Razno

Gospodinjstvo z energetsko najučinkovitejšimi aparati

Energetsko učinkovite naprave za gospodinjstvo so pogosto cenovno ugodne.


V večini primerov je odgovor pritrdilen. Znesek, ki ga boste prihranili, je odvisen od stroškov za elektriko in naprav, ki jih želite zamenjati, ter od spodbud, ki so na voljo za energetsko učinkovite izdelke na vašem območju.

Energetsko varčne naprave lahko znatno zmanjšajo račune za elektriko
V povprečju bodo gospodinjski aparati, vključno s pralnimi stroji, sušilniki, pomivalnimi stroji, hladilniki, zamrzovalniki, čistilniki zraka in vlažilci zraka, predstavljali 20 odstotkov skupnega računa za elektriko vašega doma. Naprave, ki jih potrdi oddelek za energijo, lahko ta delež zmanjšajo. Povprečna gospodinjska naprava traja 10 do 20 let, naprava, certificirana z ustrezno oznako, pa vsako leto porabi 10 do 50 odstotkov manj energije kot ekvivalent ne energetske učinkovitosti.
Z zamenjavo naprav v svojem domu z napravami, ki imajo certificirano oznako za kakovost, naredite naložbo, ki bo zmanjšala račun za energijo za prihodnja leta, kar je še posebej pomembno, ali se zavedate, da se cene električne energije vsako leto povečujejo. Vendar pa nekateri aparati porabijo več energije kot drugi. Znesek, ki ga prihranite, je odvisen tudi od starosti vaših trenutnih naprav in od cen električne energije, ki jih plačujete.

Energetsko varčni aparati s certifikati
Energetsko varčni aparati s certifikati

Sušilniki za oblačila

Sušilniki so najbolj energijsko lačni aparati, ki jih najdete v povprečnem ameriškem domu. Po mnenju Sveta za obrambo naravnih virov (NRDC) lahko tipičen sušilec letno porabi toliko energije kot nov energetsko učinkovit hladilnik, pralni stroj in pomivalni stroj skupaj - in če imate starejši model, bi to število lahko bilo še večje. Sušilniki, certificirani po predpisanem standardu, porabijo za 20 odstotkov manj električne energije kot konvencionalni model, kar vam bo prihranilo 150 € električne energije v času življenjske dobe energetsko učinkovitega sušilnika.

Podložna oblačila

Če svoj energetsko učinkovit sušilnik združite z energetsko učinkovitim pralnim strojem, boste videli dodatne prihranke na računu za elektriko in računu za vodo. Naprava za pranje oblačil, ki je certificirana po predpisanem standardu, porabi 40 do 50 odstotkov manj energije in približno 55 odstotkov manj vode kot standardne podložke.
Ko zamenjate konvencionalni pralni stroj z energetsko učinkovitim modelom, lahko pričakujete, da boste prihranili do 50 € letno na računih za porabo in vodo. Energetsko učinkovite obremenitvene naprave za sprednje polaganje oblačil zahtevajo tudi manj detergenta za pranje perila kot pralniki z najvišjo obremenitvijo, tako da boste prihranili več denarja od tedna do tedna.

Hladilniki
V zadnjih petnajstih letih je prišlo do znatnega napredka v tehnologiji hladilnikov, kar pomeni, da so stari hladilniki eden največjih energetskih prašičev v številnih domovih. Hladilniki s predpisanim certifikatom, ki so danes na voljo na trgu, so skoraj 10 odstotkov bolj energetsko učinkoviti kot modeli, ki izpolnjujejo minimalni energetski standard. Če imate starejši hladilnik, lahko pri energetskih računih prihranite še več energije z energetsko učinkovitim hladilnikom z oznako in porabijo do 40 odstotkov manj energije kot konvencionalni modeli, prodani do leta 2001.

Pomivalni stroji
Stroja za pomivanje posode ne smejo uporabljati toliko moči kot hladilnik, ki stalno teče, ali sušilnik za oblačila z visoko toploto, vendar se električna energija in voda, ki sta potrebni za vodenje cikla pomivalnega stroja, povečata. Pomivalni stroji s predpisanim certifikatom so za 12 odstotkov bolj učinkoviti od strojev brez certifikata, ki so trenutno v prodaji. Zamenjava z energetsko učinkovitejšim pomivalnim strojem pa vam bo prihranilo približno 15 € na leto.

Energetsko učinkoviti rabati za naprave lahko povečajo prihranke

Čeprav lahko energetsko učinkovite naprave dosežejo ceno, vam bodo dolgoročno prihranili denar, saj boste zmanjšali račune za elektriko. V mnogih primerih obstajajo tudi državni, lokalni ali komunalni popusti, ki bodo zmanjšali vaše stroške iz žepa. Če se znebite starejše naprave, boste morda celo dobili popust za recikliranje.

Kdaj morate vlagati v vrhunsko energetsko učinkovite naprave?
Ko zamenjate aparate v svojem domu z energetsko učinkovitimi nadgradnjami, lahko prihranite na stotine dolarjev na računu za energijo na leto. Prihranki, ki jih dosežete z eno samo energetsko učinkovito napravo, se lahko zdijo majhni sami, vendar bodo vaši gospodinjski aparati trajali od 10 do 20 let - majhni mesečni prihranki se bodo sčasoma povečali, v večini primerov pa se bo cena premije, ki jo plačate več kot, izravnalo vaše prihranke energije.

Glede na navedeno je količina denarja, ki jo boste prihranili z ukrepi za energetsko učinkovitost, odvisna od tega, koliko ste pripravljeni vlagati. Na primer, lahko britje nekaj dolarjev na svoje račune z zamenjavo žarnice z žarilno nitko z LED, če pa želite zmanjšati svoje račune bolj pomembno, boste morali zamenjati naprave in sisteme, ki uporabljajo največ energije.

Še večji izkoristek: namestitev solarnega sistema

Medtem ko lahko ukrepi za energetsko učinkovitost pomagajo izolirati vaš dom pred naraščajočimi cenami električne energije, lahko naredite korak naprej z namestitvijo sončnih sprejemnikov na svojo nepremičnino za ustvarjanje lastne čiste električne energije. Ko boste »šli sončno«, boste zagotovili, da bodo vaše cene električne energije ostale stabilne v obdobju 20+ let. Stroški postavitve sončne energije so v zadnjih nekaj letih padli za več kot 50 odstotkov, kar pomeni, da so vaši sončni prihranki višji kot kadar koli prej.

Zvezne vlade trenutno določajo osnovne standarde učinkovitosti za aparate za prodajo, kar pomeni, da nobeden od izdelkov na trgu ni „neučinkovit“. Naprave certificirane po standardu so učinkovitejše od običajnih modelov, ki so na voljo za prodajo, kot smo videli zgoraj. Vaši celotni donosi so odvisne od tega, kako neučinkovite so vaše trenutne naprave, kar je v veliki meri odvisno od njihove starosti. Če zamenjate starejše konvencionalne naprave z energetsko učinkovitimi alternativami, boste videli občutnejše prihranke, namesto da bi zamenjali novejšo napravo.

Kateri izdelki morajo imeti energijske nalepke

Z energijskimi nalepkami morate opremiti vse naprave, ki jih prodajate v EU in za katere obstajajo zahteve (zakonska ureditev) o označevanju. Nalepka mora biti jasno vidna na vsaki napravi na prodajnem mestu.

Če torej izdelujete ali uvažate gospodinjske naprave, preverite, ali izpolnjujejo zahteve ustrezne direktive in povezane zakonodaje.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje