Ogrevanje

Smrdljivci ali varčni sistemi?

Tako so nekoč imenovali sobne peči, katere lahko danes dodelamo in občutno povečamo njen toplotni izkoristek.


Romantika in nostalgija, največkrat pa tudi resna potreba, silita k uporabi kamina ali lončene peči. Poleg prijetnega vzdušja, ki ga ustvari ogenj in svetloba plamena, so peči za lokalno ogrevanje primerno dopolnilo centralnemu ogrevanju.

Sodobne in energetsko varčne kurilne naprave manj onesnažujejo okolje ter omogočajo mnogo učinkovitejšo in predvsem udobnejšo energetsko izkoriščanje lesa, kot smo ga poznali pred razvojem zadnjih generacij sodobnih kurilnih naprav. Raba obnovljivih virov energije, kamor spada tudi les, postaja pomembna tudi zaradi zmanjševanja emisij toplo grednih plinov.

Tudi v sedanjosti je mogoče stare železne peči z majhno predelavo oziroma dodelavo preurediti tako, da še naprej uživamo v njeni prijetni toploti. K preprosti železni peči za kurjenje z drvmi lahko na preprost način dozidamo grelnik za dodatno ogrevanje z dimnimi plini. S takšnim posegom lahko v celoti predelamo svoj sistem ogrevanja s čimer pa dobimo čisto in udobno ekološko ogrevanje. Pravi čas za takšen poseg je pomlad, saj se mora nov sistem z dodatno dozidanim hranilnikom toplote sušiti več tednov (slika št. 1). 

Prijetna toplota v bivalnem prostoru

Železna peč za kurjenje z drvmi vedno zagotavlja določeno stopnjo neodvisnosti od energije. Z njo lahko segrevamo glavne bivalne prostore in to z lesom, ki je domač energent. Tudi kadar centralno ogrevanje, na primer zaradi izpada električnega toka ali v času, ko zmanjka plin ali kurilno olje za ogrevanje, je to idealno nadomestilo.

Lesni ogenj v hiši postaja vse bolj priljubljen. In poleg tega da les dobro gori, ostane pri obdelavi lesa veliko odpadkov, ki jih lahko poleg drv uporabimo za kurjenje. Vendar ga ostaja v naših gozdovih veliko neizrabljenega. Les pri kurjenju ne proizvaja strupenega in zdravju nevarnega CO2. Kljub temu in to ne brez razloga, pa prištevamo večino iz železa narejenih in tudi kaminske 

peči med onesnaževalce. Že v bližnji prihodnosti lahko pričakujemo, da bodo filtri za izpušne pline postali obvezni za vgradnjo v vsakem kurišču.

Slika 1 - Zgodovinska peč na drva ali premog, pred tem se je imenovala smrdljivec, zdaj pa z dodatnim ogrevanjem dimnih tuljav in kurjenje s čistim lesnim ognjem ter s hranilnikom toplote.

Problemi

Železne peči, so skoraj popolnoma podobne kaminskim pečem (slik št. 2) in ker so narejene čim bolj priročno zaradi transporta, imajo majhno maso za hranjenje toplote. Po vžigu, v peči zelo hitro in močno zagori in začne oddajati toploto. Če pa ogenj hitro ugasne, se prav tako hitro ohladi. Pri velikem plamenu se ustvarjajo saje, ogenj pa je preslab, da bi izničil strupene pline.

Ob prijetnih in zunaj mrzlih večerih, ko v peči lepo in čisto gori, lahko številni ljudje posedejo okoli peči in zrejo v ogenj ter se ob prijetnem počutju tudi zabavajo. Če pa želite peč uporabljati kot realno alternativo, na primer, namesto oljnega oziroma plinskega centralnega ogrevanja, morate ustvarjeno toploto zadržati čim dlje.

Slika 2 – Sodobna kaminska peč za kurjenej z lesom

Kdor želi kuriti tako, da čim daljši čas zadrži toploto in ogenj, potem daje na ogenj le majhna debela polena in duši dovod zraka s čimer bo ogenj zadržal dalj časa. Ni pa dobro, če les samo tli, saj se začnejo ustvarjati strupeni plini.

Kaj storiti?

Železno peč je mogoče dodelati, da deluje podobno kot lončena peč. K vsaki železni peči je možna dozidava, kjer lahko visoko izhodno temperaturo dimnih plinov pred izhodom v dimnik še dodatno izkoristimo. Z navadno polno zidno opeko zazidamo dodatne dimne tuljave (slika št. 3). Izvedba takšnih tuljav je še danes znana številnim mojstrom, četudi so to delale generacije že dolgo nazaj, predvsem na deželi. Gradnja je zelo preprosta in jo lahko opravi tudi vsak domači mojster. S sistemom, kot je prikazan na sliki, pa dobimo celo veliko večji učinek ogrevanja kot ga, imajo številne lončene peči, četudi takšno opravilo znese le petino stroškov proti lončeni peči. V primeru, če delo opravi domač mojster, pomeni, da bo strošek skoraj ničelni, prihranek denarja za kurivo pa izredno velik.

Slika št. 3 – Zidanje dimnih tuljav s polno opeko

Zazidane dimne tuljave v prostoru je mogoče zaradi lepšega videza obdelati tudi s pečnicami, saj je oblikovanje del opreme bivalnega prostora in v precejšnji meri izraz individualnosti vsakega posameznika.

Učinek

V zidanem delu dimne tuljave se za daljši čas shranjuje toplota, ki jo dobimo v času kurjenja z

Slika št. 4 - Gradnja s polno opeko je še posebej preprosta in doseže učinek ogrevanja, ki je primerljiv z lončeno pečjo, strošek pa veliko nižji. 

železno pečjo in je pri železnih pečeh zaradi hitre ohladitve ne moremo shraniti (slika št. 4). Shranjena toplota, ki jo dobimo z vlekom skozi dodatno zazidano dimno tuljavo, nam še osem ur, ko je ogenj v peči že ugasnil, daje prijetno toploto. Na tak način je ogrevanje z lesom preprosto, zelo učinkovito, udobno in čisto. Kdor želi ogrevati čez cel dan izključno z lesom, bo moral vsaj dvakrat dnevno naložiti na ogenj, seveda odvisno tudi od velikosti prostora in primerne toplotne zaščite zgradbe. V največje zadovoljstvo pa mu bo prijetna in udobna toplota. 

In odvajanje dimnih plinov?

Pri kurjenju drv v železnih pečeh nastajajo dimni plini, ki pa jih ne smemo pretirano ohlajati, saj se začne pri nizkih temperaturah dimnik vlažiti. Temperature odvodnih dimov pri železnih pečeh so zaradi slabega izkoristka izgorevanja zelo visoke in znašajo med 300 do 400 oC. Če v pečeh za kurjenje s premogom kurimo z drvmi, pa se temperatura izhodnih dimnih plinov dvigne tudi do 500 oC, kar pa je čista izguba.

Pri običajno zgrajenih lončenih pečeh znašajo izhodne temperature dimnih plinov do okoli 180 oC, kar pomeni, da je izkoristek toplote veliko bolj učinkovit. To povzroča nižjo stopnjo ogrevanja dimnika, kar koncu koncev imenujemo odpadna toplota peči in zagotavlja dolgotrajen toplotni učinek.

Sodobno zasnovane in prenovljene energetsko varčne kurilne naprave manj onesnažujejo okolje ter omogočajo mnogo učinkovitejšo in predvsem udobnejšo energetsko izkoriščanje lesa, kot smo ga poznali pred razvojem zadnjih generacij sodobnih kurilnih naprav. Raba obnovljivih virov energije, kamor spada tudi les, postaja pomembna tudi zaradi zmanjševanja emisij toplo grednih plinov. Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje