Ogrevanje

Ceneje od energije

Nizkoenergijska hiša je zagotovo najcenejša rešitev za prihranek denarja.


Spretnejši lahko pri obnovi obstoječe hiše veliko dela opravijo sami in tako še dodatno povečajo prihranek. Odločitev bo pravilna, če se odločite, da hišo, ki je energetsko potratna predelate v varčno nizkoenergijsko hišo.

Nizkoenergijske hiše imajo zelo majhne potrebe po energiji za ogrevanje in pripravo tople vode. Pojem, da postane hiša nizkoenergijska dosežemo, ko se pokaže, da je za ogrevanje potrebnih od 30 do 70 kWh/m2a. Za dosego teh vrednosti mora imeti nizkoenergijska hiša ovoj stavbe z dobro toplotno izolacijo, toplotnoizolacijska okna in kontrolirano prezračevanje.

Nizkoenergijsko hišo je torej mogoče zgraditi brez posebnih dodatnih stroškov. Standard nizkoenergijske hiše je najlažje in brez težav doseči pri vseh novogradnjah. Z zamenjavo ali vgradnjo izboljšanih različic običajnih gradbenih elementov v obstoječih zgradbah, lahko tudi te izboljšamo do te mere, da so izpolnjeni vsi zahtevani pogoji.

Za dosego izboljšave, moramo z izboljšano izolacijo doseči U-vrednosti, kot so prikazane v preglednici:

Preglednica: Predpisane U-vrednosti

Gradbeni deli

U-vrednost

Zunanji zid

0,25 W/m2K

Okna, s toplotno izolacijskim steklom

1,30 W/m2K

Podstrešje in nadstropje

0,15 W/m2K

Kletna plošča, zunanji zid pri ogrevani kleti

0,30 W/m2K

S primerjavo U-vrednosti po preglednici in zahtevah EnEV, se pokaže, da se priporočila z NEH-standardom iz leta v leto vse bolj povečujejo.

Dobra nizkoenergijska hiša je energijsko varčna zgradba, ki ne dosega standarda pasivne hiše, vendar ji je po bivalnem ugodju zelo podobna. V zgradbi je potreben konvencionalni ogrevalni sistem. Zelo dobra nizkoenergijska hiša ima vsaj eno od naslednjih komponent: sončno napravo za ogrevanje sanitarne vode ali prezračevalno napravo z vračanjem toplote odpadnega zraka itn.

Dolga življenjska doba vgrajenih naprav in bistveno večja trpežnost v primerjavi s konvencionalnimi ogrevalnimi napravami, zmanjšuje vzdrževalne stroške. Vse več pa je tudi ljudi, ki jim je prioriteta zdravo in prijetno bivanje, zato so zanj pripravljeni maksimalno investirati razpoložljiva sredstva.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje