Ogrevanje

Toplotno raztezanje cevi

Pri vgradnji cevi je treba upoštevati na toplotne raztezke, ne glede na to iz kakšnega materiala so izdelani.


Pri vgradnji cevi za ogrevalne sisteme, skratka povsod tam, kjer se za delovanje uporablja topla ali vroča voda oziroma para, je treba pozornost posvetiti cevnim raztezkom. Le s pravilnim pritrjevanjem, kjer so upoštevani cevni raztezki, pravilni način pritrjevanja in vgradnja fiksnih ter drsnih točk, bo delovanje lahko potekalo nemoteno.

Med segrevanjem cevi se njena dolžina poveča pri 1 m in pri 100 K za primer, železna cev, približno za 1,15 mm, bakrena za 1,65 mm, PVC cev za 7 mm,  iz polibutana (PB) za 13 mm, iz polipropilena (PP) za 16 mm in cev iz polietilena (PE) celo za 20 mm. Vidimo, da lahko imajo plastične cevi tudi od 5 do 10 krat večji raztezek od kovinskih.

Te spremembe cevnih dolžin morajo v cevnem omrežju biti upoštevane, da bo celoten sistem deloval brez poškodb in motečih zvokov. Za manjše sisteme ogrevanja raztezki cevi zaradi sprememb smeri instalacije niso toliko pomembni. Tukaj tudi niso potrebni nobeni nadaljnji posebni ukrepi.

Za večje spremembe v dolžini pri naravnost tekočih ogrevalnih cevnih instalacijah (od približno 20 metrov dolžine, pa naprej) je potrebno zaradi raztezkov vgraditi cevne kompenzatorje.

To so lahko:

  • Gumijasti kompenzatorji
  • Cevni U kompenzator, ki jih po navadi zaradi večjih presekov cevi, izdelamo kar na licu mesta
  • Cevna kompenzacijska lira, ki je prav tako zaradi večjih cevnih presekov, izdelana na licu mesta
  • Mehasti kovinski kompenzator itn..

Fiksne točke se uporabljajo za usmerjanje cevnih raztezkov v želeno smer. Med drugimi cevnimi pritrditvami, ki so med fiksno točko, pa moramo cevem obvezno omogočiti prosto gibanje. Vzmetne objemke so po navadi dovolj mobilne, da dovoljujejo težkim cevem, ki so nameščene na konzolah, nemoteno gibanje.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje