje na območno bolnišnico, ko je žrtev na poti, da se zdravniški ekipi omogoči pripraviti na takojšnje zdravljenje. Hitri način je primarni način za zdravljenje ugriza kače. To je zelo učinkovito, ker večini žrtev kačjih ugrizov uspe doseči zdravniško ustanovo v 30 minutah do dveh ur.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje