Ogrevanje

Kotlovnica ali kurilnica

Prostor, v katerem je nameščen ogrevalni kotel za ogrevanje hiše, mora biti dovolj velik in čim bolj varen.


Kateri izrazi kurilnih naprav spadajo pod izraz "kotlovnica"?

Ko uporabljamo izraz "kotlovnica", ima večina lastnikov stanovanj v mislih sobo, v kateri je oljni ali plinski kotel. To ni povsem narobe, toda v praksi obstajajo zelo natančni izrazi, ki določajo določene zahteve glede prostora in so med drugim odvisni od učinkovitosti ogrevalnega sistema.

Predpisi na državni ali regionalni ravni odločajo, ali soba sploh postane instalacijski prostor za ogrevalni sistem. Odločilni je ustrezni požarni odlok zvezne države, v kateri deluje ogrevanje. V zvezi s kotlovnico obstajajo različni požarni predpisi, vendar postavljajo podobne zahteve. Osrednjo opredelitev najdete v vzorčnem odloku o streljanju (MuFeuVO):

Opomba:

Kotlovnica je v bistvu prostor za ogrevalne sisteme z nazivno močjo več kot 50 kilovatov. Če je nominalna moč manjša, se prostori preprosto imenujejo "kurilnica". Sami vgradni prostori se lahko nato razdelijo na ogrevane prostore in ogrevalne sisteme z manj kot 28 kilovati.

Ogrevalni elementi v kurilnici do 50 kW
Ogrevalni elementi v kurilnici do 50 kW

Kaj je kotlovnica?

Kdaj soba postane kotlovnica, je odvisno od državnih in regionalnih predpisov. Za definicijo je po navadi odločilen požarni odlok zvezne države. Kljub majhnim razlikam so osnovne informacije enake. Kotlovnica je torej prostor za ogrevalne sisteme, ki lahko dosežejo nominalno moč več kot 50 kilovatov. Če so ogrevalni sistemi postavljeni z nižjo močjo, so ustrezni prostori opredeljeni kot kurilnica. Namestitvene prostore lahko razdelimo tudi na prostore z grelniki z močjo do in več kot 28 kilovatov. Poleg tega lahko majhne sisteme postavite tudi v prostore s površino manj kot 7,5 kvadratnih metrov.

Povzeto:

 • Kotlovnica je prostor, v katerega je nameščen grelni sistem, ki deluje na trdna goriva in z največjo močjo do 50 kilovatov.
 • Prostor za vgradnjo sobnih peči je prostor za ogrevalni sistem, ki deluje na plin ali olje in se uporablja v običajnih eno družinskih hišah in ponuja manj kot 50 kilovatov toplotne moči.
 • Skladišče je prostor, lahko tudi kletni, ki je primeren za postavitev grelnika do moči 28 kilovatov.

Osrednji predpisi za te kotlovnice so podobni v zveznih državah. Kotlovnice pa morajo izpolnjevati najstrožje zahteve. Ko gre za izvedbo kurilnic, bi morali lastniki stanovanj v idealnem primeru upoštevati stroge zahteve, podobne za kotlovnice, da bi ogrevalni sistem delovali čim bolj varno.

Kurilni prostor
Kurilni prostor

Pomembni predpisi za kotlovnice

Tudi če lastniki stanovanj običajno uporabljajo ogrevalne sisteme z največjo močjo do 50 kilovatov in če kotlovnice po opredelitvi ne uporabljamo, bi morali čim bolje upoštevati ta pravila:

Gradbeni predpisi zadevne zvezne države urejajo strukturne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati instalacijski prostori za kurilne sisteme.

Predpisi, ki veljajo za posamezne države, morajo imeti vedno prednost.

Osrednja in skrb predpisov o zgorevanju je, da se ogrevalni kotel oskrbi s potrebnim zgorevalnim zrakom.

Pomembne zahteve za kotlovnice

Tudi če lastniki stanovanj običajno uporabljajo ogrevalne sisteme z največjo močjo, ki je nižja od 50 kilovatov in je ne uporabljajo, bi morali čim bolje upoštevati ta pravila:

Kotlovnica se sme uporabljati samo za zagon ogrevalnega sistema ali za skladiščenje goriv, pa tudi za vgradnjo toplotnih črpalk ali blokovskih termoelektrarn.

 • Kotlovnica se uporablja samo za zagon ogrevalnega sistema ali za shranjevanje goriv za vgradnjo toplotnih

   črpalk ali kombiniranih toplotnih in električnih enot.

 • Kotlovnica mora biti visoka najmanj dva metra (= čista višina) in mora imeti prostornino prostora najmanj osem kubičnih metrov, na primer 2 m x 2 m x 2 m.
 • Kotlovnica mora mejiti na zunanjo stran ali hodnik, vrata pa je treba odpirati v smeri izhoda, da je na zunaj.
 • Med kurilnico in drugimi bivalnimi prostori ali stopniščem ne sme biti neposrednih povezav.
 • Nosilne stene, kot tudi nosilci, tla in stropi morajo biti izdelani iz ognjevzdržne izvedbe.
 • Če ovirajo odprtine, ki jih ne vodijo neposredno navzven, morajo biti izdelane iz ognjevzdržnega materiala in imeti samozapiralni mehanizem.
 • Kotlovnica mora imeti zgornjo in spodnjo odprtino za dovod zgorevalnega zraka. Odprtina, ki vodi navzven, mora imeti najmanj 150 kvadratnih centimetrov.
 • Če obstajajo prezračevalni vodi, ki vodijo iz kotlovnice skozi druge prostore, morajo povezave ustrezati standardom požarne zaščite F90. Torej morajo vzdržati vsaj 90 minut. Poleg tega ti prezračevalni kanali ne smejo biti povezani z drugimi prostori, ki jih uporabljajo za prezračevanje drugih prostorov.
 • Če obstajajo prezračevalni vodi, ki vodijo iz drugih prostorov skozi kotlovnico, morajo biti tudi izdelani po predpisu F90 ali s protipožarno loputo F90.
 • Če so v kotlovnici ogrevalni kotli na tekoče ali plinasta goriva, je nujna zaustavitev v sili. To zasilno stikalo mora biti nameščeno zunaj kotlovnice. Na vidnem mestu pa morate priložiti ustrezne oznake.
Vgradnja stikal za nujne primere
Vgradnja stikal za nujne primere

Kaj je vzorčna uredba MuFeuVO o požarni zaščiti?

Vzorec uredbe o kurjenju (MuFeuVO) je enoten sklop pravil, ki ga je oblikovala Konferenca stavbnih ministrov za kurilne sisteme in kamine na plinasta in trdna goriva. Zadevne zvezne države lahko sprejmejo MuFeuVO nespremenjeno ali navedejo prilagoditve za posamezne države v ustreznem državnem odloku.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje