Razno

KORONAVIRUS – kako dolgo še...

Koronavirus, kaj morate vedeti, da se pripravite na pandemijo covid-19


Ker se sladkorna bolezen tipa 1 pojavi kot odziv na popolno nezmožnost trebušne slinavke, da proizvede ta esencialni hormon, morate svojemu telesu zagotoviti dodaten inzulin. Kljub temu da je dovolj inzulina, je ključnega pomena, ker je ta hormon odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja in njegovo ohranjanje v zdravem območju - ne previsok (hiperglikemija) in ne prenizek (hipoglikemija). Obvladovanje glukoze v T1D, ki je imel enkrat samo eno zdravljenje – inzulin.

Prvo in primarno zdravilo, ki ga dajemo osebi s sladkorno boleznijo tipa 1, je inzulin. To je standardni pristop k zdravljenju bolezni od odkritja in razvoja eksogenega ali sintetično proizvedenega inzulina pri ljudeh že več kot stoletje. Dve možnosti za uravnavanje krvnega sladkorja pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 1, sta inzulin in Symlin inzulina.

Kaj je Koronavirus copy
Kaj je Koronavirus copy

Ljudje z diabetesom tipa 1 potrebujejo inzulin za zdravljenje svojega stanja.
Inzulin je bistveno zdravljenje za obvladovanje krvnega sladkorja pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 1. Na voljo je veliko naprav, ki vam pomagajo jemati inzulin.

Zdravljenje s T1D temelji na količini (odmerku) in času insulina, pa tudi na najboljši način, da dobite pravi odmerek tega bistvenega hormona, da zagotovite glukozo, ki kroži v vaši krvi, in jo pravilno absorbira v telesu. Glukoza je glavni vir energije (sladkor), ki ga vaše telo uporablja za pravilno delovanje vseh ključnih funkcij. Trik je v tem, da je za pravilno delovanje tega telesa potrebno pravilno in pravilno uporabljati glukozo v krvi.

Če imate v telesu preveč glukoze (hiperglikemije), lahko povzroči resne zaplete, kot tudi premalo glukoze v krvi (hipoglikemijo). Da bi se izognili tem neželenim skrajnostim v krvnem sladkorju (previsok ali prenizek), morajo vsi, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1, vzeti inzulin, da telesu pomagajo učinkovito uporabljati glukozo.

Inzulin so prvič uporabili pri ljudeh leta 1922. Prvotno so ga naredili tako, da so ga izločili iz trebušne slinavke živali: psi, krave in prašiči. Toda do leta 1978 je bil inzulin ustvarjen sintetično ali eksogeno, kar pomeni, da ga zdaj izdelujejo v laboratoriju. Več o inzulinu si lahko preberete.

Spoznajte vrste inzulina, ki so na voljo za dober nadzor glukoze

Vse vrste inzulina imajo enak učinek pri nadzoru nad krvnim sladkorjem, prvotne oblike inzulina pa zahtevajo dostavo z iglo v krvno žilo (injekcijsko), da ga telo lahko absorbira ali vdihne v pljuča, tako da lahko vaše telo izkoristi od tega. Do nedavnega, če bi inzulin pogoltnili, kot v obliki tablet, bi se vaše želodčne kisline razgradile, tako da ne bi bil na voljo za nadzor nad koncentracijo sladkorja v krvi; zdaj je z novo tehnologijo ustna oblika vse širše dostopna.

Za uporabo je danes na voljo veliko vrst in znamk inzulina, blagovna znamka, ki jo uporabljate, pa je odvisna od zavarovalnega kritja, življenjskega sloga in splošnih potreb.

Vendar se vrste inzulina razlikujejo po tem, kako hitro in kako dolgo bodo zdržale. Glej preglednico 1 za izčrpen seznam vrst inzulina, načina njihovega dajanja, kako hitro delujejo in kako dolgo zdržijo

Najprej obstajajo štiri osnovne kategorije inzulina:

-      Hitro delujoči inzulin začne delovati v približno 15 minutah in traja od 3 do 4 ure. Običajno ga  jemljemo pred rokom.

-      Kratko delujoči inzulin po navadi deluje približno 30 do 60 minut po vbrizganju. Lahko pa pričakujete, da po tem obrazcu traja od 5 do 8 ur in ga morate ponovno zaužiti pred rokom.
-      Vmesno delujoči inzulin bo začel delovati približno 1 do 2 uri, ko ga injicirate, njegovi učinki pa bodo trajali od 14 do 16 ur.
-      Dolgo delujoči inzulin običajno začne delovati po 2 urah po injiciranju in bo še naprej deloval ali do  24 ur ali več.

Cilj jemanja inzulina je ohranjanje krvnega sladkorja v zdravem območju, to velja za dobro nadzorovano. Preverili boste krvni sladkor in razmislili o številu ogljikovih hidratov v naslednjem obroku ali prigrizku, da ugotovite, koliko inzulina boste potrebovali.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje