Ogrevanje

Ogrevanje za okrasnimi letvami

Ne nazadnje je obnova ogrevalnega sistema veliko dražja od investicijskega vložka.


Velikokrat ljudje iščemo  rešitve, kako izboljšati obstoječ ogrevalni sistem ali pa že v času novogradnje narediti nekaj, kar nam bo v korist in nam kasneje ne bo potrebno posegati v sanacijo sistema.

Hladni in tudi slabo toplotno izolirani zunanji zidovi v hišah že dolgo časa povzročajo jezo številnim uporabnikom centralnega ogrevanja. Jeza pa postane še veliko večja, če se na zidovih pojavijo nečedni vlažni madeži. V današnjem času najdemo za omenjena primera kar veliko rešitev. Najpogosteje se zatečemo k dodatni toplotni izolaciji, z notranje strani. To je tudi najcenejša rešitev.

V kolikor je cevna instalacija centralnega ogrevanje nameščena v podnožje zunanjih sten hiše, je dodatna vgradnja stenskih okrasnih letev zelo priporočljiva rešitev. S tem ne bodo toplejše samo stene, temveč lahko, v veliko primerih, odpravimo tudi vlažne madeže (slika 1).

Odločitev je potrebno predhodno dobro pretehtati. Sistemov s spodnjo razdelitvijo centralnega ogrevanja je v starih in nepodkletenih stanovanjih veliko. Z vgradnjo okrasnih letev v takšnih zgradbah ne prihranimo samo na energiji, odpravimo tudi očem moteč videz cevne instalacije, še posebej je moteč pogled na prah, ki se odlaga na ceveh.

Slika 1 - Ogrevanje s pomočjo okrasnih letev
Slika 1 - Ogrevanje s pomočjo okrasnih letev

Vgradnja okrasnih letev na steno ne zahteva človeka z visoko strokovno usposobljenostjo. To lahko opravi vsak malo bolj iznajdljiv posameznik in seveda z ustreznim orodjem. Pri novogradnji, pa je v delo potrebno vključiti za to usposobljenega strokovnjaka.

Opis sistema z okrasnimi letvami

Izvedba ogrevanja s pomočjo okrasnih letev je vsekakor najprimernejša za vgradnjo na zunanjih stenah hiše. Cevi morajo biti nameščene tik nad višino tal. Cevi so lahko jeklene, plastične, iz bakra ali podobno. Pravokotno nad cevno instalacijo pritrdimo okrasne letve. Tudi letve so lahko iz različnih vrst materialov, predvsem pa takšne, da jih bo lahko čistiti in bodo služile prostoru v okras.

Slika 2 - Stranski pogled delovanja
Slika 2 - Stranski pogled delovanja

Sistem deluje kot konvekcijsko ogrevanje. To pomeni, da se zrak med okrasno letvijo in steno ogreje in nato počasi dviguje tik ob steni proti stropu. Pri ogrevanju s pomočjo okrasnih letev se topli zrak, še preden doseže strop, počasi ohlajuje. S tem se prepreči kroženje zraka v prostoru. Dvigovanje toplega zraka tik ob steni, omogoča, da se stene počasi ogrevajo. Topla stena s toplotnim sevanjem zagotovi dobro fiziološko in prijetno počutje v prostoru. Na sliki št. 2 je prikazano delovanje ogrevanja in kroženje zraka s pomočjo okrasnih letev.

Slika 3 - Namestitev okrasnih letev v prostoru
Slika 3 - Namestitev okrasnih letev v prostoru

Seveda je potrebno tudi temu sistema ogrevanja posvetiti nekaj pozornosti. Predvsem je potrebno vedeti, da pred stene, na katerih so nameščene okrasne letve, ne postavljamo pohištva. Površina stene mora biti zelo gladka, da ne prihaja do usedanja prahu. Pri dobro zglajenih stenah, se zrak lahko giblje hitreje in težje odlaga prašne delce. Primeren je omet, izdelan s primešanim apnom in z fino gladko površino. Pogled in videz okrasnih letev je prikazan na sliki št. 3.

Ogrevanje s pomočjo okrasnih letev, se v bistvu prišteva med nizkotemperaturna ogrevanja in je primerno za vgradnjo v nizkoenergijskih hišah. Zaradi nizke delovne temperature v predtoku in v povratnem vodu je primerno za ogrevanje s toplotno črpalko, za solarno ogrevanje ali podobno.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje