Uporabite droben puščavski pesek

Beton je svetovno uporabljen masivni in visoko zmogljiv gradbeni material.


Naravni materiali se trenutno odkrivajo kot gradbeni materiali. Ne nazadnje ekološko ravnovesje gline ali plute, masivnega lesa ali kamnoseškega kamna prispeva k vse večji uporabi regionalnih naravnih virov, tudi v velikih stavbah z zahtevnim prostorskim programom. Ponovna uporaba omogoča, da ti materiali postanejo vodniki in upajo na podnebno nevtralno prihodnost gradnje.

Sahara z neizčrpnimi zalogami drobnega gradbenega peska_1
Sahara z neizčrpnimi zalogami drobnega gradbenega peska_1

Uporabite droben pesek
Puščavski pesek je bil zaradi svoje finosti, geometrijsko okroglega zrnatega spektra in gladkih površin prej neprimeren za proizvodnjo betona. Strokovnjaki münchenskega zaganjalnika Multicon že 10 let raziskujejo razvoj močne tehnologije za obsežno proizvodnjo betonskih agregatov iz drobnih peskov. Odločilna ideja temelji na drobno zrnjenem pesku, da se peščeno moko pozneje granulira z vodo, mineralnimi vezivi in posebnimi dodatki v kroglice, odporne proti tlaku. Takšne pelete lahko nato uporabljamo kot agregat in nadomestimo prod.

Mešajte pri 1200 vrt./min
V drugem patentiranem postopku lahko te granule puščavskega peska uporabimo za proizvodnjo betonov, ki so do 25 % lažji, hitreje utrjeni in imajo 24 ur po proizvodnji dvakrat večjo moč kot običajni betoni. V ta namen se zrnca drobnega peska z visokozmogljivim mešalnikom vnesejo v komponento cementne paste, ki je sestavljena iz vode, cementa in kemičnih dodatkov.

Posebnost je poseben dvostopenjski postopek mešanja, tako imenovana tehnologija dvojne hitrosti mešanja, ki v primerjavi z običajnimi mešalnimi postopki omogoča zmanjšanje odmerjanja vode, cementa, veziva in tekočine. Z dodajanjem kemičnih dodatkov v cementno pasto je mogoče zmanjšati potrebno vsebnost cementa za do 40 odstotkov, hkrati pa ohraniti enake lastnosti betona.

Dubaj že dolga leta privablja največja podjetja za gradnjo številnih stanovanjskih in sodobnih turističnih letovišč_1
Dubaj že dolga leta privablja največja podjetja za gradnjo številnih stanovanjskih in sodobnih turističnih letovišč_1

Betoni so primerni tako kot masivni gradbeni material ali za zelo obremenjene betonske konstrukcije. Poseben poudarek pri uporabi je zdaj na proizvodnji betonov z lokalno dostopnimi surovinami. Trenutno potekajo pogovori z različnimi puščavskimi državami, začetne instalacije pa bodo nameščene v Dubaju, Egiptu, Savdski Arabiji in na Kitajskem.

Tudi to razkošno središče je grajeno s puščavskim peskom in krasi mesto Dubaj
Tudi to razkošno središče je grajeno s puščavskim peskom in krasi mesto Dubaj

Peska je na svetu več kot dovolj, vendar je le majhen del primeren za proizvodnjo betona. Še posebej v gradbenem razcvetu ga potrebujemo bolj kot kdaj koli prej. Žal pa je geološko gledano le majhen del peska na zemeljski površini mogoče uporabiti kot gradbeni material. Številni strokovnjaki po svetu se trudijo, da bi našli idejo, s katero bi lahko rešili eno največjih težav s surovinami človeštva.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje