Vodovod

Stenski električni grelec za toplo vodo z obnovitveno črpalko


Na trgu lahko najdete številne črpalke za reciklažo tople vode, ki se gibljejo od 175 do 500 dolarjev, odvisno od modela in zmogljivosti, ki jih ponujajo. To vam bo pomagalo pri ogretju vroče vode več kot za 80 % hitreje kot prej, tako da ga povežete s starim ogrevalnim sistemom.

Poleg tega, bo oskrba s toplo vodo na vaši pipi hitreje na razpolago kot pred njim in bo tudi učinkovito ustavila izgube vode in energije. Veliko vode se izgubi vsakič pri iskanju primerne temperature vroče vode za uporabo. To lahko preprečite že v nekaj sekundah, če vročo vodo za vašo prho uporabite reciklažno črpalko.

Stenski električni grelec za toplo vod z obnovitvenim črpalko
Stenski električni grelec za toplo vod z obnovitvenim črpalko

Čeprav morda ne boste dobili vroče vode točno takoj skozi to ureditev, ampak tudi potem boste dobili veliko prej in hitreje kot prejšnji instalaciji. Po navadi moraš počakati na vročo vodo nekaj minut po odprtju tuša in v vmesnem času se porabi veliko vode. To izgubo vode lahko v veliki meri zmanjšamo z uporabo reciklažne črpalke kot sedanjega sistema, ki močno zmanjša čas dobave tople vode. Po drugi strani pa tudi prihranek energije, ki je potreben za segrevanje vode v nekaj dodatnih minutah v starejšem sistemu.

Hladna voda, shranjena v ceveh vašega starega grelnika vode, ponovno preide v vodni grelnik skozi hladno vodno linijo s pomočjo reciklažne črpalke, ki je pritrjena nanjo, in takoj dobite vročo vodo, ko odprete gumb za tuširanje . Na ta način se hladna voda v cevi za sanitarno vodo pri črpalki za reciklažo ne izsuši, zato že v nekaj sekundah dobite toplo vodo. Mrzla voda, ki je bila prej izgubljena, se zdaj vrne nazaj v grelnik vode skozi to črpalko, ki jo zamenjuje s toplo vodo. Tako se čakalni čas za vročo vodo zmanjša do 80 %, kot prej. Tako boste lahko s tem sistemom prihranili vodo, energijo in čas, da bo na pipi pritekla topla voda le, v nekaj sekundah.

V trgovinah lahko najdete več vrst reciklažnih črpalk za vročo vodo, ki jih lahko uporabljate glede na količino tople vode, ki jo potrebujete za vašo prho v nekaj sekundah. Nekatere reciklažne črpalke so nameščene na vodni grelnik, nekatere pa so elektronske. Črpalke za reciklažo, nameščene na vodni pogon, delujejo s termostatskimi napravami in so nameščene med vročimi in hladnimi vodnimi linijami, kot je obvodni ventil. Čeprav elektronski modeli delujejo tudi na podobnem načelu, vendar je delovanje mogoče nadzorovati tudi elektronsko preko daljinskega upravljalnika.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje