Najlepše hiše

Zidajte z Unipor Coriso zidaki

Z novo vrsto opeke Unipor Coriso je gradnja hitra in enostavna. Ekološka gradnja in varovanje klime v bivalnem prostoru so danes najpomembnejše zahteve, ki jih vključujemo pri gradnji lastnega doma.


Povsem nova inovativna opeka nam omogoča gradnjo eno oziroma večstanovanjskega objekta. Živeti v domu zgrajenim z opeko Unipor Coriso, pomeni živeti zdravo z aktivnim varovanjem klime.

Slika 1 - Opečni zidak Unipor Coriso
Slika 1 - Opečni zidak Unipor Coriso

Ekološka gradnja hiše in varovanje klime so danes najzahtevnejše potrebe, ki jih vključujemo v gradnjo lastnega doma. V bistvu gre za to, da varujemo naravo z varčevanjem energije in istočasno povečamo zdravo bivanje. Gradnja z opeko Unipor Coriso pomeni zidanje za prihodnost. Napolnjena z naravnim in okolju prijaznim izolacijskim granulatom je rezultat dolgoletnih raziskovalnih del pri Uniporju. Mineralni granulat Basalt je pridobljen iz ognja in vode, in ga je moč povsemr eciklirati. Pridobljen je brez kemijskih dodatkov in ne vsebuje nobenih škodljivih snovi. Odlične lastnosti granulata so izredna toplotna, zvočna in požarna izolacija. Na sliki 1 je prikazan način zidanja s pomočjo naprave za nanos malte. 

Slika 1 - Zidanje z opeko Unipor Corso
Slika 1 - Zidanje z opeko Unipor Corso

Zaradi nove integrirane izolacije ima opeka Unipor Coriso enkratno toplotno prevodno vrednost, le 0,08 W/mK, s tem pa nudi opeka novo dimenzijo v toplotni izolaciji in idealne pogoje za gradnjo pasivne in nizko energijske hiše.

Sodoben,100 % masiven način gradnje zagotavlja dobro statično trdnost objekta in kvalitetno toplotno izolacijo. Tudi z razrezom Unipor opeke so zagotovljene visoke statične vrednosti. Tako je v objektu zagotovljena varnost, ki omogoča kasnejše fleksibilno načrtovanje, na primer za nadgradnjo objekta. 

Varčevanje z energijo in vse bolj ekološko usmerjeno bivanje, pomeni gradnjo za prihodnost. Ta je dosegljiva le z vgradnjo naravnih gradbenih materialov, s poudarkom na prihranku energije in zmanjšanju odvajanja emisij CO2. V preglednici 1 je prikazana porazdelitev porabe energije za enodružinsko hišo.

Preglednica 1 - Razdelitev porabe energije v enodružinski hiši
Preglednica 1 - Razdelitev porabe energije v enodružinski hiši

Opeka Unipor Coriso omogoča, da je poleti v stanovanju hladno in pozimi toplo. Tako deluje zgradba kot naravna klimatska naprava. Opeka izravnava temperaturna nihanja in se izkaže za idealno pri izravnavi vlage v zraku. Tako je bivalna klima v vsakem času idealna. Zaradi velike mase vgrajene opeke, so prostori poleti varovani pred pregrevanjem, pozimi pa opeka s svojo idealno toplotno izolacijo zadržuje mraz zunaj.

V hišah grajenih z Unipor Coriso opeko se energija izrablja optimalno in stroški za ogrevanje se enormno zmanjšajo (preglednica 3). Opeka nudi tudi izboljšano zvočno izolacijo, tako je prostor zaščiten pred vsakodnevnim zunanjim hrupom in zagotavlja mir med štirimi stenami. Zvočna izolacija do 49 dB presega vsa pričakovanja in skrbi za prijetno bivalno počutje v prostoru.

Opeka izpolnjuje vse predpisane zahteve po DIN 4102 za požarni razred A1, kar pomeni, da je opeka negorljiva. 

Opeko še vedno uvrščamo med povsem naravni ekološki proizvod, tako pa je tudi uvrščena med najljubši gradbeni material za zidanje. Razmere na trgu kažejo, da bo tako tudi v prihodnosti, ravno iz razloga, ker je opeka povsem ekološki in razgradljiv proizvod. Izboljšava zvočne izolacije s Coriso tehnologijo je prikazana v preglednici 2.

Preglednica 2 - Izboljšava zvočne izolacije s Coriso tehnologijo
Preglednica 2 - Izboljšava zvočne izolacije s Coriso tehnologijo

Zidanje z zidaki Unipor Coriso je hitro in povsem enostavno. Zamiki se izvedejo s pomočjo narejenih spojev na opeki. Stena je gladka in homogena, omet pa s tankim nanosom malte povsem gladek. Razrez opeke Unipor Coriso na zahtevano mero je lahek in enostaven. Možen je tudi razrez na suho.

Preglednica 3 - Prikaz porabe kurilnega olja na m2 pri različnih gradnjah
Preglednica 3 - Prikaz porabe kurilnega olja na m2 pri različnih gradnjah

Opeko je mogoče po dolgem časovnem obdobju oziroma uporabi povsem naravno razgraditi in material ponovno uporabiti. To velja tudi za njeno mineralno polnilo. Proizvajalec opeke Unipor Coriso je za proizvod prejel certifikat in priporočilo inštituta za gradbeno biologijo v Rosenheimu. Torej, opeka Unipor Coriso zagotavlja vzdržljivost in ekologijo, z njo je gradnja hitra in enostavna, bivanje v prostoru pa prijetno. 

Ekskluzivni zastopnik in prodajalec za Slovenijo in Hrvaško je Kuma d.o.o, več informacij najdete na www.kuma.si, za vprašanja pa smo dosegljivi tudi na elektronskem naslovu [email protected].Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje