Ogrevanje

Vodič za ogrevanje

Nadomestno ogrevanje v stanovanjski zgradbi je kazalnik, kako lahko gradbeniki najdejo pravi ogrevalni sistem.


Znak-1-Katere alternative obstajajo v prihodnosti?  

Da bi našli pravi ogrevalni sistem, bi morali gradbeniki ali lastniki nepremičnin razmisliti o številnih stvareh. Vsaka vrsta ogrevanja zahteva različne strukturne ali infrastrukturne zahteve, kot so, prostor za skladišče surovin, priključek na plinovodno omrežje, strešne površine obrnjene proti jugu in podobno. Na ta način lahko nekatere vrste ogrevanja že na začetku izključimo.

Stroške namestitve ogrevalnega sistema lahko preprosto primerjate tako, da lastnike nepremičnin zaprosite za ponudbe različnih ponudnikov. Glede stroškov goriva lahko primerjamo pretekli razvoj cen. Osebne želje in zahteve že na začetku izključujejo nekatere vrste ogrevanja.

Druge je mogoče preprosto vključiti v ogrevalno zasnovo. Peč na drva lahko na primer z ustrezno opremo priskrbi toplo vodo. Tisti, ki si sami sekajo les, prihranijo stroške surovin. Če za ogrevanje uporablja plin, bodo ambiciozni ljubiteljski kuharji veseli, da lahko v kuhinjo postavite tudi priključek za plinski štedilnik.

Ogrevanje s plinom ali oljem s kotli za utekočinjanje (kotli z utekočinjanjem)

Plinski kotel za utekočinjanje in rezervoar za toplo vodo v enem sta najprimernejša za ogrevanje vode v gospodinjstvu. Če ni kleti ali pomožne sobe, lahko napravo namestite tudi v kuhinji.

Vodič za ogrevanje
Vodič za ogrevanje

Slika: Od začetka veljavnosti Odloka o varčevanju z energijo leta 2014 morajo biti novi ogrevalni sistemi na plin ali olje opremljeni s kotlom za utekočinjanje.

Toploto dobimo s  sežiganjem kurilnega olja ali plina. Tako nastanejo topli izpušni plini, ki se za ogrevanje uporabljajo v tehnologiji utekočinjenja kar poveča učinkovitost sistema.

Koristi

  • Stare ogrevalne sisteme je mogoče razmeroma poceni posodobiti z namestitvijo naprave z najnovejšo tehnologijo utekočinjenja.
  • Pri plinskem priključku ni potrebna posoda ali rezervoar za gorivo.
  • Visoka učinkovitost s sodobnimi napravami.

Pomanjkljivosti

  • Nihanje stroškov surovin, zlasti za olje.
  • Fosilne surovine, ki pa se zgorevajo z visoko stopnjo učinkovitosti.
  • Z oljem vedno potrebujete rezervoar.
  • Če hiše ni mogoče povezati s plinskim omrežjem, potrebujete rezervoar za tekoči plin.

Tekoči plin je pogosto dražji od zemeljskega plina.

Stroški

  • Cene surovin močno nihajo. Zemeljski plin pogosto stane od štiri do šest centov na kilovatno uro (kWh), kurilno olje pa med 40 in 50 centov na liter. Štiričlansko gospodinjstvo v 150 kvadratnih metrov velikem stanovanju in poraba od 18.000 do 25.000 kWh letno plača med približno 600 in 1.200 evri.
  • Stroški pridobitve: Kakovostni kondenzacijski kotel za enodružinsko hišo naj bi na splošno znašal od okoli 5000 do 12.000 evrov. Stroški za ogrevalno tehnologijo, zalogo tople vode, priključek na plin, vključno z vgradnjo: pogosto med 10.000 in več kot 30.000 EUR. Stroški zamenjave termalne kopeli znašajo med okoli 3000 in 5000 evri. Rezervoar za olje stane med 2000 in 4000 evri.

Veliko se uporablja ogrevanje s plinom ali oljem. Tehnologija je zrela, sodobne naprave so zelo učinkovite. Tisti, ki se že ogrevajo z oljem ali plinom, lahko stari grelec relativno poceni zamenjajo s sodobnim. Tehnologijo z utekočinjanjem lahko kombiniramo s pečmi na sončno energijo ali vodo ali z obema, tako da je takšno ogrevanje z utekočinjanjem zanimivo tudi za ljudi, ki se zavedajo trajnosti. Tako rekoč pri hibridnem delovanju je to potrebno le, če sonce ne sije dovolj ali peč ni delovala dovolj dolgo. To poveča naložbene stroške, zmanjša pa stroške ogrevanja.

Več informacij o ogrevanju na drva

Obstajajo različni načini ogrevanja z lesom in različnimi surovinami, to so hlodi, sekanci, peleti in briketi.

V mnogih primerih je ogrevanje na drva cenejše kot na plin. To ni vedno povezano z romantičnim odprtim ognjem.

Nov ogrevalni sistem zmanjšuje stroške ogrevanja, povečuje udobje in povečuje vrednost nepremičnine.

Najpomembnejše za uspešno posodobitev ogrevalnih sistemov je dobro načrtovanje.

In če posodobite ogrevanje, boste svojo hišo prilagodili tudi prihodnosti in povečali tržno vrednost svoje nepremičnine. Naložbene stroške ni treba, da jih v celoti pokrivate sami. S subvencijo novega ogrevalnega sistema lahko pogosto prihranite nekaj tisoč evrov. Zato se vnaprej pozanimajte o možnostih financiranja, saj številne države zagotavljajo podporo na primer z nizko obrestnim posojilom ali privlačno subvencijo za nov ogrevalni sistem.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje