Ogrevanje

Ogrevanja v najvišjih stanovanjskih stavbah

Nova tehnologija prihrani prostor in energijo


Zlasti pri projektih za gradnjo luksuznih stanovanj so povečane zahteve za HVAC osrednjo skrb. Kupci in najemniki zahtevajo nič manj kot konstantno udobje, tiho delovanje in celo možnost, da se ogrevanje in hlajenje prostora prilagodi njihovim individualnim potrebam. Stanovanjski gradbeniki težko izpolnijo te zahteve s tradicionalnimi visokonapetostnimi možnostmi HVAC. Običajno so stanovanja v visokih stavbah hrupna, neučinkovita in zavzamejo preveč dragocenega prostora v stavbi.

Zakaj je HVAC  visok izziv
Ogrevanje in hlajenje nebotičnikov povzroča težave, ki se ne pojavljajo v stavbah z manj površin. Na primer, ko se višina stavbe poveča, se temperatura zraka zunaj stavbe zmanjša, hitrost vetra pa se poveča, kar lahko vpliva na notranje temperature in delovanje zunanje opreme. Največ težav s tem imajo nebotičniki z več kot 60 nadstropji. Ne pozabite, da se toplota povečuje, tako da je potreba po ogrevanju in hlajenju v zgornjih nadstropjih lahko zelo različna kot na nižjih ravneh. Sistem visokotlačne gradnje HVAC mora biti sposoben obvladovati različne pogoje v celotni stavbi.

Kako deluje sistem HVAC
Kako deluje sistem HVAC
Slika-
Slika-

Visoke stavbe porabijo veliko energije, samo zaradi svoje velikosti. Glede na to, da vsaj 30 odstotkov porabe energije v zgradbi porabi klimatska naprava, ni čudno, da bi izvajalci iskali najučinkovitejše visoko zmogljive sisteme HVAC, ki jih lahko najdejo. To je področje, kjer tradicionalne izbire visokih zgradb HVAC niso dovolj.

Druga težava je prostor. V velikih mestih, kjer je prostor tako dragocen, nihče ne želi zapravljati prostora za nastanitev visokih zgradb HVAC. Izvajalci želijo čim bolj zmanjšati območje delovanja in čim bolj povečati prodajni življenjski prostor. Stanovalci se ne želijo odpovedati visokim stropom ali omaram za ogrevalne in klimatske kanale ali naprave.

Tradicionalni HVAC visokih možnosti so izgubili naklonjenost z gradbeniki
V večjih mestih tradicionalne možnosti za visokotemperaturne sisteme HVAC postopoma izgubljajo pomen. Še posebej, ker se je povpraševanje po hlajenju povečalo zaradi podnebnih sprememb, povečane porabe energije in pričakovanj prebivalcev, so slabosti starejše visokotehnološke tehnologije postale bolj problematične.

Pakirane enote
To je bil visoki HVAC sistem izbire za starejše stavbe (v tistem času) in se še danes uporablja predvsem v stavbah II. Te posamezne enote so nameščene preko obstoječe zidne odprtine in lahko služijo le eni ali dvema sobama. Zlasti za luksuzne sobe, te enote ne morejo izpolniti zahteve udobja današnjih lastnikov stanovanj. Prav tako so zelo glasni in trn v očesu v dobro opremljenih sobah.

Slika-_
Slika-_

Individualni ločeni (split) sistemi
Za razliko od velikega centralnega sistema gradnje, je ta možnost sestavljena iz posameznih enot za vsak življenjski prostor. Te majhne, ​​zračno hlajene enote so opremljene s kondenzatorji pod okni in balkoni vsakega stanovanja, kot tudi notranji ventilatorski konvektorji v vsakem dnevnem prostoru. Namestitev je poceni, vendar je težava v tem, da se najde prostor za notranje enote, ne da bi se odpovedali prostoru za shranjevanje ali znižali višine stropov, da bi naredili prostor za ožičenje. Prav tako so glasni, neučinkoviti in niso primerni za višja nadstropja.

Sistemi Štirikolesno vodovodno omrežje.
Ta opcija HVAC za nebotičnik je sestavljena iz osrednjega sistema vodovodnega omrežja z zračno hlajenimi klimatskimi hladilniki in kotli za oskrbo s toploto, ki zagotavljajo notranje ventilatorske enote v vsakem bivalnem prostoru. Čeprav so lahko energetsko učinkoviti, je vgradnja sistema s štirimi cevi izjemno draga in je lahko problematično meriti porabo energije posameznika (in računati prebivalce).

Visoko učinkovita radialna hladilna naprava z inverterjem
Visoko učinkovita radialna hladilna naprava z inverterjem

Osrednje vodno hlajeni sistemi.
To so bili HVAC highrise sistemi izbire v največjih mestnih stavbah, ki so sestavljeni iz osrednjih hladilnih stolpov in kotlov, ki jim toplotne črpalke zagotavljajo vodo v vsakem stanovanju. Ena od največjih pomanjkljivosti sistemov hladilne vode je prisotnost vodovodnih cevi, ki tečejo skozi steno in lahko povzročijo drago škodo, če pride do puščanja vode. Toplotne črpalke so lahko tudi preglasne in imajo enake težave s prostorom kot deljene (split) sistem. Najbolj zaskrbljujoče so lahko težave z hladilnimi stolpi, saj lahko povzročijo kontaminiranje z legionelo, zato jih je potrebna redna dezinfekcija in kemična obdelava.

Kot alternativa za težavnejše starejše sisteme HVAC pri visokih stavbah, izvajalci iščejo obetavno novo tehnologijo, imenovano sistemi s spremenljivim pretokom hladilnega sredstva (VRF).

Pravzaprav ni vse tako novo, saj je VRF že desetletja na Japonskem in v Evropi izbran za visoko zmogljiv sistem HVAC. Sistemi VRF so bili v ZDA uvedeni le zadnjih 10 let in so hitro pridobili na priljubljenosti zaradi učinkovitosti sistema in vrhunske ravni udobja, ki ga lahko zagotovijo.

Neposredni sistem hlajenja-
Neposredni sistem hlajenja-

Sistem VRF je sestavljen iz velike enote za utekočinjanje (kondenziranje), ki napaja številne manjše klimatske naprave po prostoru. Je zračno hlajen, kar odpravlja tveganje puščanja vode in potrebo po kemičnih postopkih za preprečevanje rasti bakterij. Tu je nekaj razlogov, zakaj vedno več domačih graditeljev izbere sistem VRF za projekte stanovanjske gradnje.

Prilagojeno udobje - sistem lahko spreminja količino hladilnega sredstva, ki se pošlje v vsako klimatsko napravo (od tod tudi ime), kar omogoča tehnologijo VRF, da zagotavlja individualno ogrevanje in hlajenje na več območjih v prostoru. Ta prilagoditev pomaga tudi pri vprašanjih glede povpraševanja med zgornjo in spodnjo etažo.

Energetsko učinkovitost – to je tehnologija, ki jo uporablja sistem VRF in zmanjša porabo energije. Sistem je zasnovan tudi za ponovno uporabo toplote, ki se sprošča med procesom utekočinjanja, da zagotavlja toploto na drugih področjih prostora, da se lahko uporablja za dodatno ogrevanje.

Tiho delovanje – za porabo manjših klimatskih naprav in zmanjšanje cevovodov v mnogih obratih pomenita mir do lastnika.
Zahteve za manj prostora - te manjše klimatske naprave pomenijo tudi manj prostora za namestitev opreme.
Zanesljivost - ker kompresor deluje v sistemu VRF z manjšo zmogljivostjo, je obraba manjša, kar posledično povzroči manj okvar.

Ta slika prikazuje, kako sistem zbira toploto iz prostora, jo pobere in potisne nazaj v zrak copy
Ta slika prikazuje, kako sistem zbira toploto iz prostora, jo pobere in potisne nazaj v zrak copy
Slika
Slika

Kaj je sistem VRF?
Sliši se kot idealna HVAC rešitev za visoke stolpnice
Pri obravnavi sistema VRF pa je treba upoštevati naslednje:

Za namestitev in vzdrževanje je potrebno celovito usposabljanje in strokovno znanje. Bodite prepričani, da izberete HVAC namestitev in ponudnika storitev, ki ima dokazano izkušnje z VRF sistemov. Če namestitveni program naredi nekaj narobe, imate slabe rezultate in morate najeti drugo osebo, da odpravite težavo.

Z vsemi možnostmi, ki so na voljo za sisteme HVAC, je izbira prave HVAC tehnologije za vaš projekt lahko pravi izziv, še posebej ob upoštevanju edinstvenih izzivov v velikih mestih.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje