Ogrevanje

Plavajoče jedrske elektrarne

V tej tehnologiji Kitajska še zdaleč ni prva, čeprav načrtuje gradnjo kar 20 plavajočih jedrskih elektrarn, od katerih bi prva lahko proizvajala elektriko v samo nekaj letih.


Zgodba je zaznamovala, ker bi moč plavajočih reaktorjev najverjetneje uporabili za pospešitev gradnje naftnih ploščadi in umetnih otokov v Južnokitajskem morju, kar je že vir mejnih sporov in stopnjevanja napetosti med Kitajsko in njenimi sosedami.

Prenosne elektrarne se morda slišijo futuristično, vendar ideja še zdaleč ni nova. ZDA so prvo plavajočo jedrsko elektrarno izstrelile pred petimi desetletji, Rusija pa je leta 2000 začela svoj gradbeni projekt. Kjer so ZDA videle lastniško tehnologijo, Kitajska vidi tržno priložnost.

Kitajska plasira idejo.

V začetku lanskega leta je kitajska nacionalna komisija za razvoj in reforme v okviru zadnjega petletnega načrta odobrila razvoj dveh jedrskih reaktorjev za pomorske platforme, po enega iz dveh velikih jedrskih podjetij v državi, to sta, Kitajska generalna jedrska skupina ACPR50S, ki bo razvila majhen modularni reaktor z močjo 200 megavatov. Medtem tudi nacionalna jedrska korporacija načrtuje delo na reaktorju AC100S, morski različici svojega ACP100, ki bi proizvedel 100 megavatov.

Plavajoča jederska elektrarna
Plavajoča jederska elektrarna

Kitajska osrednja jedrska skupina je podpisala sporazum s Kitajsko nacionalno zvezo za črpanje nafte na odprtem morju, ki naj bi uporabljala plavajoče jedrske elektrarne za zagotavljanje energije za raziskovanje nafte in plina na morju. Korporacija za industrijo je največja ladjedelnica v državi, ki gradi platformo, podobno barkam, za pilotsko elektrarno Kitajske osrednje jedrske elektrarne. Prikaz platforme je videti zelo podoben ruskim modelom, kar ni presenetljivo. Kitajci so šele pred nekaj leti načrtovali gradnjo plavajočih jedrskih elektrarn v Kitajski z uporabo ruske tehnologije; zdaj Kitajci plujejo po svojih modelih.

Poleg oskrbe z vrtalnimi ploščadmi bi kitajske plavajoče jedrske elektrarne uporabljale tudi za gradnjo in upravljanje umetnih otokov, ki jih Kitajska gradi na grebenih. S tem bi si država zagotovila zahtevo za obsežno območje Južnokitajskega morja. Oddaljeni otoki se trenutno zanašajo na moč generatorjev, ki jih žeja gorivo.

Pridobivanje fosilnih goriv in pomorsko osvajanje pa niso edini potencialni uporabniki plavajočih jedrskih elektrarn. Sčasoma bi jih lahko uporabili kot vir energije na otoških državah. Predvsem na oddaljenih obalnih območjih, bi lahko naprave za razsoljevanje in morda celo za obalna mesta, kjer povpraševanje po energiji narašča. Vodja generalne pisarne Kitajske ladjedelniške industrije je za revijo Global Times dejal, "Razvoj jedrskih platform je naraščajoč trend" in, da je povpraševanje "precej močno".

Ameriški sledilec

Jedrski reaktorji so bili že uporabljeni za pogon oceanskih plovil, seveda od podmornice USS Nautilus leta 1955. Po podatkih Svetovnega jedrskega združenja je na svetu zdaj več kot 140 ladij z jedrskim pogonom, vključno z ledolomilci, kot letalonosilke  in podmornice.

ZDA so bile prva država, ki je zgradila plavajočo jedrsko elektrarno USS Sturgis, ki so jo leta 1943 uporabili kot ladijsko transportno ladjo, a so jo v šestdesetih letih preuredili in kot 10-megavatni jedrski reaktor vgradili v trup ladje. Elektrarno, ki so jo poimenovali MH-1A, prvo te vrste. Leta 1967 so jo odvlekli v območje Panamskega prekopa, kjer so jo od leta 1975 uporabljali predvsem za elektriko za pogon črpalk.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje