Ogrevanje

Coniranje (razdelitev v pasove)

V hladnih zimskih dnevih, tako uporabljamo pretežno notranje prostore, ki jih ogrevamo, drugih prostorov ne ogrevamo.


Izraz coniranje oziroma razdelitev toplotnih pasov, uporabljamo za toplotno razdelitev objekta v območja, z različnimi notranjimi temperaturami. Prostore, ki jih najpogosteje uporabljamo moramo postaviti v sredino objekta, prostore, ki jih uporabljamo manj ali pa sploh ne, pa navzven.

V hladnih zimskih dnevih, tako uporabljamo pretežno notranje prostore, ki jih ogrevamo, drugih prostorov ne ogrevamo.  V poletnem času pa lahko uporabljamo prostore, ki so na zunanji strani. Že iz zgodovine poznamo, da so objekti grajeni na principu termike, (toplotna hierarhija).

Tamponska območja

Okoli jedra postavljeni prostori tvorijo toplotno tamponsko območje, kar pomeni, da varujejo jedro pred vremenskimi vplivi (hladnim zrakom, vetrom). Pri morebitnem steklenem vrtu lahko, s pomočjo sončnega sevanja, dosežemo dodatno ogrevanje prostorov. Ob nizkih razlikah srednjih temperatur med obodom objekta in zunanjo temperaturo, lahko prihranimo pri toploti. 

Možnosti tamponskih območij: postavitev prostorov  po hierarhični lestvici glede na uporabo in zahtevano temperaturo lahko v praksi določimo na več načinov: 

Slika 1 – Način razvrstitve po čebulni obliki
Slika 1 – Način razvrstitve po čebulni obliki

Način razvrstitve po čebulni obliki: Najtoplejši prostori so nameščeni v jedru objekta (na primer kopalnica), ob njih pa so postavljeni prostori v katerih preživimo večino časa (slika št. 1). Za njimi so postavljeni prostori, ki jih manj ogrevamo (na primer spalnice), na zunanji strani so prostori, ki jih ne ogrevamo, vetrolovi, garaže, shrambe, zimski vrtovi itn.. To pomeni, da prostori z nižjo temperaturo obdajajo prostore z višjimi temperaturami. Ta način gradnje se uporablja v več nadstropnihzgradbah.

 

Slika 2 – Linearna razvrstitev
Slika 2 – Linearna razvrstitev

Linearna razvrstitev: Prostori v katerih se zadržujemo in so obrnjeni proti Soncu, na jug. V globino so postavljene spalnice in delovni prostori. Proti severu so obrnjeni prostori, ki jih malo ali sploh ne ogrevamo. Ta način gradnje se uporablja pri vrstnih hišah (slika št. 2). 

Slika 3 – Razvrstitev po nadstropjih
Slika 3 – Razvrstitev po nadstropjih

Razvrstitev po nadstropjih: Prostori v katerih se največ zadržujemo in so postavljeni v masivno grajene spodnje etaže in shranjujejo sončno energijo. Spalnice ali delovni prostori so v zgornji etaži in jih dobro izoliramo. Te prostore ne ali zelo malo ogrevamo. Nad spalnicami je podstrešje, ki je hkrati kot tamponsko območje in ni ogrevano. Ta način gradnje se uporablja pri gradnji kmečkih in enodružinskih hiš, ki nimajo namensko urejenega podstrešja (slika št. 3).Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje